Internațional

MOZAIC INTERNATIONAL: Datoria Statelor Unite tocmai a trecut de 16 trilioane de dolari

Ziarul de Vrancea
5 sep 2012 523 vizualizări
Datoria Statelor Unite ale Americii a ajuns la 16.015.769.788.215,80 dolari, potrivit datelor prezentate marţi de Departamentul american al Trezoreriei, citate de The Weekly Standard, care notează că este pentru prima oară în istoria Americii cand datoria depăşeşte pragul de 16 trilioane de dolari

Datoria SUA a crescut cu aproximativ 5.400 miliarde dolari de cand Barack Obama a preluat preşedinţia, în 20 ianuarie 2009. Datoria Statelor Unite s-a triplat în perioada ultimelor două preşedinţii, asigurate de un republican şi un democrat.

"Bashar a intrat până la gât în sângele concetăţenilor săi"

Premierul turc Recep Tayyip Erdogan a acuzat, ieri, regimul preşedintelui sirian Bashar al-Assad că a devenit un "stat terorist", comiţând masacre împotriva populaţiei sale civile. "Regimul sirian a devenit un stat terorist", a declarat Erdogan în timpul unei reuniuni publice a formaţiunii sale politice, Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AK), adăugând că Turcia nu-şi poate permite "luxul de a fi indiferentă" cu privire la un conflict care dezmembrează vecinul său din sud. Erdogan, care face adesea declaraţii ce-l vizează pe preşedintele Bashar al-Assad, a denunţat încă o dată "masacrele în masă" comise de regim împotriva populaţiei. "Bashar a intrat până la gât în sângele" concetăţenilor lui, a subliniat el, în faţa partidului său. Turcia găzduieşte peste 80.000 de refugiaţi sirieni în nouă tabere. Pentru a opri fluxul de refugiaţi către teritoriul său, Ankara a cerut, săptămâna trecută, Consiliului de Securitate al ONU să creeze zone tampon sub protecţie pe teritoriul sirian. Însă marile puteri nu au acceptat propunerea, care ar implica o acoperire militară.

Japonia îşi cumpără trei insule

Guvernul japonez a decis să achiziţioneze de la particulari japonezi un grup de insule care sunt energic revendicate de China, au scris ieri două dintre principalele cotidiene japoneze. Într-un briefing, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Osamu Fujimura, nu a confirmat clar, dar nici nu a dezminţit informaţia, limitându-se să anunţe că negocierile erau în curs. Potrivit Yomiuri Shimbun, care citează surse guvernamentale neidentificate, Guvernul trebuie în curând să semneze cu o familie japoneză contractul de achiziţionare, în valoare de 2,05 miliarde yeni (aproximativ 21 milioane de euro) pentru insulele Senkaku, numite Diaoyu de către Beijing. Acest grup de insule, aflat la 2.000 de kilometri sud-vest de Tokyo şi la 200 de kilometri nord-est de Taiwan, care, de asemenea, le reclamă, sunt la originea actualei deteriorări a relaţiilor între cele două ţări. Yomiuri afirmă că secretarul general adjunct al Guvernului a încheiat luni un acord cu familia proprietară pentru a achiziţiona trei insule. La rândul său, Asahi Shimbun a anunţat despre probabilitatea cabinetului premierului Yoshihiko Noda de a confirma în curând naţionalizarea acestui mic arhipelag.

Victoria în alegeri a secesioniştilor din Quebec, întampinată cu gloanţe

O persoană a murit şi o alta a fost rănită grav de un bărbat care a deschis focul, în noaptea de marţi spre miercuri, într-o sală de concerte din Montreal, în timpul discursului de victorie rostit de viitorul prim-ministru al provinciei Quebec, Pauline Marois. Persoana rănită se află în stare critică. Agresorul a mai încercat să dea foc sălii în care Pauline Marois sărbătorea revenirea la putere, după nouă ani, a separatiştilor din Quebec. Bărbatul a fost arestat imediat de poliţiştii aflaţi la faţa locului, care i-au confiscat arma. El a fost filmat în timpul arestării strigând, cu un puternic accent englez, "Englezii se trezesc". Incidentul a întrerupt discursul dnei Pauline Marois, pe care gărzile de corp au evacuat-o imediat de pe podiumul sălii. Agresiunea a intervenit în momentul în care ea declara: "Viitorul Quebecului este să devină un stat suveran". După o întrerupere de câteva minute, Pauline Marois a revenit pe podium pentru a calma publicul şi a-şi încheia rapid discursul. Separatiştii din formaţiunea de centru-stânga Parti Québécois (PQ) au câştigat marţi alegerile legislative şi vor reveni în fruntea provinciei francofone canadiene după o perioadă de nouă ani. Pauline Marois, în vârstă de 63 de ani, va forma viitorul guvern şi va deveni astfel prima femeie prim-ministru din istoria Québecului. Unii membri ai comunităţii anglofone se tem că sosirea la putere a separatiştilor va avea un impact negativ asupra statutului lor.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.