Internațional

Grecii îi pregătesc Germaniei o factură uriaşă

Ziarul de Vrancea
10 sep 2012 691 vizualizări
O comisie va evalua daunele provocate de nazişti, care ar putea fi solicitate guvernului de la Berlin

În vreme ce Guvernul de la Atena preconizează noi măsuri de austeritate, Grecia s-a ţinut de cuvant şi a creat un grup de lucru pentru a analiza arhivele naţionale în vederea stabilirii valorii daunelor provocate de crimele naziste, bani care ar putea fi ceruţi de la Berlin, a anunţat ieri Ministerul grec al Finanţelor. Cei patru membri ai acestui grup vor trebui să-şi prezinte raportul pană cel tarziu la finele acestui an. Ministrul adjunct al Finanţelor, Christos Staikouras, evocase la începutul lunii constituirea acestei echipe, ca răspuns la o interpelare parlamentară din partea opoziţiei populiste de dreapta, Grecii Independenţi.
Grecia a sustinut constant în ultimii ani că îşi rezervă dreptul de a revendica reparaţii materiale din partea Germaniei, o sumă estimată la 7,5 miliarde de dolari, apreciind că a fost lezată în negocierile internaţionale din anii '50 legate de reparaţiile pentru pagubele provocate de regimul nazist. "Această chestiune este în continuare în suspans (...), Grecia nu a renunţat niciodată la drepturile sale", afirmase Staikouras, în faţa parlamentului, în condiţiile în care Berlinul consideră de mult închis acest dosar. Staikouras a facut însă apel la o abordare "realistă, cu sange rece" în acest diferend în relaţiile bilaterale, puternic afectate de criza din zona euro.
Chestiunea despăgubirilor germane este frecvent pusă pe tapet de opoziţie, atat de stanga radicală Syriza cat şi de dreapta populistă, în condiţiile în care numeroşi greci consideră că Germania este vinovată pentru politica de austeritate impusă ţării în schimbul programelor internaţionale de ajutor.

 


 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.