Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Americanii iar au dat arme cui nu trebuia

Ziarul de Vrancea
6 dec 2012 240 vizualizări
O parte din armele oferite rebelilor libieni cu acordul SUA au ajuns la grupuri islamiste

Administraţia Barack Obama a aprobat în secret, în 2011, înarmarea insurgenţilor libieni, prin intermediul Qatarului, dar o parte a armamentului a ajuns la grupuri islamiste, afirmă oficiali americani şi diplomaţi, citaţi de New York Times. Cu toate acestea, serviciile de informaţii încă nu au găsit dovezi că armele furnizate insurgenţilor libieni, prin intermediul Qatarului, în timpul conflictului care a condus la înlăturarea regimului Muammar Kadhafi, ar fi fost utilizate în atentatul care a vizat consulatul american din Benghazi, soldat în septembrie cu moartea ambasadorului american din Libia.

În cursul verii, Administraţia Barack Obama era foarte îngrijorată în legătură cu eventualele consecinţe ale planului secret de înarmare a insurgenţilor libieni. Armele furnizate de Qatar par să fi consolidat forţa grupurilor combatante islamiste din Libia, permiţându-le să devină o structură destabilizatoare în noul regim, instalat după înlăturarea lui Muammar Kadhafi.

După experienţa din Libia, Statele Unite par să fie reticente în privinţa furnizării de armament opoziţiei siriene. Statele Unite sunt îngrijorate că armele oferite de Qatar forţelor opoziţiei siriene ar putea ajunge la grupuri fundamentaliste. După invadarea Irakului şi Afganistanului, americanii au fost acuzaţi că au furnizat armament celor două ţări în trecut: lui Saddam Hussein - cat timp ţara sa a fost în război cu Iranul (1980-1988), şi mujahedinilor afgani, în timpul ocupaţiei sovietice (1979-1989).

Ce se mai fură în Israel: motoare de la F-16, chiar dintr-o bază militară

Persoane necunoscute au furat mai multe motoare de avion de luptă de tip F-16, de fabricaţie americană, în valoare de câteva milioane de dolari, de la o bază situată în centrul Israelului, a anunţat ieri postul militar israelian de radio. Potrivit primelor elemente ale unei anchete efectuate de către poliţia militară, furtul pare că s-a petrecut cu complicitatea unor militari sau civili angajaţi ai bazei, care au oferit acces hoţilor, a precizat site-ul Walla. Poliţia militară suspectează că aceste motoare au fost furate în vederea valorificării unor metale din care sunt fabricate. Un purtător de cuvânt militar, contactat de AFP, a refuzat să ofere vreun detaliu, limitându-se să spună că un raport al anchetei militare, după finalizarea acesteia, va fi transmis unui procuror militar. Anul trecut, poliţia militară israeliană a mai efectuat o anchetă cu privire la un furt de piese de motoare de avioane de tip F-15. Cazul a fost deschis în urma unei percheziţii efectuate de către poliţie la un depozit al unor vânzători de metale.

Violul, folosit ca armă de război în Siria

Violul şi alte forme de violenţă sexuală sunt folosite de multă vreme ca armă de război, pentru a distruge nu doar persoane, ci întregi comunităţi umane, iar ceea ce se întâmplă în Siria nu este o excepţie, relatează CNN. Încercările de documentare şi raportare a cazurilor pot servi ca probe în viitoarele procese de crime de război, însă dovezile se pierd în fiecare zi. Peste 20% dintre femeile din rapoarte sunt ucise imediat după viol sau la scurt timp după ce fapta a fost comisă. Cea mai relevantă cauză a acestui fenomen tragic este cultura siriană islamică, ce preţuieşte aproape mai mult decât orice "onoarea". Conceptul de "puritate" înrăutăţeşte fenomenul. International Rescue Committee relatează numeroase astfel de cazuri, unde ruşinea îi impinge pe oameni la căsătorii forţate sau divorţuri, precum şi cazuri dintre cele mai grave, unde fetele violate fie sunt ucise de părinţi, fie se sinucid, deoarece cultural sunt considerate "dezonorate pe viaţă". Unul dintre aceste cazuri este acela al unei adolescente din Latakia care s-a aruncat de la balcon după ce a fost violată. Deşi actele de violenţă sexuală sunt comise de ambele părţi, este constatată o incidenţă mult mai mare din partea soldaţilor armatei guvernamentale.

