Internațional

Mozaic international: Nou record; Cel mai scump tablou vandut la licitatie

Ziarul de Vrancea
3 mai 2012 1269 vizualizări
O versiune a tabloului "Ţipătul" realizată de pictorul norvegian Edvard Munch a fost adjudecată, miercuri seară, la New York, cu 119,92 milioane de dolari, stabilind cu această ocazie un nou record absolut de preţ şi devenind opera de artă cel mai scump vîndută vreodată la licitaţie.

Licitaţia, organizată la sediul casei Sotheby's din New York, a durat doar 12 minute, iar sumele puse în joc creşteau cu peste 10 milioane de dolari într-un singur minut. În această ambianţă electrică, şapte cumpărători şi-au disputat cu multă încrîncenare opera de artă, estimată iniţial la 80 de milioane de dolari. Pastelul realizat în 1895, reprezentînd un bărbat în timp ce ţipă, cu mîinile în jurul feţei, avînd în fundal cerul însîngerat al oraşului Oslo, esta singura dintre cele patru variante ale tabloului "Ţipătul" care era încă deţinută de un colecţionar particular. Celelalte trei versiuni ale tabloului aparţin unor muzee norvegiene. Licitaţia s-a încheiat într-un ropot de aplauze, după ce comisarul Tobias Meyer a anunţat stabilirea unui record mondial. Nici un detaliu nu a fost oferit publicităţii despre identitatea cumpărătorului, care făcea subiectul multor speculaţii după licitaţie, însă vînzătorul, omul de afaceri norvegian Petter Olsen, s-a declarat foarte mulţumit pentru stabilirea acestui record.
Între 1893 şi 1910, Edvard Munch, pictor expresionist (1863-1944), a realizat patru versiuni pentru acest tablou, devenit de-a lungul anilor un veritabil simbol al angoasei universale. Versiunea vîndută miercuri seară aparţinea de peste 70 de ani familiei Olsen. Petter Olsen a moştenit tabloul de la tatăl lui Thomas, vecin, prieten şi protector al lui Munch.
Tabloul a inspirat numeroase cărţi, filme şi studii şi a fost reprodus de-a lungul anilor pe ceşti de ceai sau de cafea, pe calendare, tricouri şi pe multe alte obiecte din viaţa cotidiană. "Ţipătul" lui Munch este una dintre cel mai uşor de recunoscut imagini din cultura populară, fiind întrecută pe o scală a celebrităţii poate doar de "Mona Lisa" lui Leonardo Da Vinci.
Precedentul record mondial de preţ era deţinut de un tablou de Picasso, "Nu au plateau de sculpteur", vîndut cu 106,4 milioane de dolari (inclusiv taxe) în mai 2010, la sediul casei Christie's, la New York.

Sculptură de Brîncuşi, cumpărată cu peste 12 milioane de dolari

La aceeaşi licitaţie, sculptura "Prometeu" (Prométhée), realizată de Constantin Brîncuşi în 1911, s-a vîndut pentru suma de 12.682.000 de dolari. Sculptura, avînd forma unui cap înclinat, a fost turnată într-o ediţie de patru bronzuri similare în 1911, provenind în prezent "dintr-o importantă colecţie privată din Europa", potrivit catalogului Sotheby’s. Preţul de pornire a fost de 4,75 milioane de dolari, dar a urcat rapid depăşind 10 milioane în doar cîteva minute, pentru a ajunge pînă la preţul final de 11,25 milioane (12.682.500 incluzînd comisionul de 12% încasat de casa de licitaţie şi taxa de vânzare-cumpărare în New York).

