Internațional

Mozaic international: Obama se distanţează de Romney

Ziarul de Vrancea
3 aug 2012 545 vizualizări
Diferenţa între preşedintele în funcţie şi contracandidatul său republican a urcat la zece procente

Un procent de 52% dintre alegătorii americani îl percep negativ pe candidatul republican la preşedinţia SUA, Mitt Romney, în timp ce pentru contracandidatul său, actualul preşedinte Barack Obama, aceeaşi percepţie negativă este înregistrată numai în rândul a 45% dintre americani, acesta din urmă conducând şi în intenţiile de vot, relevă datele unui sondaj publicat de institutul Pew şi preluat de agenţia EFE. Sondajul relevă o deteriorare a imaginii candidatului republican în rândul alegătorilor, în cazul actualului preşedinte tendinţa fiind inversă. Cât priveşte intenţiile de vot, Obama îl devansează pe Romney, 51% dintre respondenţi afirmând că ar vota pentru actualul preşedinte, în timp ce candidatul republican este preferat de numai 41% dintre cei chestionaţi. Dar există şi state considerate indecise, unde această diferenţă în favoarea candidatului democrat este mai mică şi ar putea înclina balanţa rezultatului final al alegerilor, având în vedere sistemul electoral american bazat pe electorii din fiecare stat şi nu pe procentul din voturile obţinute pe ansamblul ţării.

Leac împotriva turbării?

Un grup de oameni care trăieşte în jungla amazoniană din Peru pare să aibă o rezistenţă naturală la rabie, o boală infecţioasă care, în lipsa tratamentului, poate fi fatală.

Oamenii de ştiinţă au făcut această constatare după ce au analizat probele de sânge prelevate de la şase indivizi care au declarat că nu au fost niciodată vaccinaţi împotriva rabiei (turbării). În ciuda faptului că nu au fost vaccinaţi, subiecţii aveau anticorpi la virusul rabiei, care le confereau o rezistenţă naturală. Acest lucru indică faptul că, pentru prima dată, un grup restrâns ar putea dezvolta un răspuns imunitar pe care oamenii de ştiinţă l-ar putea studia cu scopul de a dezvolta un tratament al bolii. Cercetarea a fost realizată pe membrii a două comunităţi izolate, Trueno Cocha şi Santa Marta, localizate în nordul pădurii amazoniene din Peru, acolo unde se întâlnesc cazuri frecvente de infecţii fatale cu virusul rabiei, transmis prin muşcătura liliecilor vampiri. Probele de sânge au fost prelevate de la 63 de indivizi. Dintre aceştia, şapte aveau anticorpi împotriva rabiei, dar numai unul dintre ei fusese vaccinat. "Majoritatea cazurilor de expunere la virus care ajung să se transforme în infecţii sunt fatale. Cu toate acestea, descoperirea noastră scoate la iveală faptul că ar putea exista un fel de rezistenţă naturală în cadrul anumitor comunităţi, în care indivizii sunt expuşi în mod regulat la rabie. În acest mod, putem dezvolta tratamente eficiente care ar putea salva vieţi în zonele în care rabia a continuat să fie una din principalele cauze ale morţii premature", a declarat Amy Gilber, coordonatorul studiului, citat de descopera.ro. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a declarat că anual se înregistrează peste 55.000 de cazuri de decese provocate de rabie, liliecii fiind principalii agenţi ai contaminării în Statele Unite şi Canada

Japonia a executat doi criminali prin spânzurare

Doi japonezi găsiţi vinovaţi pentru crimă au fost spânzuraţi vineri dimineaţa, unul la Tokyo, iar altul la Osaka (vest), a anunţat Ministerul Justiţiei. Junya Hattori, în vârstă de 40 de ani, a fost găsit vinovat de violarea şi uciderea în 2002 a unei liceene, în vârstă de 19 ani. El i-a ars ulterior cadavrul, pe un şantier din oraşul Mishima (centru), a precizat ministerul. Kyozo Matsumura, în vârstă de 31 de ani, şi-a asasinat ambii părinţi, în 2007, pentru a fura de la aceştia, potrivit aceleiaşi surse. Spânzurarea lor ridică la cinci numărul persoanelor executate de la începutul acestui an.
Japonia şi Statele Unite sunt singurele democraţii de tip occidental şi puteri industrializate care aplică pedepse capitale, ceea ce le aduce proteste din partea unor guverne europene şi unor organizaţii pentru apărarea drepturilor omului.

