Internațional

MOZAIC INTERNATIONAL: Un preot dă vina pe femeile victime unor infracţiuni

Ziarul de Vrancea
27 dec 2012 541 vizualizări
Un preot italian a provocat scandal afişând la uşa bisericii un manifest care îndeamnă femeile să reflecteze dacă nu cumva ţinuta lor vestimentară îi provoacă pe infractori, pe care l-a retras ulterior la solicitarea episcopului, relatează presa italiană de ieri.

Don Piero Corsi, un preot de la San Terenzo, pe coasta ligură (nord-vestul Italiei), a afişat la intrarea în biserică, în ziua de Crăciun, un manifest care întreba "femeile, care provoacă prin vestimentaţia succintă, care se îndepărtează de viaţa virtuoasă de familie, provocând instincte, să efectueze un examen profund de conştiinţă şi să se întrebe: poate o căutăm?". Acest text a suscitat imediat proteste în parohie şi în Italia, unde bilanţul femeilor asasinate - 118 potrivit presei - a fost deosebit de grav în 2012. Episcopul din La Spezia, Ernesto Palletti, i-a ordonat să retragă răvaşul, lucru pe care preotul l-a făcut imediat. "Conţinutul său este înşelător în privinţa sentimentului de condamnare a violenţelor faţă de femei", a declarat episcopul, adăugând că a găsit în acesta "motivaţii inacceptabile care merg împotriva sentimentului comun a Bisericii" cu privire la aceste subiecte.

Ministru al Sănătăţii demis pentru că a propus scumpirea medicamentelor

Preşedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad a demis-o din funcţie pe Marizeh Vahid Dastjerdi, ministrul Sănătăţii, singura femeie care face parte din Guvern. Ministrul propusese creşterea preţului unui anumit număr de medicamente, din cauza aprecierii dolarului faţă de rialul iranian şi a sancţiunilor economice occidentale. Acestea nu afectează în mod direct sectorul medical, dar afectează grav importul de produse medicale, din cauza unor sancţiuni bancare care blochează tranzacţii financiare. Preşedintele s-a opus unei asemenea creşteri şi a demis ministrul. Potrivit unor date oficiale, Iranul depinde de producţia internă de medicamente în proporţie de 97%, dar este nevoit să importe produse de bază pentru fabricarea unora dintre ele. În octombrie, un oficial iranian a recunoscut că preţul medicamentelor fabricate la nivel local a crescut cu 15-20% în decurs de trei luni şi de la 20 la 80% în cazul produselor importate. Fatemeh Hachemi, directoarea Fundaţiei pentru boli grave, a solicitat în august secretarului general al ONU Ban Ki-moon să intervină pe lângă ţările occidentale pentru a obţine "o anulare a sancţiunilor de natură politică ce afectează în mod inadmisibil bolnavi" din Iran. Potrivit unor oficiali iranieni, aproximativ şase milioane de pacienţi care suferă de boli grave sunt afectaţi de sancţiunile economice occidentale impuse Iranului din cauza programului său nuclear controversat.

Atac sinucigaş cu grenadă în Universitatea din Cernăuţi

Un bărbat în varstă de 62 de ani a murit ieri în urma exploziei unei grenade pe care o avea prinsă de corp, în incinta Universităţii de Medicină din Cernăuţi, a anunţat Parchetul Regional, presa locală scriind că este vorba despre o sinucidere. "O expertiză va stabili dacă deflagraţia a fost accidentală sau premeditată", a declarat pentru AFP serviciul de presă al parchetului. Potrivit unor publicaţii locale, bărbatul a declanşat în mod voit grenada pe care o avea asupra sa. Doi bărbaţi, un profesor în varstă de 42 de ani şi un student, au fost atinşi uşor de suflul exploziei, dar nu au avut nevoie de spitalizare. Victima se afla într-un conflict cu un angajat al instituţiei, potrivit aceloraşi surse. Între cei doi exista un contencios latifundiar, iar pensionarul era nemulţumit că primise un teren mai mic în favoarea acestuia.

Conflictul sirian se islamizează

Rebelii care luptă în Siria împotriva militarilor, a serviciilor de informaţii şi a membrilor Shabbiha (miliţia pro-Assad), au format unităţi mai bine organizate, cu ajutorul sutelor de voluntari străini. Dar ultimele luni au fost marcate de o islamizare crescândă a luptei armate şi de apariţia pe scenă a Frontului Al-Nosra, acuzat undeori că ar fi paravanul Al-Qaida în Siria. Pe 10 decembrie, membrii Al-Nosra şi grupurile care le sunt aliaţi, au preluat controlul bazei militare Sheikh Suleiman, la vest de Alep. Luptătorii Al-Nosra, disciplinaţi şi combativi, sunt admiraţi de către numeroşi sirieni. În majoritate sirian, Frontul Al-Nosra a atras elementele radicale ale insurgenţei, printre care şi jihidişti străini. Ura lor faţă de "necredincioşi", combinată cu extremismul regimului, pune Siria, altădată bogată în comunităţi multiple, în perspectiva unei libanizări a conflictului. Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, avertizează comunitatea internaţională că în Siria va continua "haosul" în lipsa unei soluţii negociate. Rusia şi China se opun unei intervenţii militare externe care să pună capăt conflictului.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.