Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE Obama redevine, oficial, preşedintele SUA

Ziarul de Vrancea
20 ian 2013 457 vizualizări
Barack Obama a început ieri al doilea mandat prin depunerea jurământului, în centrul unui Washington plasat sub o adevărată stare de asediu pentru a găzdui sute de mii de persoane venite să asiste la evenimentele care sărbătoresc din patru în patru ani democraţia americană

La patru ani de la preluarea conducerii primei puteri mondiale, liderul democrat jură din nou să "protejeze şi să apere Constituţia Statelor Unite" în calitate de şef al Executivului, până la începutul lui 2017. Data de 20 ianuarie, prevăzută de Constituţie, a căzut în acest an duminica. Astfel, sunt două ceremonii de depunere a jurământului, şi anume una "privată", cu puţin înainte de prânz (19.00, ora României), la Casa Albă, transmisă în direct de televiziuni, cealaltă urmând să aibă loc astăzi, la aceeaşi oră, pe treptele Capitoliului. Al 44-lea preşedinte american va susţine ulterior noul său discurs de învestire, un exerciţiu de care unii dintre predecesorii săi s-au achitat rostind texte considerate istorice. Obama a ales două Biblii pentru a depune jurământul, şi anume pe cea a lui Lincoln, predecesorul la care se referă cel mai des, şi pe cea a lui Martin Luther King. O coincidenţă, Statele Unite onorează azi memoria acestui erou al luptei pentru drepturi civice.

În Luxemburg, femeile caştigă mai mult decat bărbaţii

Rezultatele unei anchete privind structura veniturilor pentru anul 2010 arată că salariul mediu anual al angajaţilor cu normă întreagă era 44.224 de euro, cu 3% mai mic decat salariul mediu al angajatelor, 45.767 de euro. Potrivit Statec, Institutul naţional luxemburghez pentru statistică şi studii economice, diferenţa se explică prin faptul că femeile lucrează în sectoare cu salarii mai mari decat cele unde muncesc preponderent bărbaţii. Astfel, 26% dintre femei lucrează în domeniul educației și în domeniul financiar și de asigurări. Ambele sectoare au cele mai mari salarii medii din Luxemburg. Doar 15% din locurile de muncă de aici sunt ocupate de bărbaţi. Totodată, avansul salariului mediu "feminin" în comparaţie cu cel obţinut de bărbaţi se bazează pe includerea în calculele statistice, pentru prima dată, a veniturilor din sectorul public (administraţie şi educaţie).

Familia preşedintelui sirian se pune la adăpost

Mama preşedintelui sirian Bashar Al-Assad, Anissa Makhlouf, se află la Dubai, alături de fiica sa, Bushra, care s-a mutat de mai multe luni în Emiratele Arabe Unite (EAU). Conform declaraţiilor unor rezidenţi sirieni, Anissa Makhlouf se află la Dubai de aproximativ zece zile. Ea s-a instalat aproape de fiica sa, unica soră a preşedintelui sirian, Bushra, care s-a mutat la Dubai de mai multe luni împreună cu copiii ei. Bushra este văduva unuia dintre principalii oficiali din cadrul aparatului de securitate din Siria, generalul Assef Shawkat, ucis în iulie într-un atentat în care au mai fost omorâţi alţi trei oficiali sirieni de rang înalt. Potrivit unor analişti, preşedintele sirian se sprijină pe un număr tot mai redus de persoane de încredere, între care şi unicul său frate, colonelul Maher al-Assad, în vârstă de 44 de ani, comandantul Diviziei a 4-a din cadrul Corpului I de armată, însărcinat cu apărarea Damascului. Un număr important de oameni de afaceri şi de sirieni bogaţi au sosit la Dubai, în ultimele luni. Ei se alătură celor peste 650.000 de refugiaţi din calea violenţelor în ţări vecine, Africa de Nord şi Europa, dar dintre care mulţi trăiesc în condiţii precare. Potrivit ONU, peste 60.000 de persoane au fost ucise de la începutul unei revolte populare, în martie 2011, revoltă care care s-a militarizat ca reacţie la o reprimare violentă din partea regimului.

Patru morţi şi un rănit grav într-o avalanşă în Scoţia

Patru persoane au murit, iar o a cincea a fost grav rănită sâmbătă, într-o avalanşă în Scoţia, în Highlands. Cele cinci victime făceau parte dintr-un grup de şase alpinişti care escaladau Bidean nam Bian, un vârf de 1.150 de metri, în vest. Poliţia locală, alertată şi ajutată în căutările întreprinse de singurul alpinist care a supravieţuit nevătămat avalanşei , a precizat că a descoperit corpurile neînsufleţite a doi bărbaţi şi două femei, în timp ce o a treia femeie, găsită într-o stare gravă, a fost spitalizată.

