Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Cum ar putea arăta viitorul legislativ bulgar

Ziarul de Vrancea
10 mai 2013 541 vizualizări
Treizeci şi opt de partide şi şapte coaliţii se prezintă la alegerile legislative anticipate de duminică din Bulgaria, dar doar câteva sunt cotate cu şanse reale de a trece pragul de 4 la sută necesar intrării în Parlament, relatează AFP.

GERB (Cetăţeni pentru dezvoltarea europeană a Bulgariei), fondat în 2006 de Boiko Borisov (care va împlini 54 de ani în iunie), s-a impus ca marele partid conservator din Bulgaria. Clasat pe primul loc în scrutinul din 2009, dar fără să deţină majoritatea, GERB a guvernat cu susţinerea în Parlament a unor formaţiuni de dreapta şi a partidului ultranaţionalist Ataka. Guvernul său a demisionat în urma presiunii exercitate de manifestaţiile din această iarnă. GERB este considerat totuşi favorit la acest scrutin, sondajele creditându-l cu 23-25,6 la sută din intenţiile de vot.
PSB (Partidul Socialist, foştii comunişti) condus de Serghei Stanişev, în vârstă de 47 de ani, preşedinte al Partidului Socialiştilor Europeni (PSE). Aflat la conducerea unei "coaliţii pentru Bulgaria" cu alte şapte partide, el face campanie pe tema măsurilor de ajutorare a celor săraci şi a moralităţii vieţii politice. Fostul premier (2005-2009) a contribuit la dezvăluirea publică a interceptărilor telefonice ilegale, devenite tema numărul unu a campaniei, chiar dacă partidul său nu a profitat de acest lucru în sondaje (18-22 la sută). El a renunţat să candideze pentru postul de pemier în caz de victorie, în favoarea lui Plamen Oreşarski (53 de ani, neafiliat), fost ministru al Finanţelor în Guvernul de coaliţie al lui Stanişev, în 2005.

Musulmani versus ultranaţionalişti

Mişcarea pentru drepturi şi libertăţi (MDL) reprezintă minoritatea musulmană, între care etnicii turci (8 la sută din populaţie), pomacii (urmaşii bulgarilor convertiţi la islam) şi o parte dintre romi. Liderul său istoric, Ahmed Dogan, în vârstă de 59 de ani, a fost victima unei tentative eşuate de asasinat la începutul lui aprilie, în timpul unui miting. Partidul, condus acum de Lutvi Mestan, este creditat cu 6,1 până la 12,3 la sută din intenţiile de vot, potrivit rezultatelor a trei mari institute de sondaje (Scala, Mediana, Centrul de analiză şi marketing).
Ataka (ultranaţionalist) a fost creat în 2005 şi este condus de Volen Siderov (57 de ani), un fost jurnalist. Partidul, reprezentat în Parlament, este xenofob şi antieuropean în mod deschis, fiind foarte virulent împotriva minorităţilor romă şi turcă. Ataka susţinea Guvernul GERB înainte de a se întoarce împotriva lui în urmă cu un an. Partidul a ştiut să profite de mişcarea de contestare a clasei politice. Acesta este creditat cu 6 până la 9 la sută din intenţiile de vot.
Ultima formaţiune cu şanse este "Bulgaria pentru cetăţeni", fondată în 2011 de fostul comisar european Meglena Kuneva. Ea face campanie în special pentru o participare extinsă a cetăţenilor la afacerile ţării şi la "revenirea la normalitate" prin adoptarea standardelor europene în politică şi economie. Partidul său de centru-dreapta poate atrage simpatizanţi ai dreptei tradiţionale care nu se regăsesc în GERB şi este creditat cu 4,7 până la 7 la sută din intenţiile de vot.

Una dintre fiicele lui Ariel Castro nu vrea să îşi mai vadă tatăl

n "El nu va mai fi tata. Nu am niciun fel de compasiune faţă de acest bărbat", a declarat fiica principalului suspect în cazul sechestrării celor trei femei

