Internațional

Papa denunţă adâncirea inegalităţilor sociale

Ziarul de Vrancea
6 ian 2013 487 vizualizări
Dacă diferenţa dintre dobânzile financiare reprezintă o preocupare, diferenţele crescânde dintre un mic număr de oameni tot mai bogaţi şi un tot mai mare număr de săraci ar trebui să provoace mâhnire, a spus el în primul său discurs public din acest an

Papa Benedict al XVI-lea a denunţat ieri - în tradiţionalul său discurs de început de an în faţa corpului diplomatic - adâncirea inegalităţilor sociale din cauza crizei financiare. "Dacă diferenţa dintre dobânzile financiare reprezintă o preocupare, diferenţele crescânde dintre un mic număr (de oameni), în continuare mai bogat, şi un mare număr, iremediabil mai sărac, ar trebui să provoace mâhnire", a estimat Papa în acest discurs, în care au fost prezentate coordonatele şi priorităţile Sfântului Scaun. "Este vorba, într-un cuvânt, să nu ne resemnăm în faţa discrepanţei în plan social, în timp ce luptăm împotriva celei din plan financiar", a declarat Suveranul Pontif în faţa ambasadorilor din lumea întreabă reuniţi în Sala Regia a Palatului Apostolic de la Vatican.
Criza economică şi financiară actuală s-a amplificat, "deoarece profitul a fost prea des ridicat în valoare absolută, în detrimentul muncii, şi pentru că lumea s-a aventurat, fără reţinere, pe calea mai degrabă a unei economii financiare decât a uneia reale", a denunţat Papa. Suveranul Pontif a estimat drept urgentă pregătirea liderilor în spirit de responsabilitate, îndeosebi a celor din Uniunea Europeană, invitându-i să monitorizeze "alegerile dificile", dar promiţătoare: "Uniunea Europeană are nevoie, de asemenea, de reprezentanţi clarvăzători şi calificaţi pentru a face alegeri dificile, care sunt necesare pentru redresarea economiei sale şi pentru a pune baze solide pentru dezvoltarea sa".
"Singure, unele ţări vor merge probabil mai repede, dar, împreună, toţi vor merge desigur mai departe", a afirmat Papa în apelul său la coeziune în Uniunea Europeană şi în critica sa faţă de tentaţiile de izolare şi de renunţare la solidaritate cu ţările cele mai sărace.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.