Internațional

Cum ar afecta România un conflict între Israel şi Iran

Ziarul de Vrancea
11 mar 2012 653 vizualizări
Consecinţele ar fi "extrem de consistente", susţine şeful statului român, care a dat ca exemple situaţiile tulburi din Libia şi Irak după intervenţiile militare străine

Un eventual conflict între Israel şi Iran ar afecta "extrem de consistent" relaţiile comerciale şi interesele în regiune ale României, iar o intervenţie militară nu este de dorit avînd în vedere şi experienţele din Irak şi Libia, a afirmat ieri preşedintele Traian Băsescu într-un interviu la ProTV. "Uitaţi-vă în Irak ce am avut cu intervenţia: o ţară în haos. Uitaţi-vă în Libia, unde am avut o mare victorie cu Gaddafi, este foarte adevărat că am avut o victorie militară precisă, dar acum în Libia se împarte, triburile îşi iau fiecare bucata lui de pămînt prin Libia. Deci cred că trebuie să fim foarte atenţi", a afirmat Băsescu.
Pe de altă parte, situaţia se menţine tensionată în zina Golfului. Preşedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad a declarat că Occidentul trebuie să înceteze tentativele sale "de intimidare" asupra Iranului şi a asigurat că sancţiunile împotriva programului său nuclear n-au avut decît un efect "psihologic". "Dumnezeu mi-e martor, naţiunii iraniene nu-i va păsa de bombele, navele de război şi avioanele voastre", a declarat ieri Ahmadinejad, într-un discurs televizat. "Ei spun că toate opţiunile sînt pe masă (n.r. - pentru a împiedica Iranul să se doteze cu arma nucleară). Ei bine, lăsaţi-le să putrezească acolo... şi putreziţi şi voi, de asemenea", a adăugat acesta, în retorica sa inflamată obişnuită. Statele Unite şi Uniunea Europeană "ar trebui să vorbească politicos şi să recunoască drepturile altor naţiuni... şi să coopereze mai degrabă decît să-şi arate colţii, armele şi bombele", a insistat el. Declaraţiile lui Ahmadinejad intervin în contextul în care ţările din Grupul 5^1 (Statele Unite, China, Rusia, Marea Britanie, Franţa şi Germania) intenţionează să reia negocierile, îngheţate de mai bine de un an, cu privire la programul nuclear iranian.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.