Internațional

MOZAIC INTERNATIONAL: China va trimite un echipaj uman în spaţiu în 2013

Ziarul de Vrancea
11 nov 2012 481 vizualizări
China va trimite un echipaj uman în spaţiu în iunie anul viitor, în cadrul ambiţiosului program spaţial pe etape al său, care are ca obiectiv final trimiterea unui om pe Lună, în jurul anului 2020, informează bbc.co.uk.

Un oficial de la Agenţia spaţială chineză, citat de presa locală, a spus că echipa de astronauţi ar putea fi formată din doi bărbaţi şi o femeie.
China este a treia ţară care a trimis de una singură un om în spaţiu, în 2003, după SUA şi Rusia, şi se luptă să se afirme ca membru marcant al exclusivistului grup al marilor puteri spaţiale, în principal în domeniul misiunilor cu echipaj uman. Lansarea din 2013 va urma misiunii spaţiale Shenzhou 9, care a avut loc în iunie anul acesta. Misiunea Shenzhou IX a permis Chinei să-şi dovedească "măiestria" în domeniul conectărilor spaţiale, etapă esenţială în cucerirea spaţiului. Din echipajul acestei misiuni a făcut parte şi prima femeie din China care a ajuns în spaţiu, Liu Yang.
Potrivit lui Niu Hongguang, adjunctul şefului programelor spaţiale cu echipaj uman, misiunea de anul viitor va avea loc cel mai devreme în iunie, însă au fost identificate ferestre de lansare de rezervă şi în iulie şi august.
Din cauza tensiunilor politice dintre administraţiile de la Beijing şi Washington, China nu s-a alăturat programului Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS). ISS este un proiect spaţial în valoare de 100 de miliarde de dolari, finanţat în principal de Statele Unite ale Americii şi la realizarea căruia participă 16 ţări. Staţia este ocupată în permanenţă, din noiembrie 2000, de echipaje comune.

Ce firmă îşi permite să dea o şpagă de 70 milioane de euro

Concernul aerospaţial EADS este implicat într-un mare scandal de corupţie. 70 de milioane de euro ar fi fost mita pentru un contract cu statul austriac, în valoare de 1,7 miliarde de euro. Procuratura din München a ordonat, săptămana trecută, descinderi la centrala EADS Deutschland. Ancheta este transfrontalieră, poliţia făcand razii nu doar în Germania, ci şi în Austria şi Elveţia. 13 persoane sunt acuzate de mită, înşelăciune, gestiune frauduloasă şi spălare de bani. Scandalul de corupţie şi anchetă la EADS vizează vanzarea, în 2003, a 15 avioane de luptă de tip Eurofighter Typhoon, guvernului austriac. Anchetatorii încearcă să descifreze căile obscure pe care cele 70 de milioane de euro le-au luat. Şi nu e deloc uşor, deoarece banii au fost transferaţi unei firme din Londra, care la randul ei a făcut alte transferuri bancare în Malta, Liechtenstein, Elveţia şi Isle of Man, pană a ajunge în Austria. Acolo sunt suspectaţi de a fi încasat bani negri caţiva funcţionari guvernamentali, însă nu sunt excluşi nici politicieni.
"În cadrul consorţiului EADS a fost fondată o reţea criminală, care să pună la dispoziţie bani pentru scopuri corupte, prin contracte fictive", a declarat justiţia austriacă, citată de Sueddeutsche.de. De la Viena, s-a cerut ajutor în şapte state. La doar cateva săptămani, procuratura din München a acţionat şi, pe baza probelor adunate, a declanşat propria anchetă.

N-ar fi primul scandal de corupţie în care e implicat momentan concernul EADS. În vizor pentru dare de mită se află şi Astrium, o firmă-fiică a acestuia din Arabia Saudită. Oficiul antifraudă britanic, Serius Fraud Office, a sesizat scurgerea de la Astrium a unor importante sume de bani către Insulele Caraibe, cunoscute ca paradis fiscal.


