Internațional

Va salva Italia "clovnul" Beppe?

Ziarul de Vrancea
3 mar 2013 726 vizualizări
Comediantul populist a cărui mişcare politică deţine un sfert din sufragiile ultimelor alegeri ameninţă cu retragerea ţării din zona euro n o parte dintre propriii săi supuşi îi cer însă public să facă alianţă cu socialiştii

Criza economică ar putea face ca Italia să renunţe la moneda euro şi să revină la liră, a declarat Beppe Grillo, liderul Mişcării 5 Stele (M5S), care a caştigat un sfert din voturi la alegerile legislative italiene. Într-un interviu pentru publicaţia germană "Focus", comediantul devenit politician a solicitat renegocierea datoriei de două trilioane de euro înregistrată de Italia (127% din Produsul Intern Brut). "În acest moment, suntem striviţi, nu de moneda euro, ci de datoria pe care o avem. Cand dobanzile ajung la 100 de miliarde pe an, suntem morţi. Nu există alternativă", a declarat Grillo, liderul mişcării care a devenit o forţă importantă pe scena politică italiană.
Tocmai această importanţă începe să fie de rău augur, pentru  scena politică este blocată. Coaliţia de stanga deţine un control minim în camerele parlamentare, dar nu dispune de majoritatea necesară pentru formarea guvernului. Beppe Grilo se opune oricărei alianţe şi a precizat de mai multe ori că mişcarea sa nu va vota nici un guvern în Parlament.
Totuşi, el ar putea fi nevoit să cedeze chiar în faţa dorinţelor propriilor susţinători. La iniţiativa Violei Tesi, o tanără de 24 de ani membră a M5S, circa 150.000 de suporteri ai mişcării au semnat o petitţe prin care îi solicită să înceapă negocieri cu Partidul Democratic al lui Bersani. Tesi i-a scris lui Grillo o scrisoare deschisă pe pagina www.change.org, cerandu-i să nu-i "irosească" votul, ci să acorde încredere democraţilor lui Bersani, pentru ca un guvern funcţional să fie format. "Ar trebui să acceptăm provocarea şi să începem schimbarea Italiei imediat, în beneficiul tuturor", a scris ea.

 



 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.