Internațional

Mozaic international:Cum a scăpat ambasadorul bulgar în Yemen dintr-o tentativă de răpire

Ziarul de Vrancea
13 mai 2012 460 vizualizări
Ambasadorul Bulgariei în Yemen a fost vizat sâmbătă de o tentativă de răpire dar a reuşit să scape, în timp ce circula la bordul maşinii sale diplomatice, în centrul capitalei Sanaa.

"Bărbaţi înarmaţi şi cu cagule au oprit maşina ambasadorului, dar diplomatul a reuşit să scape şi să găsească refugiu în magazinele din împrejurimi", a declarat o sursă din securitate, care a solicitat anonimatul. Tentativa de răpire a ambasadorului Boris Borisov şi a soţiei sale s-a produs în jurul orei 17 (17, ora României) pe strada Alger, o arteră comercială din centru capitalei yemenite, a precizat o altă sursă. Ministrul bulgar de Externe, Nikolai Mladenov, a confirmat incidentul, adăugând că Borisov a fost rănit în atac. Yemenul este adesea teatrul răpirilor de cetăţeni străini de către triburile puternic înarmate. Acestea recurg la răpiri în general pentru a putea face revendicări pe lângă autorităţi. În majoritatea cazurilor, ostaticii sunt eliberaţi teferi.

Coliziune mortală la înălţime

Două avioane particulare s-au ciocnit sâmbătă deasupra unei zone nepopulate din provincia Saskatchewan (centru), incident soldat cu moartea celor cinci persoane aflate la bordul acestora, a făcut cunoscut o sursă din cadrul Jandarmeriei regale a Canadei. Victimele sunt, de o parte, un bărbat şi o femeie care zburau la bordul primului avion, un Lake Buccaneer amfibie, între oraşele Regina şi La Ronge (Saskatchewan). La bordul celui de-al doilea aparat, de tipul Piper PA-28, şi-au pierdut viaţa pilotul, o femeie şi un băiat în timp ce se îndreptau dinspre Calgary (Alberta) spre St Brieux (Saskatchewan), după cum a precizat un membru al Jandarmeriei regale. Primele echipe de salvare sosite la faţa locului au găsit carcasa unui avion peste un iaz secat. Poliţiştii, ajunşi ulterior la locul accidentului, au constatat că este vorba despre resturi din cele două avioane. Este neclară cauza care a dus la producerea coliziunii.

Israelienii au manifestat în stradă contra vieţii scumpe şi inegalităţilor sociale

Mii de israelieni au manifestat sâmbătă seara la Tel Aviv pentru a denunţa viaţa scumpă şi inegalităţile sociale. Manifestanţii, care aveau ca scop să relanseze cea mai importantă mişcare de contestare socială înregistrată în Israel vara trecută, au afişat pancarte pe care scria "poporul cere justiţie socială" şi "noi vrem justiţie socială, nu milă". "Întoarcerea ţării în mâinile cetăţenilor" era cuvântul de ordine al organizatorilor mitingurilor, care au avut loc în principalele oraşe israeliene. Unele sloganuri - ca "poporul cere plecarea lui Bibi" - îl vizau direct pe premierul Benjamin Netanyahu, al cărui răspuns la revendicările protestatarilor de vara trecută este considerat insuficient de majoritatea israelienilor. Săptămâna trecută, o mie de persoane au manifestat la Tel Aviv pentru a denunţa formarea unui Guvern de uniune naţională între Netanyahu şi liderul partidului de centru-dreapta Kadima, Shaul Mofaz.

În Afganistan se înmulţesc atacatorii în uniformă

Patru militari ai forţei NATO în Afganistan (ISAF) au fost ucişi sâmbătă în sudul ţării, un bastion al rebeliunii talibane. Cel puţin un militar britanic a fost ucis şi un altul a fost rănit când doi poliţişti afgani au întors arma împotriva lor, la o bază din Helmand (sud). "Doi poliţişti afgani au deschis focul asupra unor soldaţi britanici la o bază militară comună din districtul Nahre Saraj (Helmand), omorând un soldat britanic şi rănind un altul", a declarat Farid Ahmad Farhang, purtătorul de cuvânt al poliţiei din această provincie. Conform ISAF, un prim militar a murit sâmbătă în urma unui incident care nu era legat de lupte, iar un al doilea a fost ucis de o bombă artizanală, în timp ce alţi doi au murit în cursul unui atac al insurgenţilor.
ISAF nu a oferit detalii despre circumstanţele incidentelor şi naţionalitatea militarilor ucişi.

