Internațional

Mesaj tulburător al tatălui uneia dintre victimele masacrului

Ziarul de Vrancea
16 dec 2012 698 vizualizări
El a prezentat condoleanţe familiei atacatorului, la fel ca şi celorlalte familii care şi-au pierdut copiii în grozăvia petrecută într-o şcoală elementară din Connecticut n durerea părinţilor şi a întregii comunităţi este amplificată de lipsa oricărui indiciu privind motivul care l-a împins pe ucigaş să ia vieţile copiilor

Tatăl uneia dintre victimele masacrului din Newtown (statul Connecticut, în nord-estul SUA) şi-a deschis inima, sâmbătă seara, povestind despre micuţa sa Emilie şi prezentând condoleanţe tuturor familiilor, inclusiv celei a atacatorului. "Vreau să prezint condoleanţele mele sincere tuturor familiilor", a declarat Robbie Parker, în vârstă de 30 de ani, extrem de emoţionat. "Inclusiv familiei atacatorului", a precizat el. "Nu pot să îmi imaginez cât de dură trebuie să fie această experienţă pentru voi", a adăugat el. "Vreau să ştiţi că, pentru familia voastră, aveţi dragostea şi susţinerea noastră", a insistat acest infirmier la serviciul de neonatologie al secţiei de terapie intensivă şi tatăl altor două fetiţe, în vârstă de trei şi, respectiv, patru ani.
El a povestit apoi despre Emilie, în vârstă de şase ani, "o fetiţă foarte isteaţă, creativă şi iubitoare", blondă cu ochii albaştri, care o învăţa să citească pe sora sa în vârstă de patru ani şi să deseneze pe cea de trei ani.
El a văzut-o ultima dată vineri dimineaţa, înainte de a pleca la serviciu. "O învăţam portugheza şi ultimele ei cuvinte au fost în portugheză", a adăugat el. Moartea sa a celorlalţi 19 copii, toţi cu vârste de şase şi şapte ani, trebuie "să ne facă mai buni, mai sensibili şi mai atenţi faţă de ceilalţi", a declarat el.

Copiii aveau 6 sau 7 ani

Emilie face parte dintre cei 20 de copii şi şase adulţi ucişi cu o armă semiautomată de către un tânăr în vârstă de 20 de ani, vineri, la şcoala Sandy Hook din Newtown. O pagină de Facebook i-a fost consacrată acesteia. De altfel, majoritatea victimelor atacului de la şcoala din Newtown erau elevi între 6 şi 7 ani. "Aceştia sunt elevi în clasele primare (...). Toate rănile pe care le-am constatat au fost provocate de puşcă", a declarat medicul legist Wayne Carver, adăugând că aceasta este "probabil cea mai groaznică scenă a unei crime" pe care a văzut-o în 30 de ani. În total, 20 de copii şi şase adulţi au fost ucişi în cadrul acestui atac armat asupra şcolii. Din acest total, 16 copii era în vârstă de 6 ani şi 4 copii aveau vârsta de 7 ani, conform unei liste publicate de poliţia din Connecticut. Medicul legist care a lucrat alături de alţi patru doctori şi şase tehnicieni la locul crimei a realizat autopsia a şapte victime. Toate fuseseră lovite de "3 până la 11 gloanţe" fiecare.

