Internațional

Expediţie pe urmele unei exploratoare celebre

Ziarul de Vrancea
4 iul 2012 682 vizualizări
O echipă de cercetători a pornit ieri pe ultima rută a aviatoarei americane Amelia Earhart, dispărută cu 75 de ani în urmă deasupra Pacificului

O echipă de cercetători a pornit, ieri, din Hawaii, pe urmele Ameliei Earhart, la 75 de ani de la dispariţia în Oceanul Pacific a celebrei aviatoare americane, care încerca în acel moment să înconjoare Pământul, plecând spre est şi urmând linia Ecuatorului. Pasionaţii de "arheologie aeronautică" din asociaţia TIGHAR (The International Group for Historic Aircraft Recovery) trebuie să ajungă pe Insula Nikumaroro din Arhipelagul Kiribati, pentru a încerca să îşi probeze teoria potrivit căreia aviatoarea americană a supravieţuit o anumită perioadă de timp accidentului de avion pe care l-a suferit.
Pe 2 iulie 1937, Amelia Earhart, în vârstă de 39 de ani, însoţită de navigatorul Fred Noonan, se afla în ultima etapă din tentativa ei de survolare a lumii la bordul unui bimotor Lockheed Electra, încercând să ajungă în California, după ce decolase din Noua Guinee.
Ea prevăzuse să aterizeze pe Insula Howland pentru a se aproviziona cu carburant. La câteva ore de la decolare, aviatoarea americană anunţa în ultimul ei mesaj radio că nu reuşea să localizeze insula şi că "indicatorul pentru carburant începea să scadă".
În ciuda operaţiunilor de căutare lansate de preşedintele Franklin D. Roosevelt, nicio urmă a avionului nu a fost descoperită, iar cei doi aviatori au fost consideraţi dispăruţi în mare.
Totuşi, potrivit membrilor asociaţiei TIGHAR, cei doi aviatori ar fi putut să aterizeze pe minusculul atol Nikumaroro, nelocuit, aflat la o distanţă de 480 kilometri de insula Howland, şi ar fi supravieţuit acolo pentru o vreme, în timp ce avionul lor se scufunda în mare. Câteva obiecte americane datând din anii 1930 au fost descoperite pe această insulă, ca şi urmele unui cort.
Echipa de exploratori, alcătuită din 20 de cercetători şi arheologi, intenţionează să analizeze acest sit timp de 10 zile, dar şi - în premieră - o groapă aflată la mare adâncime la vest de această insulă. Nava lor este echipată cu un aparat cu senzori şi sonare care va realiza o hartă a reliefului submarin, însoţit de un dispozitiv controlat de la distanţă, deja folosit pentru a recupera cutiile negre ale avionului 447 Air France ce zbura pe ruta Rio de Janeiro-Paris, prăbuşit în mare în anul 2009.

***************************
FOTO: M:ăpoliticăpoze externă1 noi 2004ănoiembrieăarafat a fost redus la tacere.jpg – Liderul palestinian a dus secretul cu el, în mormant

Arafat, otrăvit cu poloniu radioactiv?
n oficialii palestinieni cer ca o comisie internaţională să ancheteze moartea lui Yasser Arafat

Negociatorul palestinian Saeb Erakat a cerut ieri formarea unei comisii internaţionale de anchetă privind moartea liderului istoric Yasser Arafat, în urma dezvăluirilor dintr-un documentar difuzat marţi de postul de televiziune Al-Jazeera. "Cerem formarea unei comisii internaţionale de anchetă după modelul celei în cazul asasinatului premierului libanez Rafic Hariri", a declarat Erakat pentru AFP. Un laborator elveţian, Institutul pentru Radiaţii Psihice din Lausanne, care a analizat eşantioane biologice prelevate de pe obiectele personale ale liderului palestisian, predate văduvei acestuia de spitalul militar din Percy, la sud de Paris, unde a murit Arafat, a descoperit "o cantitate anormală de poloniu", potrivit documentarului.
"Concluzia este că am descoperit (un nivel) semnificativ de poloniu în aceste eşantioane", a declarat directorul laboratorului, Francois Bochud, citat de Al-Jazeera, adăugând că această substanţă radioactivă nu este accesibilă decât "persoanelor care au de a face sau construiesc arme nucleare".
La 11 noiembrie 2011, data celei de a şaptea aniversări de la moartea sa, văduva acestuia, Suha, şi-a exprimat regretul faţă de faptul că "preşedintele (Arafat) a murit şi odată cu el şi secretul său", precizând că raportul medical oficial "indica drept cauză a morţii distrugerea globulelor roşii, fără a fi menţionate motivele". Arafat a murit la 11 noiembrie 2004 la vârsta de 75 de ani în spitalul militar Percy, după o internare de două săptămâni.
Ieri, după dezvăluirile televiziunii Al-Jazeera, liderii palestinieni şi-au dat acordul în vederea efectuării unei analize a trupului lui Yasser Arafat.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.