Internațional

Surpriză în Venezuela: Maduro caştigă preşedinţia la mustaţă

Ziarul de Vrancea
15 apr 2013 488 vizualizări
ontracanditatul său, Henrique Capriles, adept al economiei de piaţă, a obţinut peste 49% din voturi şi contestă numărătoarea oficială

Preşedintele interimar al Venezuelei, Nicolas Maduro, a fost declarat învingător la alegerile pentru succesiunea lui Hugo Chavez, cu 50,66% din voturi, a anunţat Consiliul Naţional Electoral (CNE). Maduro, în vârstă de 50 de ani, succesor desemnat de fostul lider charismatic înainte de deces, a câştigat scrutinul în faţa candidatului opoziţiei Henrique Capriles, în vârstă de 40 de ani, care a obţinut 49,07 la sută din sufragii, a declarat preşedintele CNE, Tibisay Lucena. El a afirmat că tendinţa este "ireversibilă".
Rezultatul foarte strâns al scrutinului a plonjat într-un climat de tensiune şi incertitudine această ţară bogată în petrol şi cu 29 de milioane de locuitori, profund divizată după aproape 14 ani de "revoluţie socialistă". "Astăzi putem spune că avem o victorie electorală justă, legală, constituţională", s-a felicitat preşedintele declarat în faţa susţinătorilor săi reuniţi la palatul prezidenţial Miraflores. "Este o altă victorie, un omagiu pentru El Comandante Hugo Chavez", a continuat el, îmbrăcat într-o bluză în culorile drapelului naţional.

"Lupta nu s-a terminat"

Totuşi, candidatul opoziţiei, care contestă imparţialitatea arbitrului electoral şi care nu a încetat să denunţe "abuzuri" în timpul scrutinului, a avertizat că refuză să îşi recunoască înfrângerea. "Nu vom recunoaşte un rezultat înainte ca fiecare buletin de vot al venezuelenilor să fie renumărat, unul câte unul", a declarat Capriles, guvernatorul statului Miranda, înconjurat de simpatizanţii săi. "Perdantul, astăzi, sunteţi dumneavoastră şi vă spun acest lucru ferm", a declarat el, adresându-se adversarului său, al cărui scor relativ scăzut constituie o mare surpriză. "Lupta nu s-a terminat", a subliniat acest avocat în vârstă de 40 de ani, care a înregistrat un progres spectaculos după ce a fost învins de Chavez la o diferenţă de 11 puncte la alegerile din octombrie. "Vom insista pentru ca adevărul să fie cunoscut".

De la şofer de autobuz, la şef de stat

Fost şofer de autobuz şi fost lider sindical cu o ţinută impozantă, Maduro s-a afişat pe tot parcursul campaniei drept un garant al "misiunilor bolivariene" şi al programelor sociale finanţate din petrol. În 14 ani, proporţia populaţiei afectate de sărăcie a scăzut în mod spectaculos de la 50 la sută la 29 la sută, potrivit ONU. Misiunea se anunţă dificilă pentru Maduro, care a preluat şi stindardul "antiimperialist", asigurând că are "noi dovezi" ale "intervenţionismului Statelor Unite" în Venezuela.
În afară de o succesiune grea, după vidul lăsat de fostul lider al Venezuelei, succesorul acestuia, care urmează să fie învestit vineri pentru un mandat de şase ani, moşteneşte o economie fragilă, cu o industrie petrolieră ce trebuie modernizată, o datorie egală cu jumătate din PIB şi o inflaţie de peste 20 la sută, un record în America Latină. Analiştii politici îi apreciază capacitatea sa de a "naviga" printre diferitele curente ale chavismului, caracterul său conciliant şi marea sa capacitate de a negocia. Însă de când a început să exercite puterea în fapt, el şi-a înăsprit tonul faţă de opoziţie şi "inamicii din interior şi exterior", reluând pe cont propriu retorica chavistă. Ţinta sa favorită a rămas candidatul opoziţiei, guvernatorul Henrique Capriles, pe care l-a calificat drept "prinţul burgheziei parazite".
De partea cealaltă, în timpul campaniei electorale, Capriles a insistat asupra dificultăţilor zilnice cu care se confruntă ţara: lipsa de securitate record, cu 16.000 de omucideri anul trecut, tăieri de curent electric şi penurii alimentare recurente. Adept al economiei de piaţă, el a promis să pună capăt "cadourilor" oferite Cubei şi altor aliaţi ai regimului, beneficiarii a peste 100.000 de barili de ţiţei pe zi, o "petro-diplomaţie" în jurul căreia Venezuela şi-a construit influenţa regională.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.