Autorităţile bulgare promit prime de Crăciun pensionarilor

Guvernul bulgar ar putea acorda pensionarilor prime de Crăciun dacă situaţia bugetară pentru luna noiembrie este pozitivă, însă o astfel de măsură nu se va aplica şi angajaţilor din sectorul public, a declarat ministrul de Finanţe, Simeon Djankov, citat de Novinite. Executivul condus de premierul Boyko Borisov continuă să vizeze în continuare o politică de echilibrare a bugetului, a adăugat ministrul. "Nu cheltuim precum precedentele guverne, pentru că sperăm să avem un nou mandat după alegerile din 2013", a declarat Djankov. Bugetul a înregistrat în septembrie primul surplus începând din 2008, iar în octombrie rezultatele au fost, de asemenea, bune.

Israelul deschide focul către Siria

Forţele israeliene au tras, ieri, focuri de avertisment către Siria după ce obuze de mortier lansate de trupele siriene contra rebelilor din Siria au căzut pe teritoriul israelian, în zona Platoului Golan. Este prima dată după 1973 când israelienii recurg la astfel de acţiuni contra Siriei, a spus un reprezentant al armatei israeliene. Într-o declaraţie dată publicităţii ieri după-amiază, armata israeliană a afirmat că a "tras focuri de avertisment către zonele siriene". "Forţa de apărare israeliană (IDF) a formulat o plângere către forţele ONU care operează în zonă, declarând că tirurile dinspre Siria către Israel nu vor fi tolerate şi vor primi o ripostă dură", se menţionează în document. Un obuz de mortier sirian a căzut joi pe teritoriul israelian în zona Platoului Golan, fără însă a exploda. La începutul acestei luni, Israelul a reclamat la ONU faptul că trei tancuri siriene au intrat în zona demilitarizată de la graniţa siriano-israeliană. Israelul şi Siria au semnat un acord de dezangajare în anul 1974, la un an după un alt conflict arabo-israelian, dar ele sunt din punct de vedere tehnic în război, deşi în ultimii 35 de ani în zona Platoului Golan evenimentele nu au escaladat.

Obama a luat şi cireaşa de pe tort

Democratul Barack Obama a câştigat cei 29 de mari electori din Florida, la sfârşitul unei lungi numărători a voturilor, consolidându-şi astfel victoria la alegerile prezidenţiale de marţi, au anunţat sâmbătă televiziunile americane CNN şi NBC. Preşedintele Barack Obama câştigă în final un total de 332 de mari electori, faţă de 206 pentru rivalul său republican Mitt Romney. Florida a fost ultimul stat care a terminat numărarea voturilor. Imediat după alegerile de marţi, Obama a fost declarat oricum învingător în faţa lui Romney, câştigând cei 270 de mari electori necesari. La alegerile prezidenţiale din 2000, rezultatele din Florida au avut, din contră, un rol determinant în alegerea lui George W. Bush contra lui Al Gore. Barack Obama a câştigat acest stat foarte disputat, de numai 74.000 de voturi, cu 50,01% din sufragii faţă de 49,13% pentru Romney, potrivit rapoartelor mass-media. Un consilier al lui Mitt Romney a recunoscut joi cu jumătate de gură înfrângerea taberei sale în acest stat-cheie, chiar înainte de numărarea buletinelor. Potrivit responsabilei de organizare a alegerilor în Florida, Christine White, întârzierea se datorează nu "unor nereguli în proces, ci unei participări foarte mari", care s-a ridicat la 70% în acest an. Dar, în opinia unor experţi consultaţi de AFP, dezordinea ar fi fost orchestrată de responsabilii republicani locali.

S-a "cuminţit" Iranul?

Iranul continuă activităţile pentru desfiinţarea complexului militar de la Parchin, declară directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Yukiya Amano, aflat în vizită la Bagdad. "Da, activităţile pentru demontarea complexului continuă la Parchin, dar nu vă pot oferi detalii", a spus Amano răspunzând întrebărilor jurnaliştilor. Directorul AIEA a declarat că are "motive bune" să creadă că Iranul cooperează cu Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică. Complexul de la Parchin este o imensă bază militară situată la est de Teheran. Desfiinţarea complexului a început în primăvară, după suspiciuni că acolo aveau loc teste cu substanţe explozive folosite pentru explozii nucleare. Iranul este suspectat de Israel şi de Occident că încearcă să se doteze cu arme nucleare sub paravanul unui program nuclear civil. Regimul islamist de la Teheran respinge acuzaţiile, argumentând că programul său nuclear are scop strict civil


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.