Internațional

Un predicator arab cere ca fetiţele de doi ani să poarte valul islamic

Ziarul de Vrancea
5 feb 2013 538 vizualizări
El susţine că fetiţele ar putea tenta agresorii fără să o ştie

Un predicator saudit recomandă purtarea valului islamic de către fete începand cu varsta de doi ani, pentru a evita hărţurile sexuale, suscitand un val de proteste în presă şi pe reţelele sociale. În cadrul unei intervenţii la televiziunea religioasă Al-Majd, şeicul Abdallah Al-Daoud a apreciat că trebuie "impus hijab-ul (valul islamic) fetelor începand cu doi ani", adăugand că trebuie urmat exemplul "ţărilor din sud-estul asiatic". Potrivit tradiţiei musulmane, fetele trebuie să poarte valul care le acoperă părul începand de la pubertate. "Dacă fetiţa poate starni o anumită dorinţa, părinţii săi trebuie să-i acopere chipul şi să-i impună valul pentru a nu tenta perverşii", a afirmat predicatorul. "Fetiţa poate tenta agresorii fără să o ştie", a continuat acesta, deplangand numărul mare de agresiuni sexuale şi de violuri asupra copiilor din regat. Propunerile predicatorului, preluate pe reţelele sociale, au starnit vii proteste. "Ne dorim ca astfel de afirmaţii să nu fie interpretate drept o fatwa" (decret religios), a declarat pentru AFP influentul predicator Salman Al-Audah. Propunerile au fost violent criticate pe Twitter. "Victima este acuzată!", s-a indignat un utilizator.
Aceste declaraţii vin în contextul în care opinia publică din regatul ultraconservator este încă şocată de pedeapsă uşoară care i-a fost aplicată unui predicator declarat vinovat de violarea şi uciderea fiicei sale de cinci ani. Fetiţa, Lama, a fost internată în 25 decembrie 2011 cu craniul spart, cu coaste rupte, urme de arsuri şi o unghie smulsă, dar medicii nu au reuşit să-i salveze viaţa. Mama fetiţei, care era divorţată şi nu a putut să-şi vadă fata în lunile precedente internării, şi o asistentă socială au evocat sechele de viol deosebit de crud. Tatăl, care participa frecvent la emisiuni televizate dedicate preceptelor islamice, a recunoscut că este autorul acestor atrocităţi. În 26 ianuarie, el a fost condamnat să plătească o compensaţie financiară mamei, denumită "preţul sangelui" în jurisprudenţa saudită bazată pe sharia (legea islamică), şi la o pedeapsă cu închisoarea echivalentă cu durata arestării preventive.
În Arabia Saudită, ţara în care zeci de oameni sunt executaţi anual, violul şi crima sunt pasibile de pedeapsa capitală, dar un bărbat nu poate fi condamnat la moarte pentru uciderea copilului sau a soţiei sale, pedeapsa fiind în acest caz între 5 şi 12 ani de închisoare. Femeile saudite nu au voie să şofeze, trebuie să iasă cu capul acoperit şi nu pot călători în străinătate decît însoţite de o rudă apropiată.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.