Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: R. Moldova: scandal cu suspendare de procuror general

Ziarul de Vrancea
14 ian 2013 511 vizualizări
Procurorul general al Republicii Moldova, Valeriu Zubco, s-a suspendat ieri din funcţie în urma unui scandal legat de un incident de vânătoare la care a participat, iar două grupuri parlamentare cer convocarea de urgenţă a parlamentului pe marginea acestui caz.

Procuratura Generală a anunţat suspendarea lui Zubco, după ce preşedintele parlamentului, Marian Lupu, afirmase în aceeaşi zi că i-a sugerat acest lucru procurorului general. În acelaşi timp, două cele mai mari fracţiuni din parlamentul de la Chişinău - cea comunistă (de opoziţie) şi cea liberal-democrată (care face parte din alianţa de guvernare) - insistă asupra convocării parlamentului într-o sesiune specială. Liberal-democraţii doresc crearea unei comisii de anchetă, în timp ce comuniştii vor demiterea procurorului general. Scandalul este provocat de un incident la o partidă de vânătoare care a avut loc la 23 decembrie, la care au participat procurorul general şi alte persoane publice şi la care a fost omorât, din întâmplare, un participant. Autorităţile nu au făcut public acest caz, decât după ce un controversat politician, Sergiu Mocanu, a vorbit despre acesta la 6 ianuarie. El a declarat că Zubco ar fi fost cel care a tras, dar, ulterior, Procuratura l-a declarat drept suspect pe vicepreşedintele unei instanţe de judecată, Gheorghe Creţu, care, ulterior, şi-a dat demisia. Incidentul a provocat mai multe reacţii. Preşedintele Nicolae Timofti a criticat gestionarea defectuoasă a cazului şi faptul că a fost tăinuit, iar premierul Vlad Filat a cerut demiterea procurorului. Şi ambasadorii SUA şi UE la Chişinău au formulat critici vizavi de faptul că nu a fost adus la cunoştinţa publicului.

Talibanii îşi deschid reprezentanţă în Qatar, cu acordul lui Obama

Preşedintele SUA, Barack Obama, a dat publicităţii noua strategie afgană a SUA. În timpul negocierilor avute cu preşedintele Afganistanului, Hamid Karzai, liderul american a anunţat că ţara sa intenţionează să-şi retragă contingentul de bază mai devreme de termenul prestabilit. Mai mult, recunoscând practic drept forţă legală mişcarea talibană care luptă împotriva americanilor, Obama a acceptat în premieră deschiderea unei misiuni a acesteia în capitala Qatarului, Doha. Pe parcursul celor trei zile de negocieri cu Hamid Karzai, liderul american a recunoscut că Washingtonul nu şi-a atins chiar toate obiectivele. Cu toate acestea, el a confirmat decizia de a pune capăt acestui război extrem de nepopular în America. "În lunile următoare voi da publicităţii termenele noii etape de retragere a trupelor, pentru ca până în 2014 războiul din Afganistan să fie încheiat", a spus Obama. Oponenţii lui Barack Obama atenţionează: dacă SUA se vor îndepărta de la problemele afgane, de acest lucru vor profita talibanii, care râvnesc să revină la putere la Kabul.

Femeile se refugiază din Siria din cauza violurilor tot mai numeroase

Violul este unul dintre principalele motive care le obligă pe femeile şi tinerele siriene să fugă din ţară, afectată de un conflict sângeros de aproximativ 22 de luni, potrivit organizaţiei International Rescue Committee (IRC). "Multe femei şi fete au povestit că au fost atacate în public sau în propriile case de către bărbaţi înarmaţi, în general. Violurile, uneori colective, au fost comise sub ochii membrilor familiei", potrivit IRC. Unele persoane intervievate de IRC au mai anunţat că în anumite cazuri, victimele sunt răpite, torturate şi ucise. Victimele care supravieţuiesc acestor atacuri nu prea vorbesc, potrivit IRC, din cauza "normelor sociale sau dezonoarei pe care o reprezintă violul pentru (victime) şi familia lor", precizează IRC. Însă femeile care fug sunt private de supraveghere medicală şi suport psihologic şi trebuie să facă faţă unor "condiţii periculoase de viaţă în tabere şi unui nivel ridicat de violenţă domestică". ONU estimează că numărul refugiaţilor va atinge 1,1 milioane până în iunie, dacă războiul civil va continua în Siria.