Austriecii îşi menţin serviciul militar obligatoriu

Austriecii au votat masiv, în cursul unui referendum ţinut ieri, pentru menţinerea serviciului militar obligatoriu, respingând astfel o armată profesionistă, o problemă care diviza mica republică alpină cu statut de ţară neutră. Rezultatul constituie un eşec pentru cancelarul social-democrat (SPÖ) Werner Faymann, ministrul Apărării Norbert Darabos (SPÖ), Verzi, dar şi pentru publicaţiile de mare tiraj care au purtat o campanie favorabilă unei armate profesioniste.

Teoretic, primii 100 cei mai bogaţi oameni pot eradica sărăcia în lume

Numai un sfert din veniturile obţinute anul trecut de primii 100 dintre cei mai bogaţi oameni din lume ar fi de ajuns pentru eradicarea sărăciei pe plan mondial, a estimat organizaţia caritabilă de combatere a sărăciei Oxfam, cu sediul în Marea Britanie. Venitul net al primilor 100 cei mai bogaţi oameni din lume a atins anul trecut 240 miliarde de dolari, potrivit BBC. În acelaşi timp, după cum menţionează Oxfam, păturile sărace ale populaţiei din lume câştigă mai puţin de 1,25 de dolari pe zi.

Oxfam este o asociaţie internaţională care grupează 15 organizaţii ce activează în mai mult de 90 de ţări din întreaga lume, având ca obiectiv problemele legate de sărăcie şi inechitatea conexă acestora pe plan mondial. De fapt, Oxfam a fost fondată în oraşul britanic Oxford în 1942 sub titulatura Comitetul Oxford pentru combaterea foametei. Prima sarcină a comisiei a fost să convingă guvernul britanic să permită acordarea unui ajutor alimentar pentru cetăţenii înfometaţi din Grecia ocupată de nazişti, în ciuda blocadei aliate. Primul comitet Oxfam din afara Regatului Unit a fost înfiinţat în Canada în anul 1963.


Exemplu pentru România


Germania îşi ia aurul înapoi
n până în 2020, vor fi repatriate astfel aproape 700 tone de aur, în valoare de 27 miliarde euro, depozitate în special la Banca Franţei

Banca centrală a Germaniei, Bundesbank, va repatria aproape 700 de tone de euro, cu o valoare de piaţă de 27 de miliarde de euro, până în 2020, un gest rar al instituţiei de a ceda în faţa îngrijorării populare legată de păstrarea majorităţii rezervelor de aur în străinătate. Bundesbank a precizat că decizia nu reflectă niciun fel de temeri legate de securitatea deţinerilor de aur sau de acces la acestea, relatează Financial Times.
Instituţia va transfera la Frankfurt întreaga cantitate de aur de 374 de tone stocată în prezent la Banca Franţei, precum şi circa 300 de tone dintr-un total de 1.700 de tone păstrate la Rezerva Federală (Fed) din New York.
În urma unuia dintre cele mai mari transporturi de aur făcute vreodată, jumătate din rezerva de aur a Germaniei va fi păstrată în ţară, iar restul la New York şi o mică parte la Banca Angliei.
Germania nu este prima ţară care îşi repatriază din rezervele de aur. Alte state, între care Venezuela, Iran şi Libia, au reacţionat în acest fel la frica de confiscare a activelor, în urma sancţiunilor internaţionale.
"În Germania există multă emoţie populară legată de rezervele de aur. Aurul păstrat la banca centrală aduce încredere. Creăm încredere acasă şi avem posibilitatea să schimbăm aur rapid în valută", a arătat Carl-Ludwig Thiele, membru în conducerea Bubdesbank.
În prezent, Bundesbank adăposteşte mai puţin de o treime din aurul german, care a fost stocat în mod deliberat "cât mai departe în vest" în timpul Războiului Rece, a spus Thiele. Înainte de reunificarea Germaniei, 98% din aurul Germaniei de Vest era păstrat în străinătate.
Cel mai recent transport mare de aur german a avut loc în 2000/2001, când Bundesbank a retras 940 de tone de aur de la Banca Angliei. Spre deosebire de Fed şi Banca Franţei, Banca Angliei percepe comisioane pentru stocarea aurului.
Thiele a refuzat să precizeze cât va costa transportul aurului, dar traderii estimează căoperaţiunile vor costa 5-10 milioane de dolari. Oficialul Bundesbank a refuzat totodată să dea detalii legate de transportul aurului, din motive de securitate. "Există anumite riscuri, astfel că vor exista şi costuri de asigurare", a spus bancherul. Bundesbank a fost supusă unor presiuni publice din luna octombrie, după ce un audit federal a pus sub semnul întrebării controlul avut de instituţie asupra deţinerilor de aur din străinătate.
Germania, cu rezerve de aur de 3.400 de tone, este pe locul al doilea în lume după Statele Unite, care deţin peste 8.100 de tone. Pe locurile următoare se află Italia şi Franţa, cu peste 2.400 de tone, urmate de China cu 1.054 tone, Elveţia cu 1.040 tone, Rusia cu peste 900 tone şi Japonia cu 765 tone. Retragerea integrală a aurului păstrat la Paris reflectă faptul că Franţa şi Germania folosesc euro, astfel că nu este nevoie ca statul german să păstreze aur în capitala franceză pentru a-l schimba în valută.


 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.