Internațional

Mozaic international: De frica românilor şi bulgarilor, finlandezii interzic cerşetoria

Ziarul de Vrancea
4 iun 2012 464 vizualizări
Trei parlamentari finlandezi au pregătit un proiect de lege privind interzicerea cerşetoriei în locuri publice, argumentând că cerşetoria unor romi din Bulgaria şi România s-a amplificat şi este tot mai agresivă.

Dacă proiectul va fi aprobat, legile care reglementează păstrarea ordinii publice urmează să fie revizuite în vederea includerii unor amenzi aplicate cereşetorilor. Cei trei parlamentari, toţi din cadrul Partidul Finlandezilor, Tom Packalén, Jussi Halla-aho şi Olli Immonen, argumentează că cerşetoria a devenit o activitate organizată care exploatează persoane şi care îmbracă aspectele traficului cu fiinţe umane. Ei afirmă totodată că cerşitul implică utilizarea unor resurse ale poliţiei în activităţi de combatere a unor infracţiuni asociate, ca de exemplu furturi, agresiuni şi infracţiuni de natură sexuală. Proiectul subliniază totodată că cerşetoria are un impact negativ asupra siguranţei publice şi că permiterea ei nu conduce la reducerea sărăciei sau discriminării la care sunt supuşi romii în ţările lor de origine.

Mercenari ruşi şi ucraineni, condamnaţi la pedepse grele în Libia

Un tribunal militar libian i-a condamnat ieri pe 19 ucraineni, trei belaruşi şi un rus, acuzaţi că au fost mercenari ai lui Muammar Gaddafi, la zece ani închisoare şi muncă forţată, iar pe un rus l-a condamnat la închisoare pe viaţă, considerându-l coordonatorul grupului. Cei 24 de bărbaţi, care au respins acuzaţiile susţinând că au venit în Libia pentru ca să muncească în sectorul petrolier, erau suspectaţi că au pregătit lansatoare de rachete de tip sol-aer pentru a viza avioane NATO, în cursul conflictului care a condus la îndepărtarea de la putere iar ulterior la moartea fostului lider libian, în 2011. Ambasadorii ucrainean şi belarus, prezenţi la anunţarea verdictului, l-au calificat ca "greu" şi au anunţat că cei condamnaţi vor face apel.
Conform primelor elemente ale anchetei, aceşti bărbaţi judecaţi ca "mercenari" au venit în Libia din proprie iniţiativă şi fără susţinerea ţărilor lor. De la arestarea lor, care a avut loc la preluarea controlului asupra oraşului Tripoli, la sfârşitul lui august 2011, cei 24 de presupuşi mercenari sunt deţinuţi în cartierul general al unei brigăzi de foşti combatanţi rebeli, în capitala libiană.

Prima Doamnă a Franţei va fi în continuare jurnalistă la Paris Match

Partenera preşedintelui francez François Hollande, jurnalista Valérie Trierweiler, va continua să lucreze la Paris Match, unde va scrie în domeniul culturii, a anunţat directorul de redacţie al săptămânalului. "Ne-am întâlnit joi cu Valérie Trierweiler, am discutat. Valérie mi-a prezentat opţiunea sa de a rămâne jurnalistă, de a lucra, de a continua să îşi facă meseria, iar noi am hotărât să o susţinem în alegerea sa", a declarat Olivier Royant pentru postul Europe1. Colaborarea se va face "prin intermediul unor întâlniri regulate, de două până la trei ori pe lună, în paginile de Cultură ale publicaţiei. Pot fi recenzii de cărţi, interviuri, expoziţii, pe care le va semna", a precizat Royant. Statutul Valériei Trierweiler în cadrul săptămânalului, la care lucrează din 1989 şi unde a fost mult timp jurnalistă în domeniul politic, era dezbătut de mai multe luni, din cauza noului ei rol.
Întrebări similare se pun şi despre o serie de alte jurnaliste, partenere ale membrilor noului Guvern francez. Postul public de radio France Inter tocmai a anunţat încetarea emisiunii lui Audrey Pulvar, partenera ministrului "Redresării Productivităţii" Arnaud Montebourg. Miniştrii Muncii Michel Sapin şi Educaţiei Vincent Peillon sunt, de asemnea, căsătoriţi cu jurnaliste care muncesc în presa scrisă. Sindicatul Naţional al Jurnaliştilor (SNJ) le-a invitat recent să "se distanţeze de acoperirea unor evenimente în care riscă să intervină relaţiile lor devenite publice", pentru "a nu fi suspectate de conflicte de interese".

Scutiri de vize UE pentru ruşi ba, dar pentru georgieni da

Preşedintele rus Vladimir Putin şi-a exprimat ieri nemulţumirea faţă de modul în care evoluează negocierile privind eliminarea vizelor cu Uniunea Europeană, în deschiderea lucrărilor oficiale ale Summitului Rusia-UE, relatează postul de televiziune Vesti. Discuţiile oficiale ale celui de-al 29-lea Summit Rusia-UE au început ieri în Palatul Constantin de la periferia oraşului Sankt-Petersburg (nord). Delegaţia UE este condusă de preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy şi de preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso. Putin le-a comunicat reprezentanţilor de la Bruxelles că este cu neputinţă de realizat un parteneriat autentic între Rusia şi UE "cât timp există bariera vizelor în calea contactelor dintre cetăţeni". Comisia Europeană a lansat în schimb, ieri, dialogul cu Georgia privind liberalizarea regimului de vize, prin care Uniunea Europeană recunoaşte eforturile făcute de autorităţile georgiene în diferite domenii şi constituie un stimulent pentru continuarea reformelor.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.