Internațional

Una caldă, una rece, de pe "frontul" Coreean

Ziarul de Vrancea
2 apr 2013 561 vizualizări
Kim Jong-Un a anunţat ieri că nord-coreenii nu vor deschide primii focul, dar Phenianul intenţionează să repornească un reactor nuclear

Liderul nord-coreean Kim Jong-Un a emis ieri un ordin prin care interzice în mod categoric armatei Coreii de Nord să deschidă prima focul, pentru a nu da pretext Coreii de Sud şi SUA de a trece imediat la represalii. În acest context, fostul însărcinat cu misiuni speciale al Ministerului rus de Externe, Grigori Longvinov, a declarat că, în opinia diplomaţilor ruşi, Phenianul şi Seulul nu vor începe un război, dar conflicte locale nu pot fi excluse. "Esenţial este ca acest război al nervilor să nu degenereze într-o faza fierbinte" a conflictului, a adăugat diplomatul rus, potrivit căruia există încă şanse pentru reluarea dialogului privind dezarmarea nucleară cu regimul nord-coreean.
Moscova consideră contraproductivă poziţia unor ţări care "se folosesc de situaţia din jurul Coreii de Nord pentru a-şi rezolva obiective de mică anvergură ce le privesc doar pe ele însele", făcând referire la manevrele mixte sud-coreene-americane şi la trimiterea unui distrugător americane în regiune.

Cate bombe atomice poate produce Coreea de Nord

Tot ieri, Coreea de Nord şi-a anunţat intenţia de a reporni un reactor nuclear închis în 2007 şi a lăsat să se înţeleagă că ar putea relua îmbogăţirea uraniului în scopuri militare. Phenianul a precizat că va "recondiţiona şi reporni" toate instalaţiile de la complexul său nuclear de la Yongbyon, printre care o unitate de îmbogăţire a uraniului şi un reactor de cinci megawaţi. Acest reactor a fost singura sursă de plutoniu pentru programul nuclear militar al Nordului, care mai dispune încă de capacitatea de a produce între patru şi opt bombe atomice.
Reactorul fusese închis în 2007 în conformitate cu un acord încheiat în cadrul negocierilor în format de şase (China, SUA, Japonia, Rusia şi cele două Corei) privind programul nuclear al Phenianului. Decizia este conformă cu dorinţa Phenianului "de a-şi întări arsenalul nuclear deopotrivă calitativ şi cantitativ" şi este necesară pentru a rezolva "gravele" lipsuri de electricitate, a declarat un oficial nord-coreean.
Putere nucleară militară de la primul său test în 2006, Coreea de Nord a acceptat în 2007 să-şi întrerupă activităţile atomice în schimbul unui ajutor economic şi a unor garanţii de securitate.
Coreea de Nord a testat trei bombe nucleare din 2006, atrăgându-şi de fiecare dată criticile comunităţii internaţionale.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.