Coreea de Nord solicită ajutor alimentar de urgenţă

Naţiunile Unite afirmă că Coreea de Nord a solicitat ajutor alimentar de urgenţă în urma inundaţiilor devastatoare din cursul lunii iulie, relatează BBC News în pagina electronică. Oficialii ONU de la Phenian au declarat că nevoia de ajutor internaţional este urgentă după ce au vizitat regiuni devastate de inundaţii pentru a evalua pagubele. Presa de stat nord-coreeană a transmis că cel puţin 119 oameni au murit şi alte zeci de mii au rămas fără adăpost în urma inundaţiilor. Prejudiciile aduse infrastructurii şi terenurilor agricole a afectat ţara care se confruntă deja cu un mare deficit alimentar. Cele mai afectate regiuni în urma inundaţiilor sunt oraşul Anju şi districtul Songchon din sudul provinciei Phyongan şi districtul Chonnae din provincia Kangwon, au declarat reprezentanţii ONU. Locuitorii din aceste zone au nevoie urgentă de alimente şi de apă potabilă.
Un purtător de cuvânt al ONU de la New York a confirmat că guvernul Coreei de Nord a solicitat Naţiunilor Unite ajutor de urgenţă constând în alimente şi combustibil. Unele grupări umanitare internaţionale au început deja să strângă provizii şi donaţii. Joi, Crucea Roşie a declarat că va alocat peste 300.000 de dolari pentru victimele inundaţiilor din Coreea de Nord.

Ambasadorul Suediei în Belarus a fost expulzat pentru că a militat pentru drepturile omului

Suedia a anunţat vineri că ambasadorul său la Minsk a fost expulzat de Belarus, pentru că ar fi militat în favoarea drepturilor omului, potrivit Stockholmului. "Regimul (preşedintelui Aleksandr) Lukaşenko a expulzat ambasadorul suedez în Belarus pentru că a sprijinit prea mult drepturile omului. Scandalos. Aceasta demonstrează natura regimului", a declarat pe contul său de pe Twitter ministrul suedez de Externe, Carl Bildt. La rândul său, Suedia a anunţat, tot vineri, refuzul venirii la Stockholm a noului ambasador al statului Belarus, în urma expulzării ambasadorului suedez la Minsk. Acest ambasador nu este "bine venit", a declarat prin telefon Carl Bildt. Ministerul suedez de Externe a precizat că diplomatul numit de Belarus nu a venit încă în Suedia, după plecarea predeceseorului său, în urmă cu câteva săptămâni.


Un general sirian a dezertat, fugind în Turcia

Un general de brigadă sirian a fugit, vineri dimineaţă, în Turcia, numărul total al ofiţerilor de rang înalt care au traversat frontiera turcă fiind până acum de 29, relatează AFP. Generalul era însoţit de un grup de cinci sau şase persoane, inclusiv de membri ai familiei.
De la începutul revoltelor din Siria, în martie 2011, sute de militari au trecut în Turcia, iar alţii au format Armata Siriană Liberă, o grupare armată disidentă. În Turcia sunt în total 45.500 de refugiaţi sirieni.

Zece români suspectaţi că obligau copii să cerşească sunt cercetaţi în Italia

Doi români suspectaţi că ar fi lideri ai unei reţele care recruta copii orfani pentru a-i forţa să cerşească au fost arestaţi în Italia, alţi opt români fiind cercetaţi în libertate în acelaşi caz, scrie ziarul La Repubblica, în ediţia online. Românii sunt acuzaţi că recrutau orfani şi persoane cu probleme psihice pentru a-i forţa să cerşească în Ravenna şi Bologna. Conform anchetatorilor italieni, reţeaua recrutase 28 de persoane care erau forţate să cerşească în pieţe sau supermarketuri. Presupuşii lideri ai reţelei, doi cetăţeni români de 31 şi 32 de ani, au fost arestaţi, iar alţi opt români sunt acuzaţi de complicitate, fiind cercetaţi în libertate. La operaţiunea care a condus la destructurarea reţelei de cerşetorie au participat poliţişti din Bologna şi Ravenna, ajutaţi de agenţi de poliţie români detaşaţi temporar în Italia.

Autism: Vârsta mamei este un factor de risc clar

Mamele care nasc la peste 35 de ani prezintă un risc mai mare să aducă pe lume copii autişti. Această probabilitate este sensibil crescută faţă de femeile mai tinere, mai ales faţă de cele de sub 20 de ani, la care riscul este cel mai scăzut, scrie passionsante.be. Această constatare a fost formulată după analizarea unor studii internaţionale de mare anvergură, care au luat în considerare circa 25.000 de naşteri de copii afectaţi de tulburări din spectrul autist (TSA), comparate cu un "grup martor" de aproape 9 milioane de copii. Echipa de cercetători de la Karolinska Institutet (Suedia) şi de la King's Colle din Londra a vizat criteriul vârstei mamei. S-a confirmat legătura între riscul de autism la copii şi vârsta mamei. Unul din autorii studiului arată că nu există încă explicaţii pentru acest lucru, dar sugerează totuşi alterări genetice legate de vârstă, precum şi influenţa factorilor de mediu. În orice caz, în contextul în care vârsta pentru prima naştere tinde să crească în majoritatea ţărilor occidentale, acest element ar putea da de gândit. Studiul este publicat în "Journal of the American Academy of Child and Adolescent Psychiatry", încheie passionsante.be.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.