Internațional

Primăvara arabă a devenit toamna antiamericană

Ziarul de Vrancea
13 sep 2012 533 vizualizări
Protestele împotriva unui film considerat jignitor la adresa islamului au cuprins ieri mai multe ţări musulmane: manifestanţi furioşi au invadat pentru scurtă vreme Ambasada SUA la Sanaa, Yemen, unde s-au înregistrat cel puţin două victime, iar la Cairo poliţia a intervenit în forţă, provocând zeci de răniţi.

 


YouTube a restricţionat încă de miercuri accesul la controversatul videoclip invocat de protestatarii fundamentalişti. Un rezumat de 14 minute al filmului "Innocence of Muslims" - "Inocenţa musulmanilor", care ironizează credinţa islamică, nu va fi accesibil prin YouTube în Libia şi Egipt, a anunţat compania într-un comunicat citat de CNN. "Ne străduim să creăm o comunitate de care toată lumea să se poată bucura şi, de asemenea, în care fiecare să îşi poată exprima opiniile", se arată în comunicatul YouTube. "Acest lucru poate fi o provocare, deoarece ceea ce e bine într-o ţară poate fi considerat ofensator în altă parte. Acest videoclip - care este disponibil pe scară largă pe Internet - este în mod clar în cadrul orientărilor noastre și va rămâne pe YouTube; cu toate acestea, având în vedere situaţia creată în Libia şi Egipt, am restricţionat temporar accesul în ambele ţări", explică cei de la YouTube. Celor două ţări li s-au alăturat Afganistanul şi Indonezia.

Un film obscur devine celebru din cauza "audienţei" în lumea arabă

Secvenţele postate pe acest site provin dintr-un film pe care mulţi - printre care şi secretarul de Stat Hillary Clinton - îl consideră drept o insultă pentru musulmani şi credinţa lor. În mai multe ţări arabe, filmul realizat de un om de afaceri israeliano-american din Los Angeles a fost motivul care a starnit un val de violenţe în Libia şi Egipt, marţi şi miercuri, ce s-a extins ieri şi în alte ţări precum Yemen, Tunisia, Maroc, Sudan şi, bineînţeles, Iran. În Egipt şi în Yemen, forţele de ordine au făcut uz de gloanţe pentru a îndepărta manifestanţii care ocupaseră deja incinta ambasadelor. Marţi seară, un atac cu rachete asupra consulatului american din oraşul libian Benghazi s-a încheiat cu distrugerea misiunii diplomatice şi uciderea ambasadorului SUA, precum şi a încă unui diplomat şi a doi ofiţeri de securitate din cadrul Departamentului de Stat (echivalentul ministerului de externe).

Americanii au trimis drone şi nave de război în Libia

Consulatul din Benghazi este doar una dintre reprezentanţele diplomatice americane care se confruntă cu proteste, după lansarea online a filmului care îi ridiculizează pe musulmani şi îl descrie pe profetul Mahomed drept pedofil, afemeiat şi criminal nemilos. Surse americane citate de CNN susţin însă că atacul din Benghazi fusese planificat în prealabil şi că atacatorii au folosit protestul drept paravan. Americanii au şi început să-i caute pe autorii atacului. Washingtonul a trimis în zonă două distrugătoare dotate cu rachete de croazieră Tomahawk, ghidate prin satelit, ce pot fi programate să lovească ţinte specifice identificate de celebrele drone (avioane fără pilot) "antrenate" deja în războiul din Afganistan.
Explozia de violenţă aminteşte de protestele similare din 2005, cand musulmanii au atacat mai multe ambasade ale unor ţări europene, în special reprezentanţele daneze, în urma publicării în cateva reviste şi ziare a unor caricaturi  în care profetul Mahomed era desenat purtand pe cap un turban în formă de bombă.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.