Una dintre fiicele lui Ariel Castro susţine că tatăl ei este "cel mai rău, mai viclean, mai diabolic criminal" de care a auzit vreodată, adăugând într-un interviu exclusiv acordat CNN că nu vrea să îl mai vadă vreodată. "El este mort pentru mine", a declarat Angie Gregg, pe al cărei tată poliţia îl suspectează că a răpit, a sechestrat, a violat şi a bătut trei tinere din Cleveland timp de aproape un deceniu. Şocată şi încă nevenindu-i să creadă, Gregg susţine că nu vrea să îl mai vadă vreodată. "Nu vor fi vizite, nu vor fi telefoane", a declarat ea. "El nu va mai fi tata. Nu am niciun fel de compasiune faţă de acest bărbat", a declarat ea. "Mă întreb, în tot acest timp, cum a putut să fie atât de bun cu noi, dar să ia femei tinere, fete, copiii altcuiva, de la aceste familii şi atâţia ani să nu se simtă suficient de vinovat încât să renunţe şi să le elibereze", a adăugat ea, întrebând: "Cum ai putut?". Când a auzit prima dată ştirea despre sechestrarea celor trei femei, Gregg susţine că a "vrut pur şi simplu să moară". Ea le cunoştea pe Amanda Berry şi Gina DeJesus de la şcoală. Ciudăţeniile pe care le-a observat în legătură cu tatăl ei de-a lungul anilor îi apar acum într-o lumină nouă, făcând-o să se simtă "îngrozită", afirmă ea. Când suna la uşa lui, "îi lua o veşnicie să deschidă", afirmă ea, adăugând că întotdeauna avea casa încuiată. Stând la o fereastră, Castro îi făcea de multe ori semn cu mâna să aştepte. Apoi o chema prin spate, nelăsând-o să intre pe uşa din faţa casei. Dar imediat ce intra, vizita era distractivă şi plăcută. Gregg, soţul ei şi Castro "mâncau, se uitau la fotografii şi ascultau muzică", afirmă ea. "Părea că este fericit că ne vede şi niciodată nu ne grăbea să plecăm", explică ea.
Câteodată, el dispărea de la masă şi nu oferea nicio explicaţie pentru absenţa sa. De obicei, muzica era dată tare, dar Gregg credea că acest lucru era normal, având în vedere că tatăl ei era cântăreţ. Castro nu părăsea casa mai mult de o zi, nici chiar să o viziteze pe Gregg, care locuia cu familia în Indiana. Gregg susţine că nu a remarcat nimic care să o facă să creadă în casa tatălui ei locuia o fetiţă în vârstă de şase ani şi că nu a văzut-o niciodată cu el. Dar în urmă cu aproximativ două luni, el i-a arătat o fotografie cu ea pe telefon. Gregg l-a întrebat cine este, iar tatăl ei i-a spus că este fiica iubitei lui. "Mi-am imaginat cel mult că are un copil nelegitim", a declarat Gregg, afirmând că i-a cerut să facă un test de paternitate.

Un iranian condamnat la moarte a fost "iertat" în timp ce era spânzurat

Un iranian condamnat pentru asasinarea unui ofiţer de poliţie a fost "iertat" în ultimul moment de familia victimei în timp ce acesta avea deja frânghia în jurul gâtului. Conform agenţiei Mehr, familia victimei a "strigat că îi acordă iertare în timp ce criminalul era deja spânzurat de câteva secunde". Oamenii s-au grăbit să îl sprijine pe bărbat şi să îi scoată laţul de pe gât, conform fotografiilor publicate de agenţie. Criminalul era spânzurat public la Machhad (nord-estul Iranului).
Legea iraniană prevede că familia victimei poate acorda iertare pentru a evita o execuţie. În acest caz, un criminal scapă de pedeapsa capitală însă trebuie să plătească preţul sângelui (diyeh) care ajunge astăzi la un miliard două sute şaizeci de mii de riali (36.000 de dolari) şi să execute o pedeapsă cu închisoarea. Conform legii iraniene, spânzurarea este prevăzută pentru crimă sau viol.

ISS, afectat de "o anomalie foarte gravă"

Specialiştii ruşi şi americani se vor consulta în legătură cu scurgerea de amoniac de la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS), a anunţat, vineri, şeful segmentului rusesc al staţiei, Vladimir Soloviev. "Ei (n.r. - americanii) se confruntă într-adevăr cu o anomalie foarte, foarte gravă", a declarat Vladimir Soloviev.  "Vom studia posibilitatea de a scoate echipajul în spaţiu pentru a determina provenienţa scurgerii", a adăugat el, precizând că, pentru moment, nicio decizie oficială nu a fost luată în acest sens. "În ansamblu, nu există diferenţe de opinii între noi", a adăugat Soloviev.
Agenţia spaţială americană (NASA) anunţase ceva mai devreme că echipajul de pe ISS a detectat o scurgere de amoniac provenind de la unul dintre sistemele de răcire, precizând însă că acea scurgere nu prezintă un pericol nici pentru astronauţi, nici pentru ISS.
Echipajul actual, alcătuit din şase persoane, a alertat centrul de control al staţiei, aflat la Houston, în legătură cu prezenţa "unor mici fulgi albi care plutesc în jurul staţiei".  Imaginile transmise la sol de către echipaj au confirmat acea scurgere de amoniac provenind de la unul dintre sistemele de răcire, care se mai defectase o dată, pe 1 noiembrie 2012. Amoniacul este folosit pentru a răci circuitele prin care trece electricitatea produsă de panourile solare ale staţiei.
ISS este un proiect spaţial în valoare de 100 de miliarde de dolari, finanţat în principal de Statele Unite ale Americii şi la realizarea căruia participă 16 ţări. Staţia este ocupată în permanenţă, din noiembrie 2000, de echipaje comune. ISS se află pe orbita terestră la o altitudine de 400 de kilometri, efectuând o rotaţie completă în jurul Terrei la fiecare 90 de minute, navigând cu viteza medie de 28.000 de kilometri/ oră. Cântărind peste 408 tone, ISS oferă un spaţiu locuibil echivalent celui dintr-un avion Boeing 747.