Spion la fabrica rusească de rachete

Un inginer rus este acuzat că a transmis informaţii secrete despre racheta strategică rusă de nouă generaţie Bulava unui serviciu de informaţii străin, a declarat sâmbătă o sursă din forţele de ordine. Acest specialist al unei întreprinderi din sectorul rus al apărării situată în Ural va trebui să compară în faţa unui tribunal din Ekaterinburg, principalul oraş din regiune, "zilele următoare", a afirmat sursa citată. El este acuzat că a divulgat "informaţii privind domeniul sistemelor de arme strategice, care constituie secret de stat", a precizat sursa. Procesul acestui inginer "se va derula cu uşile închise", a adăugat sursa. Numele întreprinderii, care se ocupă de dezvoltarea sistemelor de control pentru rachetele strategice potrivit Interfax, şi al ţării care a primit informaţiile secrete nu au fost dezvăluite. În februarie, un inginer din sectorul spaţial rus a fost condamnat la 13 ani de închisoare pentru că a transmis CIA informaţii secrete privind rachetele strategice. Racheta intercontinentală Bulava (SS-NX-30 în clasificarea NATO), cu raza de acţiune de 8.000 de kilometri, poate fi dotată cu zece ogive nucleare. Aceasta trebuie să echipeze submarinele nucleare ruse lansatoare de rachete de generaţia a patra, care sunt în construcţie.


Un român în mainile piraţilor somalezi


n el se afla la bordul unui petrolier grec capturat de piraţi în Marea Arabiei

Un român, 11 indieni şi 14 filipinezi se aflau la bordul petrolierului grec capturat joi de piraţii somalezi în Marea Arabiei, a declarat pentru agenţia PTI un oficial din Ministerul indian al Marinei Comerciale. Petrolierul MT Smyrni, aparţinând companiei elene Dynacom Tankers Managements Ltd. şi care naviga sub pavilion liberian, transporta 135.000 de tone de ţiţei. "Vasul deţinut de Dynacom Tankers avea 26 de membri ai echipajului, dintre care 11 indieni, 14 filipinezi şi un român", a declarat oficialul indian.
Acesta a adăugat că piraţii duc nava spre Somalia. "Guvernul liberian este la curent şi urmărim îndeaproape evoluţia situaţiei", a precizat acesta.
Ruta maritimă din largul Somaliei este considerată ca fiind cea mai periculoasă din lume. În 2011, au avut loc 230 de atacuri ale piraţilor în această zonă. Uniunea Europeană, NATO şi Statele Unite luptă încă din 2008 împotriva pirateriei din regiune, folosind nave de război pentru a încerca să protejeze vapoarele aflate în tranzit pe această rută.


Cel mai scump aparat de fotografiat costă 2,16 milioane de euro


n acesta este preţul licitat pentru o cameră foto Leica fabricată în 1923

Un aparat de fotografiat produs de compania germană Leica, datând din 1923, a fost vândut cu suma de 2,16 milioane de euro - un nou record mondial - la o licitaţie organizată sâmbătă, la Viena, de Galeria WestLicht. Scos la vânzare cu un preţ minim de 300.000 de euro şi estimat între 600.000 de euro şi 800.000 de euro, aparatul Leica 0-Serie Nr. 116 a fost vândut cu 1,8 milioane de euro, iar preţul final, care include taxele aferente, este de 2,16 milioane de euro.
Precedentul record mondial de preţ a fost stabilit în 2011, când un aparat produs de aceeaşi companie germană, Leica 0-Serie Nr.117, a fost vândut cu 1,32 milioane de euro în cadrul unei licitaţii organizate tot de Galaria WestLicht, una dintre cele mai reputate companii din lume din domeniul fotografiei, condusă de Peter Coeln. Doar 25 de prototipuri din această serie au fost fabricate de Leica, înainte ca firma germană să treacă la producţia de serie doi ani mai târziu, în 1925.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.