Internațional

În ultimii cinci ani, Siria a cumpărat armament

Ziarul de Vrancea
20 mar 2012 553 vizualizări
Ruşii au fost principalul furnizor

Regimul sirian şi-a sporit cu 580% importurile de armament, între 2007-2011, faţă de precedentul cincinal. Rusia a fost principalul furnizor, cu livrări echivalente la 72% din total, potrivit raportului privind exporturile globale de arme publicat de Institutul Internaţional de Cercetări pentru Pace (SIPRI) de la Stockholm. Valoarea absolută a importurilor siriene în ultimi cinci ani este de 790 de milioane de euro, notează ziarul El Pais.
Principalul capitol al importurilor siriene între 2002 şi 2011 a fost cumpărarea de rachete /în valoare de 349 de milioane de euro, potrivit SIPRI); sisteme de apărare antiaeriană (348 de milioane); avioane militare (120); nave (41); şi senzori (34). Baza de date a SIPRI nu înregistrează din 1993 cumpărarea de echipamente de artilerie, cel mai utilizat în reprimarea rebelilor. Acest tip de armament are de obicei o lungă viaţă de funcţionare.
Creşterea marcantă a importurilor Siriei a început în 2008, după o perioadă de stagnare a achiziţiilor care a început în 1993. Această perioadă a început după desfiinţarea Uniunii Sovietice şi coincide cu faza de slabă de creştere a economiei siriene, potrivit datelor FMI. Într-un schimb de e-mailuri de la New York la Stockholm, Paul Holtom şi Mark Bromley, cercetători ai SIPRI, remarcă escaladarea achiziţiilor siriene, care coincide cu "o schemă de restructurare a datoriei siriene faţă de Moscova legată de programe de cumpărare de armament. O schemă similară a fost aplicată Libiei şi Algeriei". Holtom notează că după ce s-a arătat iniţial interesat de modernizarea armamentului său, Damascul negociază apoi condiţiile cu Rusia. Odată încheiat acordul începe fluxul. Totuşi creşterea importurilor nu presupune o creştere a cheltuielilor militare siriene, dimpotrivă, presupune o scădere de la 5,4% din PIB în 2002 pînă la 4% în 1999.

Cine vinde şi cine cumpără

Trebuie de asemenea remarcat că, în pofida acestei creşteri, totalul importurilor siriene nu l-a depăşit pe cel al Iordaniei, o ţară cu 6 milioane de locuitori faţă de 20 de milioane în Siria. Cadrul general al datelor SIPRI arată că în cincinalul 2007-2011, exporturile globale au crescut cu 24% comparativ cu cincinalul 2002-2006.
Cererea pieţelor din Asia de Sud-Est a impulsionat piaţa. Principalii cinci importatori ai lumii sînt Coreea de Sud, Pakistan, China şi Singapore. Iar principalii cinci exportatori sînt SUA, Rusia, Germania, Franţa, şi Marea Britanie. America de Sud şi-a sporit cu 77% importurile în ultimul cincinal. Venezuela, Chile şi Brazilia au fost cei mai mari cumpărători din străinătate.
Spania a vîndut în 2011 echipament militar în valoare de 707 milioane de euro. Principalii săi clienţi au fost Norvegia, Venezuela, Mexic şi Chile. Pe lista vînzărilor de echipament au figurat nave şi avioane militare. Un alt raport al SIPRI, publicat la sfîrşitul lunii februarie, nota că încasările pentru 2011 ale principalelor 100 companii din domeniu a crescut cu 313 miliarde de euro.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.