Misiunea UE în Mali nu are rol combatant

Uniunea Europeană a reiterat, ieri, că misiunea sa militară de formare a trupelor din Mali, a cărei implementare va fi accelerată în următoarele săptămâni, nu va avea nici un rol combatant. Chiar dacă armata franceză a intervenit vineri în Mali, "misiunea de formare continuă a fi necesară", a declarat purtătorul de cuvânt al Înaltului reprezentant UE pentru Afaceri Externe. "Este la fel de important ca aceasta să înceapă cât mai curând", a adaugat Michael Mann, purtătorul de cuvânt al lui Catherine Ashton. Mann a reafirmat că misiunea, numită EUTM, are rolul de a forma şi de a consilia armata din Mali, nu de implicare în operaţiuni combatante.
Franţa este naţiunea-cheie în această misiune din care vor face parte aproximativ 400-500 de persoane, dintre care 200 de instructori. Ei vor fi conduşi de către generalul francez François Lecointre, până la numirea oficială, care este aşteptată la sfârşitul lunii. Marea Britanie a anunţat sâmbătă că va oferi asistenţă militară logistică Franţei în timpul intervenţiei, dar nu va mobiliza personal de luptă. Şi Germania ia în calcul posibilitatea acordării unui ajutor "logistic", "medical" sau "umanitar" intervenţiei franceze în Mali, care este "justificată".

Eşec usturător în Somalia

Insurgenţii somalezi Shebab au publicat ieri pe contul lor de Twitter o fotografie cu cadavrul unui bărbat alb, prezentat ca şeful comandoului care a eşuat să îl elibereze, sâmbătă, pe ostaticul francez Denis Allex, deţinut din 2009. "Comandantul francez ucis în timpul operaţiunii de salvare neglijente de la Bulomarer", se precizează sub imaginea care înfăţişează un tânăr cu părul scurt, cu sângele uscat pe faţă şi îmbrăcat în pantalon deschis la culoare şi cu o cămaşă închisă. "François Hollande, merită?", se poate citi sub a doua fotografie în care cadavrul apare în plan îndepărtat, alături de material militar, între care arme, cartuşe, o vestă antiglonţ, o cască, un rucsac şi material optic. Pe picioarele lui sunt aşezate pistoale şi o puşcă de asalt, amândouă cu amortizoare şi în culori de camuflaj. Bărbatul decedat poartă bocanci militari şi o mănuşă de protecţie în mâna dreaptă. Islamiştii somalezi anunţaseră ieri dimineaţă că un soldat francez pe care l-ar fi luat prizonier a murit din cauza rănilor. Într-un text publicat în acelaşi timp cu fotografiile, ei afirmă că militarul era "comandantul care conducea operaţiunea", capturat după ce a fost grav rănit şi abandonat de camarazii săi".
Ministrul francez al Apărării, Jean-Yves Le Drian, a confirmat pierderea. El a declarat, de asemenea, că se teme că insurgenţii somalezi ar putea organiza o "punere în scenă macabră" cu cadavrul acestuia şi cel al ostaticului Denis Allex - probabil un pseudonim - un agent al serviciilor franceze de informaţii externe (DGSE), răpit la 14 iulie 2009 la Mogadiscio şi despre care se crede că a murit după operaţiunea eşuată de a-l salva.
Raidul a fost desfăşurat în noaptea de vineri spre sâmbătă de serviciul de Acţiune al DGSE. Comandoul format din aproximativ 50 de persoane, transportate cu cel puţin cinci elicoptere şi lăsate la trei kilometri de Bulomarer, unde a fost localizat ostaticul, s-a confruntat cu o rezistenţă "mai puternică decât prevăzuse" din partea islamiştilor. Potrivit martorilor oculari, aterizarea lor a fost reperată de locuitori, care i-au informat rapid pe militanţii Shebab.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.