Internațional

Români printre sinistraţii cutremurului din Italia

Ziarul de Vrancea
19 mai 2012 491 vizualizări
unii dintre ei au solicitat Consulatului României din Bologna documente în vederea repatrierii n între timp, replicile i-au ţinut afară din case pe locuitorii din zona afectată de seism

Cutremurul de 6 grade produs duminică în Italia a fost urmat de 24 de replici seismice cu o magnitudine de până la 3,7 grade, care au afectat regiunea italiană Ferrara în noaptea de duminică spre luni, creând şi mai multă panică în rândul celor 3.000 de persoane evacuate din zona afectată. De teama replicilor, mulţi localnici au dormit noaptea trecută în adăposturi improvizate sau în autoturismele personale pe care le-au adus în parcările supermarketurilor sau în pieţele publice, departe de orice clădire ce s-ar putea prăbuşi. Cutremurul major de duminică s-a soldat cu 6 morţi şi circa 50 de răniţi şi a provocat şi daune considerabile patrimoniului cultural. Cele şase victime sunt patru muncitori care lucrau în tura de noapte şi două femei, una în vârstă de o sută de ani, găsită sub dărâmăturile casei sale izolate şi o nemţoaică în vârstă de 37 de ani, care a suferit un atac de panică în momentul seismului.

Multe clădiri abia se mai ţin să nu cadă

Printre cei 4.500 de sinistraţi din urmă cutremurului de duminică din regiunea Emilia Romagna se află şi cateva sute de romani, conform declaraţiilor preotului Andrei Meseşan, de la dioceza catolică din Mantova. Aproximativ 65.000 de români trăiesc în regiunea afectată. Hotnews.ro relatează despre zeci de romani care s-au prezentat la Consulatul general al României de la Bologna, pentru a solicita documente de călătorie necesare repatrierii. "Comunitatea de romani din Mirandola este foarte numeroasă, circa 600 de persoane, în plus mai sunt cîteva sute de moldoveni de peste Prut. Multe familii au rămas fără un acoperiş, pentru că apartamentele sau casele unde trăiau sunt grav afectate. Mai multe familii au plecat la rude sau prieteni din Modena sau Vicenza. Alţii au dormit în corturile puse la dispoziţie de Protecţia Civilă sau în maşini. Eu am găzduit o familie de romani şi am pus la dispoziţie cateva încăperi din sediul Caritas din localitate", spune preotul Meseşan. "Mulţi romani abia au putut să intre în casele lor, să poată lua strictul necesar, totul este distrus, mobilier, tot. Alţii nici nu au putut să intre în case, pentru că există pericolul prăbuşirii clădirilor. Pămantul încă se mai mişcă aici, azi noapte au mai fost două cutremure mici, unul la 12 noaptea, altul la 4 dimineaţa. Toţi sperăm că situaţia să se liniştească", a mai spus el.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.