Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE:Cine este noul premier al Chinei

Ziarul de Vrancea
15 mar 2013 640 vizualizări
Li Keqiang este un bărbat politicos, prudent şi competent, dar îi lipseşte charisma şi iniţiativa pentru a reforma a doua economie mondială

Li Keqiang, desemnat vineri în funcţia de şef al Guvernului chinez în locul lui Wen Jiabao, are un zâmbet uşor şi afişează un aer mai relaxat decât majoritatea colegilor săi. În plus, vorbeşte curent engleza, iar adeseori şi-a arătat susţinerea pentru reformele economice aşteptate în vederea reorientării modelului de creştere spre mai mult consum şi mai puţine investiţii. Numărul doi în cadrul Partidului Comunist Chinez (PCC) din timpul celui de-al 18-lea Congres, din noiembrie anul trecut, oficialul, în vârstă de 57 de ani, născut în provincia săracă Anhui (est), va trebui să-l asiste pe noul preşedinte chinez, Xi Jinping. Li Keqiang şi-a făcut intrarea în politică de foarte tânăr, în 1976, anul morţii lui Mao, ca secretar de partid la o brigadă de producţie.
În opinia lui Willy Lam, un politolog de la Universitatea Chineză din Hong Kong, "el are o bună înţelegere a economiei, cu siguranţă. Dar, probabil îi lipseşte personalitatea şi charisma". Pe parcursul primilor ani ai reformelor lui Deng Xiaoping, Li Keqiang urmează studii de drept la prestigioasa Universitate din Beijing, completate mai târziu de un doctorat în economie rurală.

Fiica lui învaţă în SUA

În paralel, sub conducerea preşedintelui Hu Jintao, el urcă eşaloanele Ligii Tineretului Comunist, pepiniera de cadre, şi va prelua succesiv conducerea provinciilor Henan (centru), una dintre cele mai populate din ţară, şi Liaoning (nord-est), un centru industrial. În trecutul său, în timp ce conducea Henan, în perioada 1999-2003, autorităţile acestei provincii au împiedicat sistematic activitatea unor ONG-uri şi unor jurnalişti preocupaţi de elucidarea unui enorm scandal privind sânge contaminat cu virusul SIDA. "Este o persoană competentă şi, în perioada anilor '80, era foarte deschis. În schimb, începând din 1989 (anul masacrului din Piaţa Tiananmen), el nu s-a distins prin mari iniţiative", spune sinologul francez Jean-Philippe Béja. "Li Keqiang i-a dezamăgit mult pe democraţii şi pe intelectualii liberali care l-au cunoscut la Universitatea din Beijing în anii '80", potrivit lui Béja. Specialist în problemele chineze la Universitatea Baptistă din Hong Kong, Cabestan notează că ministrul Li Keqiang era însărcinat de lupta împotriva poluării. "Nu se poate spune că a făcut miracole", spune el, în timp ce chinezii sunt tot mai exasperaţi de ceaţa deasă care le acoperă oraşele.
Viaţa sa privată este puţin cunoscută, aşa cum este cazul majorităţii demnitarilor chinezi de rang înalt. Potrivit presei chineze, soţia sa, Cheng Hong, predă literatura la Universitatea din Beijing şi cuplul are o fiică care studiază în Statele Unite.

Ambasadorul Italiei, ţinut cu forţa pe teritoriul Indiei

Aeroporturile din India au fost plasate în stare de alertă pentru a-l împiedica pe ambasadorul Italiei să părăsească ţara din cauza scandalului privind doi militari italieni urmăriţi pentru crime în India şi care nu s-au întors după ce au fost eliberaţi provizoriu. Potrivit unei surse din cadrul Ministerului de Interne, autorităţile care se ocupă de imigraţie au primit prin fax un ordin prin care au fost alertate "pentru ca Daniele Mancini (ambasadorul Italiei) să nu poată pleca fără autorizaţie".
Cea mai înaltă jurisdicţie din ţară a dat, joi, o hotărâre privind interzicerea părăsirii teritoriului de către Daniele Mancini până luni, atunci când se va ţine următoarea audiere în acest caz. Cei doi militari italieni, însărcinaţi de asigurarea securităţii pe un petrolier italian, sunt acuzaţi de uciderea a doi pescari. Ei susţin că i-au recuperat de la piraţi în largul coastelor Kerala (sud-vest), la 15 februarie 2012. Militarii s-au întors în Italia la 23 februarie, după ce Curtea Supremă din India i-a eliberat provizoriu pentru o lună în vederea participării la alegerile legislative, deoarece Italia nu autorizează votul prin corespondenţă. Autorităţile de la Roma au anunţat luni că ei nu vor reveni în India.
Decizia Curţii Supreme pare să încalce normele diplomatice privind garantarea libertăţii de mişcare pentru ambasadorii străini. Potrivit articolul 29 al Convenţiei de la Viena, care reglementează relaţiile diplomatice, diplomaţii nu pot fi supuşi la "nicio formă de arestare sau de detenţie".
De peste un an, acest caz tensionează relaţiile între New Delhi şi Roma. Italia consideră că justiţia indiană nu trebuie să se implice în cazul celor doi militari italieni, deoarece faptele s-au produs în apele internaţionale.