Autorităţile s-au sesizat în cazul fabricării pistolului cu o imprimantă 3D

Departamentul de Stat american a cerut companiei Defense Distributed să elimine de pe site instrucţiunile pentru fabricarea unui pistol folosind o imprimantă tridimensională, relatează CNN. Departamentul de Stat i-a trimis o scrisoare preşedintelui companiei, Cody Wilson, un anarhist în vârstă de 25 de ani. Departamentul de Stat se ocupă de acest caz întrucât controversata companie Defense Distributed efectuează exporturi în afara Statelor Unite.
La începutul săptămânii, Cody Wilson a postat o înregistrare video care prezintă modul de funcţionare a pistolului "The Liberator", făcut din piese de plastic produse cu o imprimantă tridimensională, cu excepţia unui şplint al mecanismului de tragere. Wilson este suspectat de încălcarea reglementărilor privind traficul internaţional de armament.

Femeia care şi-a înjunghiat iubitul de 27 de ori cere pedeapsa capitală

Americanca găsită vinovată de crimă, în Arizona, prin aplicarea a 27 de lovituri de cuţit prietenului ei, a declarat că preferă moartea închisorii pe viaţă. Jodi Arias, în vârstă de 32 de ani, a fost găsită vinovată miercuri de asasinarea în 2008 a lui Travis Alexander, fostul ei prieten, pe atunci în vârstă de 30 de ani, în urma unui atac extrem de violent, în care victima a fost lovită cu cuţitul de 27 de ori, a fost împuşcată în cap şi i s-a tăiat gâtul.
Imediat după verdict, Jodi Arias a declarat, într-un interviu televizat, că preferă să fie executată în loc să fie condamnată la închisoare pe viaţă. "Am spus, acum câţiva ani, că aş prefera să fiu condamnată la moarte în loc să fiu condamnată la (închisoare) pe viaţă, iar acest lucru este adevărat şi acum", a declarat ea pentru Fox TV. "Consider moartea drept ultimul act de libertate şi aş prefera să fiu liberă din nou cât mai repede posibil", a adăugat ea. Femeia, al cărei proces intră în ultima fază, în care tribunalul stabileşte pedeapsa, a declarat că a fost surprinsă de verdict. "A fost neaşteptat pentru mine, pentru că nu am premeditat crima. Înţeleg că poate să pară aşa, dar nu mă aşteptam la reţinerea de către juriu a premeditării", a spus ea.
Juriul poate alege între o condamnare la moarte şi o pedeapsă cu închisoarea pe viaţă, fără posibilitatea unei eliberări anticipate înainte de cel puţin 25 de ani. Transmis în direct la televiziune, procesul lui Jodi Arias, unul de senzaţie, foarte urmărit timp de mai multe luni în America, implicând sex, minciuni şi violenţă, a devenit un adevărat fenomen pe Internet.

Bangladesh: Femeie, găsită în viaţă după 16 zile sub dăramături

O supravieţuitoare a fost găsită, vineri, în Bangladesh între dărâmăturile unei clădiri care s-a prăbuşit la 24 aprilie în apropiere de Dhaka, provocând moartea a 1.000 de persoane, a anunţat şeful pompierilor. "Ea a fost localizată într-un gol creat între o grindă şi un stâp. Numele ei este Reshmi. Probabil a avut rezerve de apă sau a putut să bea puţin din apa pe care am injectat-o în clădire", a declarat Ahmed Ali. Unul dintre membrii echipelor de salvare a declarat că această femeie a strigat după ajutor în timp ce echipele inspectau ruinele clădirii Rana Plaza, situată în Savar, la aproximativ 30 de kilometri de capitală. "În timp ce voiam să curăţăm zona de dărâmături, am strigat pentru a vedea dacă mai era cineva în viaţă. Atunci am auzit: «Vă rog, salvaţi-mă, vă rog, salvaţi-mă»", a declarat acest membru al echipelor de salvare pentru postul privat de televiziune Somoy.






În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.