Internațional

O nouă revoluţie culturală

Ziarul de Vrancea
9 ian 2013 429 vizualizări
Presa de stat chineză ia în glumă clişeele utilizate în discursuri oficiale

Cotidianul Poporului, organul oficial al Partidului Comunist Chinez, a glumit ieri pe seama utilizării sistematice a unor clişee în discursuri susţinute de liderii ţării, după ce a realizat o compilaţie inedită cu ajutorul utilizatorilor de Internet. "Un discurs va fi întotdeauna un «discurs important», iar aplauzele vor fi întotdeauna «aplauze călduroase»", a subliniat cotidianul, într-o critică rară la adresa oficililor de rang înalt din ţară.
"Un lider va fi întotdeauna un «lider foarte apreciat», o vizită va fi întotdeauna o «vizită amicală», un avans va fi mereu «satisfăcător», iar un progres va fi întotdeauna «remarcabil»", a continuat Cotidianul Poporului. Ziarul, după ce a solicitat părerea navigatorilor pe Internet în acest sens, a primit aseară peste 4.300 de contribuţii citând clişee şi elemente de jargon utilizate în discursurile oficiale.
Un utilizator de Internet a notat că, în China, atunci când este anunţată o veste bună, biroul sau direcţiunea implicate sunt numite în mod sistematic. În schimb, atunci când vestea este rea, conducătorul va spune "biroul respectiv".
"Cel mai rău lucru în discursurile oficialilor este atunci când spun «permiteţi-mi să adaug câteva cuvinte» şi continuă să vorbească o jumătate de oră mai târziu", relevă altul. Discursurile interminabile ale unor oficiali, susţinute pe un ton egal şi într-o postură statică, sunt o adevărată "marcă înregistrată" a oficialilor partidului, puţin formaţi, în general, în arta de a anima discursuri. Aceste luări de cuvânt, care pot dura ore, fac auditoriul să picotească, şi sunt transmise pe larg de televiziunea oficială.
La preluarea funcţiei, la 15 noiembrie, numărul unu Xi Jinping a susţinut un discurs în care nu a utilizat jargonul leninist, larg răspândit la vârful partidului, şi nu s-a referit la doctrinele predecesorilor săi sau la texte considerate ca fondatoare pentru comunism.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.