Internațional

Rusia nu exclude atacuri preventive asupra scutului antirachetă

Ziarul de Vrancea
3 mai 2012 5354 vizualizări
Declaraţia îi aparţine şefului Statului Major rus n

Rusia nu exclude o utilizare preventivă a armelor împotriva sistemului NATO de apărare antirachetă în Europa, dar la care va recurge doar în ultimă instanţă, a declarat ieri şeful Statului Major rus, generalul Nikolai Makarov. "Amplasarea unor noi sisteme ofensive în sudul şi nord-vestul Rusiei, îndreptate împotriva componentelor sistemului de apărare antirachetă (al NATO), inclusiv desfăşurarea de sisteme de rachete de tip Iskander în regiunea Kaliningrad este o posibilă cale de paralizare a infrastructurii sistemului european de apărare antirachetă", a declarat generalul Makarov. Avînd în vedere "natura destabilizatoare a sistemului antirachetă, o hotărîre cu privire la utilizarea preventivă a armelor disponibile va fi luată în timpul unei agravări a situaţiei", a subliniat şeful Statului Major rus. Lideri militari şi politici ruşi i-au avertizat deja pe partenerii lor occidentali, în mai multe rînduri că, în cazul unui eşec al negocierilor, Rusia ar putea adopta o serie de măsuri, inclusiv instalarea unor sisteme Iskander de rachete nucleare tactice cu rază scurtă de acţiune în enclava Kaliningrad.

Băsescu: "Un joc propagandistic pentru investiţii militare"

Preşedintele Traian Băsescu a declaraţiile venite dinspre Moscova pot fi "un joc propagandistic de justificare a unor investiţii militare". Băsescu a reiterat, într-un interviu acordat RRA, că, în baza negocierilor României cu SUA, capabilităţile scutului antirachetă nu vor fi îndreptate împotriva Rusiei.  "Este doar un joc propagandistic, care probabil să justifice nişte investiţii militare în Federaţia Rusă, nu? Că trebuie dat industriei să mănînce bani publici şi atunci sînt destui politicieni care se arată îngrijoraţi. Şi nu-i singura ţară care face tipul acesta de joc ca să justifice în ochii propriei populaţii că dirijează bani mulţi către înarmare. Dar vă garantez, ca şef al unui stat membru NATO care a şi semnat aşezarea de facilităţi antirachetă pe teritoriul ţării, că niciodată în strategia de construcţie a acestui sistem nu a fost avut în vedere un atac al Federaţiei Ruse", a spus Băsescu. El a răspuns unei întrebări legată de afirmaţia de ieri a secretarului Consiliului rus de Securitate, fos şef al KGB, că "pînă în 2018 - 2020 sistemul de apărare antirachetă din Europa ar putea intercepta o parte din rachetele balistice intercontinentale ale Rusiei". Oficialul rus a arătat că refuzul de a discuta garanţii legate de desfăşurarea sistemului antirachetă consolidează Moscovei convingerile că adevăratul obiectiv al acestui sistem de apărare ar putea fi diferit.
Traian Băsescu a mai menţionat şi că e este "fantezist" un scenariu al unui conflict între UE sau statele membre NATO din Europa şi Federaţia Rusă.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.