Internațional

Mozaic international: FMI ajustează în jos estimările de creştere economică

Ziarul de Vrancea
6 iul 2012 655 vizualizări
Fondul Monetar Internaţional (FMI) îşi va reduce estimările privind creşterea economică la nivel global din acest an, pe fondul scăderii investiţiilor, locurilor de munca şi sectorului manufacturier din Europa, Brazilia, India şi China, a precizat directorul general al instituţiei, Christine Lagarde, citată de Bloomberg.

"Perspectiva creşterii globale va fi oarecum mai mică decat am anticipat cu doar trei luni în urmă", a spus Lagarde. Noile estimări vor fi anunţate în 10 zile, a spus aceasta. Ultima prognoză a Fondului, anunţată în aprilie, preconiza o creştere a economiei globale în 2012 de 3,5%. Deciziile privind reducerea ratelor de dobandă luate joi de către băncile centrale din China şi Europa, alături de creşterea programului de achiziţii de active din partea Băncii Angliei, scot în evidenţă fragilitatea recuperării globale pe fondul măsurilor de austeritate şi presiunii datoriilor publice din ţările avansate.

Primele alegeri în Libia de după Gaddafi

Partide islamiste şi liberale din Libia au organizat joi seara ultimele mitinguri electorale, ambele tabere exprimându-şi încrederea în victorie la primul scrutin legislativ organizat după înlăturarea fostului dictator Muammar Gaddafi. Încetarea campaniei electorale a intrat în vigoare la primele ore ale zilei de vineri. Electoratul libian este chemat sâmbătă la urne pentru a-i alege pe cei 200 de membri ai parlamentului de tranziţie, ca urmare a insurecţiei declanşate anul trecut în Libia (februarie-octombrie), în contextul aşa-numitei mişcări Primăvara arabă. În Libia, insurecţia s-a soldat cu înlăturarea de la putere şi uciderea colonelului Gaddafi, care condusese ţara timp de 42 de ani. Unii analişti politici sunt de părere că scrutinul ar putea aduce la putere în Libia partide islamiste, ca în cazul Tunisiei şi al Egiptului, deşi artizani ai revoluţiei libiene care conduc în prezent partide liberale se declară la rândul lor încrezători în victorie. În cursă s-au înscris candidaţi reprezentând peste 100 de formaţiuni politice. Se detaşează Partidul Justiţiei şi Reconstrucţiei, proiecţie a organizaţiei Fraţii Musulmani, Al-Watan, condus de un fost şi controversat comandant de la Tripoli, Abdelhakim Belhaj, şi liberalii reuniţi într-o coaliţie condusă de fostul premier al Consiliului Naţional de Tranziţie (CNT, care deţine puterea în Libia), Mahmoud Jibril.

Căpitanul navei Costa Concordia afirmă că a fost ghidat de o "mână divină"

Căpitanul navei Costa Concordia, care a naufragiat în largul coastelor Toscanei provocând moartea a 32 de persoane, afirmă că a fost ghidat de "o mână divină" şi că a reuşit să evite o tragedie şi mai mare, după ce un judecător a anulat măsura arestului la domiciliu, relatează BBC News. Francesco Schettino a dat publicităţii o scrisoare, preluată de publicaţia La Corriere della Serra, în care a prezentat versiunea sa asupra evenimentelor. Scrisoarea apare în contextul în care un judecător a dispus anularea măsurii plasării lui Schettino în stare de arest la domiciliu. Judecătorul i-a impus totodată să nu părăsească localitatea pe parcursul investigaţiei. Vasul de croazieră s-a lovit de stânci în apropierea Insulei Giglio, în largul coastelor Toscanei, în ianuarie. Însă Schettino scrie că a reuşit să manevreze nava astfel încât să evite un impact direct cu rocile şi că a salvat numeroase vieţi, manevrând pachebotul pentru a eşua în ape puţin adânci. "Am creat cele mai bune circumstanţe posibile pentru a-i salva pe toţi, indiferent de cum au evoluat evenimentele ulterior", subliniază el.

Fost dictator pedepsit cu jumătate de secol de închisoare

Fostul dictator argentinian Jorge Videla (1976-1981), în varstă de 86 de ani, a fost condamnat joi la Buenos Aires la 50 de ani de închisoare pentru răpirea copiilor opozanţilor în timpul dictaturii (1976-1983), iar unul dintre co-inculpaţi, Reynaldo Bignone a primit 15 ani, a anunţat tribunalul. Preşedinta tribunalului, Maria Roqueta, a citit decizia în faţa unei săli pline, în prezenţa mai ales a liderei organizaţiei Bunicile din Plaza del Mayo, Estela de Carlotto, care stă la originea descoperirii identităţilor a 105 copii ai opozanţilor răpiţi în timpul dictaturii şi daţi în grija apropiaţilor regimului militar. În faţa unui ecran gigant instalat la tribunal, sute de apropiaţi ai victimelor, copii ai opozanţilor şi apărători ai Drepturilor Omului au primit condamnarea cu aplauze şi strigăte de bucurie, după ani de proceduri. Pedepse de 40 până la 15 ani de închisoare au fost acordate şi altor co-inculpaţi anchetaţi de asemenea pentru participarea la un "plan sistematic" de răpire şi însuşire a copiilor opozanţilor. Jorge Videla ispăşeşte deja două sentinţe cu închisoarea pe viaţă pentru crime împotriva umanităţii. Reynaldo Bignone care s-a aflat la putere între 1982 şi 1983 ispăşeşte de asemenea două pedepse (închisoare pe viaţă plus o sentinţă de 25 de ani de închisoare) pentru încălcarea Drepturilor Omului. În total, 11 persoane au apărut în faţa instanţei din februarie 2011 la Buenos Aires pentru acest prim proces de "răpiri sistematice" şi însuşirea copiilor. Organizaţia Bunicile din Plaza del Mayo evaluează la aproximativ 500 numărul "copiilor furaţi" şi apoi "adoptaţi" de familiile apropiaţilor regimului dictatorial.


Marea Britanie îşi va retrage trupele din Afganistan direct la vatră


Ministrul Apărării de la Londra a anunţat o reducere drastică a efectivelor forţelor armate

Marea Britanie va reduce efectivele forţelor sale armate cu 20.000 de soldaţi în următorii opt ani, aceasta fiind cea mai semnificativă reorganizare a armatei sale în ultimele decenii. Într-o intervenţie susţinută în faţa Camerei Comunelor, ministrul britanic al Apărării, Philip Hammond, a afirmat că după un deceniu de "operaţiuni majore", precum cele din Irak şi Afganistan, "trebuie să transformăm armata într-o forţă bine antrenată, echipată şi finanţată" şi este nevoie de "decizii dificile pentru a pune în practică o viziune asupra unor forţe armate adaptabile şi flexibile". Proiectul de reformă, intitulat "Armata 2020", prevede reducerea numărului de soldaţi la 82.000 în anul 2020, în prezent acesta fiind de 102.000.
Opoziţia laburistă, prin vocea responsabilului său pentru sectorul apărării, Jim Murphy, a criticat măsurile guvernului condus de David Cameron, considerând că această reducere de efective ar putea să pună în pericol securitatea naţională, în condiţiile în care apar noi ameninţări din partea "statelor slabe şi falimentare" şi un "arc de instabilitate" se creează din "vestul Africii până în Asia Centrală şi de Sud-Est". "Schimbările sociale şi climatice reprezintă noi surse de tensiune. Statele Unite privesc către regiunea Pacificului, în timp ce în Europa NATO va trebui să-şi multiplice eforturile", a avertizat responsabilul laburist.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.