Internațional

Asiaticii pariază în continuare pe heroină

Ziarul de Vrancea
2 nov 2012 834 vizualizări
Cultura opiului s-a dublat în ultimii şase ani în Asia de Sud-Est, ca urmare a sporirii cererii de heroină în China şi în regiune.

 

Creşterea cererii de heroină în cel mai populat stat al lumii a determinat ţări precum Myanmar şi Laos să extindă culturile de mac, menţionează un raport al ONU. Consumatorii de opiacee în Asia de Est şi în zona Pacificului reprezintă un sfert din piaţa mondială, potrivit Oficiului Naţiunilor Unite de luptă împotriva drogurilor şi a criminalităţii (ONUDC). China numără aproximativ un milion de consumatori de heroină, cei mai mulţi din regiune.

Concomitent cu creşterea preţului opiului, între 2011 şi 2012, suprafeţele culturilor de mac au sporit cu 66% în Laos (6.800 hectare) şi cu 17% în Myanmar, al doilea producător mondial în domeniu după Afganistan (51.000 hectare), potrivit aceluiaşi studiu. În total, cultura macului din care se obţine opiul s-a dublat din 2006, în pofida faptului că în 2012 Laosul, Myanmar şi Thailanda au dat asigurări privind distrugerea a aproape 25.000 hectare cultivate cu opiacee. Un kilogram de opiu se cumpără de la producător cu 1.800 dolari în Laos şi cu 520 dolari în Myanmar.

În paralel, a sporit şi numărul "căminelor" care cultivă mac, ajungând până la 38.000 în Laos şi 300.000 în Myanmar. Aceste date demonstrează că ţăranii birmani, în principal în nord-estul Myanmar, nu vor abandona cultura macului decât dacă vor găsi o altă activitate.

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.