Internațional

Invadarea Basarabiei de către Armata Roşie, marcată diferit în Parlamentul de la Chişinău

Ziarul de Vrancea
28 iun 2012 1379 vizualizări
Anexarea Basarabiei la URSS, la 28 iunie 1940, provoacă şi după 72 de ani declaraţii contradictorii în parlamentul de la Chişinău, unde unii deputaţi consideră această dată o "zi neagră în istorie", în timp ce alţii sărbătoresc "eliberarea Moldovei de sub ocupaţia română", relatează Agerpres

Liberalii, după ce au depus flori la piatra comemorativă a victimelor sovieticilor, au solicitat să fie ţinut un minut de reculegere în plenul parlamentului. "Este 28 iunie o zi tristă, atunci când în urma pactului Ribbentrop-Molotov Basarabia a fost ruptă de la trupul ţării. Sute de mii de oameni au fost deportaţi, omorâţi în lagăre de concentrare", a declarat liderul fracţiunii, Ion Hadârcă.
Nu toţi deputaţii au dat curs acestei solicitări, inclusiv preşedintele parlamentului Marian Lupu, care a declarat că istoria nu poate fi schimbată şi că fiecare este în drept să aibă viziunea sa referitor la unele evenimente istorice. În acelaşi timp, comuniştii s-au felicitat, considerând această zi una a eliberării Republicii Moldova "de sub ocupaţia română". Actualul teritoriu al Republicii Moldova, inclusiv două regiuni de la nord şi sud care în prezent sunt părţi componente ale Ucrainei, au fost anexate de către fosta URSS la 28 iunie 1940, în urma unei înţelegeri secrete din cadrul Pactului Ribbentrop-Molotov. La 24 iunie 2010, liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, care deţinea la acea vreme funcţia de preşedinte interimar al Republicii Moldova, a decretat 28 iunie zi a ocupaţiei sovietice şi a comemorării victimelor regimului totalitar comunist. Curtea Constituţională a anulat însă decretul, după ce acesta a fost contestat de opoziţia comunistă.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.