Shimon Peres îl laudă pe Mahmoud Abbas

Liderul palestinian, Mahmoud Abbas, rămâne "un partener serios pentru pace" în pofida demersului său la ONU, unde Palestina a obţinut statutul de stat observator, a declarat preşedintele israelian Shimon Peres într-un interviu acordat AFP. "Eu am încercat să-l conving să nu meargă acum (la ONU). Totuşi, cred că el rămâne un partener serios pentru pace", a adăugat Peres. Preşedintele israelian a apreciat că Cvartetul privind Orientul Mijlociu (SUA, Rusia, UE, ONU) "ar trebui să redevină un organism de negocieri" deoarece are "legimitate". Abbas a obţinut, la 29 noiembrie, votarea în cadrul Adunării Generale a unei rezoluţii care acordă Palestinei statutul de stat observator la ONU, victorie diplomatică majoră, care însă a expus palestinienii unor sancţiuni din partea israelienilor. Astfel, premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a decis să reînceapă colonizarea în Cisiordania şi Ierusalimul de Est şi să blocheze în decembrie transferul taxelor colectate în favoarea Autorității Palestiniene, în valoare de 460 de milioane shekeli (92 de milioane de euro).

Trei zile fără viză la Beijing

Turiştii, inclusiv români, care deţin vize ale unei ţări terţe şi bilete de avion vor putea beneficia, fără viză, de o şedere de 72 de ore la Beijing, începând cu 1 ianuarie 2013, relatează agenţia chineză Xinhua, în pagina electronică. Turiştii pot aplica pentru o vizită de tranzit fără viză în aeroportul internaţional din Beijing. Măsura, decisă de autorităţile municipale de la Beijing, este valabilă pentru 45 de ţări, inclusiv România. Lista ţărilor a  fost elaborată ţinând cont de numărul de vizitatori aflaţi în tranzit în Beijing între 2009 şi 2011. Aceasta cuprinde toate statele membre UE şi alte cateva printre care Ucraina, Statele Unite, Brazilia, Mexic, Argentina, Chile, Australia, Noua Zeelandă. Turiştii nu-şi pot prelungi şederea şi nici nu pot părăsi capitala chineză. Ei trebuie să înregistreze vizele la orice secţie de poliţie, într-un termen de 24 de ore de la sosirea în ţară. Numărul vizitatorilor străini este de cinci milioane pe an şi ar putea să se dubleze în trei ani, odată ce politicile de relaxare a vizelor intră în vigoare. "În medie, vizitatorii străini petrec trei zile şi patru nopţi în Beijing, cheltuind în medie 1.000 de dolari, dublu faţă de turiştii chinezi", a declarat Wang. Xu Jianqiang, economist şef pentru Air China, a explicat că Tokyo şi Seulul sunt cele mai mari două centre de transfer ale Asiei, dar crede că mai mulţi vizitatori străini vor vizita sau vor desfăşura evenimente de business în Beijing.

Tanăr jurnalist rus ucis în Caucaz

Un jurnalist de la un post de televiziune a fost împuşcat mortal, miercuri, în Kabardino-Balkaria, o republică instabilă din Caucazul rus, a anunţat Comitetul de anchetă într-un comunicat. Kazbek Ghekkiev, în vârstă de 28 de ani, prezentator al jurnalului de actualităţi pentru antena locală a postului public rus de televiziune Rossia, a fost împuşcat miercuri seara la Nalcik, capitala republicii caucaziene Kabardino-Balkaria, potrivit comunicatului. Persoane necunoscute înarmate l-au împuşcat de trei ori, în special în cap, înainte de a fugi. Potrivit anchetatorilor, actul criminal este legat de "activităţile profesionale" efectuate de către Ghekkiev şi trebuie să fie "considerat ca o ameninţare la adresa tuturor jurnaliştilor care vorbesc despre rezultate ale luptei împotriva rebelilor activi din republică", subliniază comunicatul. Potrivit unor apropiaţi ai jurnalistului, atacatorii l-au întrebat dacă este "prezentatorul Kazbek Ghekkiev" şi au deschis focul după ce au primit un răspuns pozitiv, a informat postul de televiziune Rossia. După primul război din Cecenia (1994-1996) între forţele federale ruse şi militanţii pentru independenţă, rebeliunea s-a islamizat treptat şi a ieşit tot mai mult în afara frontierelor acestei mici republici, iar la mijlocul anilor 2000 s-a transformat într-o mişcare islamistă armată activă în întregul Caucaz de Nord. Atentate, explozii şi atacuri împotriva unor oficiali ai forţelor de ordine se produc aproape în fiecare zi în republicile din Caucazul de Nord.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.