Internațional

Anexează Israelul Cisiordania?

Ziarul de Vrancea
2 ian 2013 4807 vizualizări
După votul de la Naţiunile Unite favorabil palestinienilor, dreapta israeliană şi-a fixat drept obiectiv în campania electorală anexarea a cel puţin jumătate din teritoriul autonom locuit de arabi, dar şi de colonişti evrei

Trei partide de dreapta din Israel, dintre care două ar putea face parte din viitoarea coaliţie guvernamentală, iau în considerare serios anexarea Cisiordaniei, la o lună de la votul ONU pentru un stat Palestina pe baza frontierelor din 1967. Candidaţii celor trei partide, între care Likud al premierului Benjamin Netanyahu, au participat la un colocviu pe această temă la Ierusalim în faţa unui public format din 600 de persoane, majoritatea colonişti din Cisiordania. "Trebuie să începem prin a vorbi despre această problemă deoarece ea va fi, sper, pe ordinea de zi a viitorului Guvern", a declarat pentru AFP ministrul Informaţiilor, Yuli Edelstein. "Nu avem parteneri în partea palestiniană pentru a face pace, prin urmare trebuie să ne gândim la o alternativă", a argumentat acest apropiat al lui Netanyahu.
"Nimeni nu vorbea despre aşa ceva în urmă cu cinci ani, iar acum acesta ar putea deveni un subiect de dezbatere în următoarea sesiune parlamentară", a declarat Yehuda Glick, unul dintre organizatori. Naftali Bennett, noul lider al Căminului Evreiesc, difuzează pe reţelele sociale şi pe Internet "Planul Bennett", care constă în anexarea zonei C a Cisiordaniei, respectiv peste 60 la sută din acest teritoriu palestinian ocupat, unde Israelul îşi menţine controlul militar şi civil.
În tabăra extremei drepte, partidul Otzma Leisrael vrea anexarea întregii Cisiordanii. "Vom prezenta o propunere de proiect de lege de anexare în totalitate a Iudeei şi Samariei (Cisiordaniei) şi a văii Iordanului viitorului Knesset" (Parlament), explică Arie Eldad, primul pe lista acestei formaţiuni.
În opinia lui Yuli Edelstein, "sunt multe etape necesare înaintea anexării, deoarece a face acest lucru nu va rezolva problema acestor teritorii". "Trebuie să creăm o atmosferă în cadrul comunităţii internaţionale pentru a trece încetul cu încetul această anexare", explică el. Potrivit organizatorilor întâlnirii, 73 la sută dintre persoanele care votează pentru unul dintre aceste trei partide sunt în favoarea anexării. Votul celor aproximativ 340.000 de colonişti a devenit o miză politică a acestei campanii electorale, care se va juca în cadrul dreptei.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.