Un coşmar de 20 de minute

Adam Lanza, cel care a săvarşit masacrul, a executat, vineri, în mai puţin de 20 de minute, 20 de copii şi şase adulţi într-o şcoală primară, făcând din Newtown, un orăşel paşnic din New England, teatrul uneia dintre cele mai sângeroase crime în masă comise în Statele Unite. Era aproape 9.30 când tânărul în vârstă de 20 de ani, descris de anturajul său ca fiind inteligent dar asocial, a parcat maşina mamei sale Nancy în parcarea grupului şcolar Sandy Hook şi s-a dezlănţuit într-un atac sângeros. În şcoală, profesorii încercau să îi protejeze pe copii, închizându-i în clase sau ascunzându-i în toalete. Copiii panicaţi au început să vomite, potrivit mărturiilor. "Li s-a spus că este un exerciţiu, ca să ştie ce să facă", a povestit Mary Ann Jacob, angajată la biblioteca şcolii. Poliţia a fost anunţată "în jurul orei 09.30". "Poliţiştii de serviciu şi cei liberi" au venit imediat la faţa locului, potrivit unui comunicat al forţelor de ordine. În exterior, vestea s-a răspândit rapid printre părinţii celor 700 de elevi ai şcolii Sandy Hook, dintre care mulţi s-au grăbit să ajungă să îşi recupereze copiii. Echipele de intervenţie au pătruns în instituţie spărgând "numeroase geamuri", au securizat sală cu sală şcoala şi au început să evacueze copiii, cărora le-au cerut să se ţină de mâini. Cadavrul lui Adam Lanza a fost găsit la ora 09.50, potrivit CNN. El s-ar fi sinucis. La scurt timp, la difuzoare s-a auzit: "Este în regulă, este sigur acum", afirmă New York Times.

Toată lumea caută răspunsuri

Tatăl ucigaşului şi-a exprimat, sâmbătă, compasiunea pe care o resimte pentru familiile victimelor. "Gândurile noastre merg către familiile victimelor şi către prietenii care au pierdut fiinţe dragi şi către răniţi. Familia noastră plânge cu voi toţi cei care au fost afectaţi de această enormă tragedie", scrie Peter Lanza, tatăl lui Adam, cel care şi-a ucis mama înainte de a comite masacrul şi a se sinucide ulterior. Într-un comunicat difuzat de postul de televiziune WFSB, Lanza adaugă: "niciun cuvânt nu poate exprima în ce măsură ne sunt zdrobite inimile. Ca mulţi dintre voi, şi noi suntem trişti şi încercăm să dăm un sens" tragediei care a lovit vineri oraşul Newtown. Peter Lanza şi soţia sa erau divorţaţi, iar Adam locuia cu mama lui.
Pană ieri, poliţiştii s-a abţinut să emită vreo ipoteză legată de motivele care l-ar fi împins pe tanărul de 20 de ani să facă ce a făcut. Se ştia despre el că era inteligent, dar introvertit, asocial, şi că avusese de suportat mai multe "reprimări" în adolescenţă. Nici măcar după ce şi-a ucis mama nu a lăsat acasă vreun bilet în care să îşi explice fapta. Adam a luat cele trei arme - anchetatorii s-au mirat că în casă erau atatea guri de foc - s-a costumat în uniformă militară, s-a urcat în maşina maică-sii şi a descins la şcoala elementară unde a tras pană cand a fost încolţit de poliţişti şi s-a sinucis.

Cu puşcă sau fără?

Incidentul armat relansează eterna dezbatere privind armele de foc. Americanii rămân divizaţi în ceea ce priveşte înăsprirea legislaţiei privind armele de foc, care au provocat moartea a 31.000 de persoane în ţară în 2009, dintre care peste 18.000 de sinucideri. Primarul oraşului New York, Michael Bloomberg, vechi militant al înăspririi legii, i-a cerut preşedintelui Barack Obama să "trimită un proiect de lege Congresului". Aproximativ 50 de persoane au manifestat vineri seara în faţa Casei Albe pentru a-i cere preşedintelui să reglementeze normele privind deţinerea armelor de foc după atacul din Newtown. "Protejaţi-ne copiii, interziceţi armele acum!" şi "Domnule preşedinte, ne rugăm ca dumneavoastră să acţionaţi", se putea citi pe pancartele arborate de manifestanţi. Alţii aveau lumânări aprinse în mâini. Opozanţii unei astfel de reforme continuă să sublinieze că dreptul de a deţine arme este prevăzut în Constituţie, în Al Doilea Amendament, apărat de grupurile de lobby privind armele.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.