Stare de urgenţă în Ungaria

Ministrul ungar de interne, Sandor Pinter, a decretat vineri stare de urgenţă în ţară din cauza condiţiilor meteo severe. Poliţia şi autoritatea pentru managementul crizelor au fost puse în stare de alertă. A fost mobilizat de asemenea personalul de control operativ pentru coordonarea operaţiunilor de salvare pe plan naţional, a anunţat ministrul de interne într-o conferinţă de presă. Ungaria a fost lovită de intemperii fără precedent, a subliniat Sandor Pinter. Vântul puternic a provocat pagube serioase, iar pe alocuri troienele de zăpadă ating trei metri înălţime. În mai multe localităţi alimentarea cu curent electric a fost întreruptă. Autorităţile au mobilizat şi tancuri T-72 pentru a contribui la operaţiunile de salvare. Zăpada continuă să obstrucţioneze traficul pe autostrada M1 care leagă Budapesta de Viena. Ministrul a precizat că sute de călători au rămas blocaţi în maşini, iar autorităţile au reuşit să-i salveze pe o parte dintre ei, care au fost transportaţi în locuri încălzite, în timp ce persoanele rămase în autoturisme au primit apă, alimente şi combustibil.

Primele păsări aveau patru aripi

Primele păsări de pe Terra aveau patru aripi, afirmă paleontologii chinezi, al căror studiu a fost publicat joi în Statele Unite, fiind realizat pe baza analizei a 11 fosile foarte bine conservate, vechi de peste 100 milioane de ani. Până la acest studiu, numărul prea mic de exemplare descoperite care prezentau aceste caracteristici nu le-a permis cercetătorilor să afirme cu certitudine că toţi aceşti strămoşi îndepărtaţi ai păsărilor aveau pene pe membrele inferioare. "Aceste fosile furnizează noi informaţii, care pot să explice pe larg evoluţia penelor", a declarat Xing Xu, profesor la Academia chineză de ştiinţe, unul dintre autorii acestui studiu, publicat în revista Science.
Prima fosilă a unui exemplar considerat strămoşul comun al păsărilor de astăzi, Archaeopteryx, care a trăit în urmă cu 150 milioane de ani, descoperit în 1861, seamănă cu rezultatul unei încrucişări dintre o pasăre şi un dinozaur, şi avea la rândul său pene pe membrele inferioare. Cele 11 exemplare noi au trăit în urmă cu 100 milioane de ani - 150 milioane de ani, într-o perioadă care corespunde cu momentul în care un grup de dinozauri cu pene a evoluat pentru a deveni păsări, afirmă savanţii chinezi.

Criza economică încurajează traficul de droguri

Criza economică va avea un impact major asupra pieţei drogurilor, însă nu în sensul unei reduceri a acesteia, ci va stimula creşterea cererii de droguri ilegale, sunt concluziile unui studiu publicat de Comisia Europeană.

Studiul publicat cuprinde estimări potrivit cărora, pentru a câştiga bani, din ce în ce mai mulţi tineri vor vinde sau chiar vor produce stupefiante, în special canabis cultivat la domiciliu. În acelaşi timp, se prevede că criza economică va conduce la reduceri în bugetele alocate politicii în materie de droguri, în special pentru tratament şi pentru măsurile de reducere a efectelor negative.
Potrivit studiului menţionat, Internetul este din ce în ce mai important pentru distribuţia de droguri. De asemenea, amploarea pieţei europene a canabisului, drogul cel mai utilizat de europeni, este estimată între 7 şi 10 miliarde euro în 2010. Consumatorii intensivi reprezintă un mic procent din consumatorii de canabis (între 5 % şi 25 %, în funcţie de ţară), fiind însă responsabili pentru cea mai mare parte (între 55 % şi 77 %) din cantitatea totală de canabis consumată anual. Studiul confirmă că aplicarea unor legi împotriva producţiei şi distribuţiei de canabis determină o creştere spectaculoasă a preţului acestui drog. Acest lucru se explică prin faptul că producătorii şi traficanţii au nevoie de o compensaţie pentru riscurile de a fi arestaţi, deţinuţi, de a li se sechestra bunurile şi de a suporta vătămări grave, precum şi pentru costurile asociate necesităţii de a opera sub acoperire.
De asemenea, pe piaţă continuă să apară o serie de droguri noi. În ultimii doi ani, în fiecare săptămână a apărut câte o nouă substanţă. Statele membre nu pot opri răspândirea drogurilor numai prin propriile forţe: rezultatul măsurilor adoptate la nivel naţional ar fi doar acela de a-i obliga pe infractori să transfere producţia de droguri în ţările vecine sau să îşi reorienteze rutele de trafic.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.