Osama ben Laden mai pregătea un atac de amploare în SUA

Fostul lider Al-Qaida, Osama ben Laden, a lucrat, pînă în ultimele momente ale vieţii sale, la planul unui nou atac terorist împotriva Statelor Unite, conform documentelor confiscate în timpul raiduilui american din Pakistan. Statele Unite au publicat ieri 17 documente confiscate în cursul operaţiunii americane care a condus la eliminarea liderului reţelei teroriste Al-Qaida. Documentele au fost publicate pe site-ul Centrului pentru Combaterea Terorismului al Academiei West Point. În total, forţele speciale americane au confiscat peste 6.000 de documente în cursul operaţiunii care a avut loc în mai 2011 în clădirea din Abbottabad, Pakistan. Conform documentelor, liderul Al-Qaida a lucrat pînă în ultima clipă la planul unui atac terorist de amploare împotriva Statelor Unite, folosind grupări autonome care nu utilizau numele reţelei teroriste pentru a nu fi depistate.
Documentele au fost găsite în cinci computere, în zeci de hard-uri şi în 100 de discuri confiscate din clădirea în care se ascundea liderul Al-Qaida

A supravieţuit după ce a fost uitat cinci zile într-o celulă

Un bărbat care a fost închis într-o celulă de agenţi americani antidrog şi uitat acolo timp de cinci zile, fără apă şi mîncare, a declarat că a fost nevoit să-şi bea propria urină pentru a supravieţui. Daniel Chong a fost reţinut în timpul unui raid antidrog la San Diego, pe 21 aprilie, şi plasat într-o celulă cu lăţimea de 1,5 metri şi lungimea de 3 metri, unde a fost uitat. Chong a declarat că a slăbit şapte kilograme şi deja avea halucinaţii pînă în a treia zi. "Nu s-au mai întors, au ignorat strigătele mele şi încă nu ştiu ce s-a întîmplat", a spus bărbatul, student la UC San Diego. "Nu înţeleg cum m-au putut uita", a adăugat el. Chong a precizat că agenţii l-au interogat la 21 aprilie, dar i-au spus apoi că poate pleca acasă. În schimb, el a fost "lăsat accidental în una dintre celule". Cînd a fost găsit, Ching era incoerent şi pe punctul de a suferi o criză de rinichi, potrivit avocatului său. Oficialii Administraţiei americane antidrog (DEA) anchetează pentru a stabili de ce a fost lăsat Chong în celulă atîtea zile. Conform DEA, studentul este una dintre cele nouă persoane reţinute în momentul executării unui mandat de percheziţie. La reşedinţă, agenţii DEA au descoperit 18.000 de pastile de ecstasy, precum şi marijuana, medicamente care se eliberează pe bază de reţetă, ciuperci halucinogene şi cîteva arme de foc. "Individul respectiv era în casă, conform spuselor sale, pentru a se droga cu prietenii", potrivit unui comunicat. Şeful DEA San Diego, William Sherman, a prezentat scuze miercuri pentru ceea ce i s-a întîmplat acestui tânăr.

Dezbaterea televizată dintre Sarkozy şi Hollande, cîştigată la puncte de socialist

Dezbaterea televizată de dinaintea turului doi al alegerilor prezidenţiale din Franţa dintre preşedintele în exerciţiu Nicolas Sarkozy şi socialistul François Hollande a fost urmărită de 17,79 de milioane de telespectatori, miercuri seara, pe şapte posturi care au difuzat-o. Foarte violentă, dar fără lovituri de eliminare, dezbaterea de aproape trei ore a scos în evidenţă diferenţele dintre cei doi, care au abordat, rînd pe rînd, teme începînd de la bilanţul economic şi pînă la imigraţie, inclusiv "stilul" preşedinţiei.
Acest rezultat marcheză o scădere clară în comparaţie cu dezbaterea televizată de acum cinci ani dintre Nicolas Sarkozy şi socialista Ségolène Royal, urmărită de 20,4 milioane de telespectatori. În opinia majorităţii editorialiştilor de presă, dezbaterea "nu ar trebui să provoace un cutremur electoral". Favoritul, potrivit sondajelor, François Hollande, prezentat ca învingător detaşat în al doilea tur cu 53 pînă la 54% din voturi, a fost cel care a "marcat mai multe puncte" în privinţa ţinutei sale prezidenţiale.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.