Internațional

Războiul pentru putere în China s-a încheiat

Ziarul de Vrancea
30 sep 2012 412 vizualizări
Fostul lider chinez Bo Xilai a fost exclus din partid şi va răspunde în faţa justiţiei

Fostul membru în Biroul politic al Partidului Comunist Chinez Bo Xilai a fost exclus din formaţiunea politică şi va fi judecat, potrivit agenţiei China Nouă, care a anunţat, de asemenea, că la 8 noiembrie se vor deschide lucrările celui de-al XVIII-lea congres al partidului. Bo Xilai, care se află la originea unuia dintre cele mai mari scandaluri din ultimii ani, va răspunde de actele sale "în faţa justiţiei", a decis Biroul politic al Partidului Comunist Chinez, care a pus capăt unei lungi perioade de aşteptare, anunţând cu o întârziere neobişnuită data congresului său.
Fost primar şi şef al partidului din Chongqing, o metropolă cu 33 de milioane de locuitori din sud-vestul Chinei, Bo Xilai, un membru al Biroului politic care aspira la conducerea supremă a Partidului, este reţinut în secret din aprilie, când a fost suspendat din funcţiile sale. Problema posibilei sale prezentări în faţa justiţiei nu fusese tranşată şi se pare că a divizat înalta ierarhie chineză, potrivit mai multor observatori. Pentru a fi judecat în faţa unui tribunal obişnuit şi nu de instanţa internă a Partidului Comunist, un responsabil din cadrul acestei formaţiuni trebuie să fie înainte decăzut din drepturi.
Potrivit agenţiei China Nouă, Bo Xilai trebuie să răspundă mai multor capete de acuzare, printre care corupţie "masivă", întreţinerea de relaţii sexuale "nepotrivite" cu mai multe femei, "comiterea unor erori grave şi abuz de putere în cazul de omucidere ce îi priveşte pe (adjunctul său) Wang Lijun şi pe (soţia lui) Gu Kailai, pentru care poartă o mare responsabilitate".
Soţia sa, Gu Kailai, a fost condamnată la pedeapsa cu moartea cu suspendare în luna august pentru decesul prin otrăvire al unui om de afaceri britanic, Neil Heywood. La rândul său, şeful poliţiei din Chongqing, considerat mâna dreaptă a lui Bo Xilai, implicat în acest caz, a fost condamnat luni la 15 ani de închisoare, în special pentru că a cerut azil politic la consulatul american din Chengdu (sud-vest).
Anunţarea simultană a excluderii lui Bo Xilai, a procesului său şi a datei congresului Partidului Comunist în noiembrie, în loc de octombrie, arată că, în cele din urmă, conducerea comunistă chineză a ajuns la un consens în ceea ce priveşte desfăşurarea congresului, în cadrul căruia ar urma să fie înnoită şi întinerită echipa liderilor celei de-a doua puteri economice mondiale.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.