Internațional

Nava fantomă se apropie de ţărmul Alaskăi

Ziarul de Vrancea
3 apr 2012 881 vizualizări
Vasul a călătorit "singur" pe ocean timp de peste un an, fiind dislocat dintr-un port de tsunamiul din Japonia

O navă japoneză părăsită, dislocată de tsunamiul uriaş care a devastat anul trecut Japonia, se află în derivă şi se îndreaptă spre Alaska, a anunţat Paza de Coastă americană. Vasul de pescuit creveţi plutea încet înspre nord-vest, în Golful Alaska, aflîndu-se la aproximativ 125 de mile (peste 200 de kilometri) vest de cel mai apropiat ţărm, şi anume Insula Forrester, în apropiere de Strîmtoarea Dixon, un coridor de transport maritim care separă jurisdicţiile americană şi canadiană. Epava se îndreaptă către oraşul Sitka din sud-estul Alaskăi, situat la aproximativ 170 de mile (peste 270 de kilometri) nord, şi înaintează cu o viteză de aproximativ o milă pe oră, a declarat David Mosley, purtătorul de cuvînt al Pazei de Coastă.

Nu există nici o îngrijorare imediată cu privire la comunitatea de aproximativ 9.000 de locuitori. Mosley a declarat că oraşul reprezintă doar un punct de reper în acest moment, curenţii putînd să îşi schimbe direcţia în orice moment. "Principala noastră grijă vizează traficul maritim", a subliniat el. "Încercăm să minimizăm orice eventuale probleme de siguranţă, alertînd vasele. Nu ne dorim ca vreo navă să intre în coliziune" cu epava, a adăugat purtătorul de cuvînt.

Vasul se află în derivă de cînd a fost dislocat de un tsunami, cauzat de un cutremur cu magnitudinea 9, înregistrat în nord-vestul Japoniei anul trecut. Aproximativ cinci milioane de tone de resturi au fost antrenate în ocean de valul uriaş. Nava a fost identificată ca provenind din Hokkaido.

În afară de traficul maritim, autorităţile sînt îngrijorate şi în legătură cu impactul navei asupra mediului marin, după o derivă de peste un an. Încărcătura vasului este necunoscută şi nu se ştie nici dacă acesta are carburant la bord. Potrivit lui Mosley, nava, al cărei nume este Ryou-Un Maru, are o lungime de aproximativ 60 de metri. Oficialii studiază diverse opţiuni de intervenţie, putînd să o remorcheze spre larg sau spre ţărm.

  


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.