Internațional

Alergarea stimulează mai bine creierul decat şahul?

Ziarul de Vrancea
24 oct 2012 542 vizualizări
Exerciţiile fizice regulate par să protejeze mai bine creierul de pericolul micşorării, un proces de altfel natural, asociat îmbătrânirii, care are ca efect apariţia unor probleme de memorie şi de raţionament, conform unui nou studiu publicat de LiveScience.com.

Contrar aparenţelor, activităţile care stimulează din punct de vedere mental şi social, despre care se credea că menţin creierul în cea mai bună formă posibilă, nu au niciun fel de efect major împotriva procesului de micşorare a creierului, conform studiului publicat în ultimul număr al revistei Neurology. Cu alte cuvinte, dacă dorim maximizarea capacităţilor noastre de a juca şah, este mai bine să ne alegem un adversar care stă în cealaltă parte a oraşului şi să mergem pe jos sau să alergăm până la el.

Coordonatorul studiului, Alan J. Gow de la Universitatea din Edinburgh, Scoţia, a precizat că nu a reuşit să identifice cauzele biologice pentru care exerciţiile fizice ajută atât de mult creierul să se menţină, la vârste înaintate. "Pentru a răspunde tuturor întrebărilor care se ridică după acest studiu avem nevoie de alte studii, la scară şi mai mare, care să examineze în detaliu efectele activităţii fizice", pentru a determina care factori sunt răspunzători de fiecare efect produs, mai susţine el.

De asemenea, atât activităţile fizice cât şi cele mentale au numeroase alte beneficii - primele prevenind îmbolnăvirile cronice, iar cele din urmă eliminând stările de depresie şi de oboseală - aşa că medicii ne îndeamnă ca, indiferent de vârstă, pe cât posibil, programul nostru zilnic să abunde în ambele tipuri de activităţi.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.