Internațional

Bufniţa îşi poate roti capul cu 270 de grade. Ştiţi cum reuşeşte?

Ziarul de Vrancea
17 feb 2013 1355 vizualizări
La oameni şi animale, mişcările bruşte ale capului au uneori consecinţe grave, chiar dacă nici unul nu-şi poate întoarce capul cu mai mult de 90 de grade

Cercetătorii au reuşit în sfârşit să explice cum poate bufniţa să îşi rotească capul la 270 grade - faţă de 90 grade la om - fără să aibă nici cea mai mică problemă. Pasărea de noapte îşi poate roti atât de mult capul fără să i se întrerupă circulaţia sanguină în creier şi fără ca vertebrele cervicale să aibă de suferit, notează Le Point.
O rotaţie bruscă a capului şi gâtului poate duce la oameni şi animale la ruperea stratului de vase care alimentează cu sânge creierul şi provoca formarea de cheaguri, responsabile de apariţia emboliilor sau atacurilor cerebrale.
Cu ajutorul angiografiilor şi scanărilor, cercetătorii au examinat anatomia a zeci de bufniţe moarte din cauze naturale şi au descoperit mai multe adaptări biologice care permit rotaţia extremă. Mai întâi, supleţea gâtului se explică prin faptul că bufniţa are 14 vertebre cervicale, faţă de şapte la om. În plus, cele două artere carotide se află în mijlocul gâtului şi nu pe laturi, ca la oameni şi multe animale. Diametrul carotidelor bufniţei nu se îngustează când acestea trec prin gât, ci se lărgeşte la baza lui, chiar sub maxilar, formând pungi de sânge care asigură fluxul sanguin în timpul rotaţiilor extreme ale capului.
În plus, canalele osoase în care se găsesc arterele vertebrale ale acestor păsări sunt de circa zece ori mai mari în diametru, spaţiul umplându-se cu aer şi formând o pungă de protecţie. La oameni, aceste canale au un diametru apropiat de cel al arterelor pe care le protejează. În sfârşit, bufniţele au vase mici care leagă arterele carotide şi vertebrale, ca nişte derivaţii care permit circulaţia neîntreruptă a sângelui în creier în cazul blocării într-o arteră, încheie Le Point.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.