Internațional

COLOANA de stiri internationale: Obama, ţintă a unei glume rasiste făcută de un judecător

Ziarul de Vrancea
2 mar 2012 776 vizualizări
Un judecător american şi-a cerut scuze după ce a trimis un e-mail conţinînd o glumă rasistă despre preşedintele Barack Obama, în care afroamericanii erau asimilaţi unor cîini

Richard Cebull, judecător şef într-un district din statul Montana, a declarat că a trimis acest mesaj electronic către un grup mic de prieteni pentru că nu îl aprecia pe Obama. El a recunoscut că gluma era rasistă, dar a negat că el însuşi ar fi rasist, conform publicaţiei Great Falls Tribune. "Nu m-am considerat niciodată rasist. Tot ce pot spune este că am tratat oamenii veniţi în sala de judecată într-o manieră corectă, în toţi aceşti ani. Nu cred că am dat vreodată dovadă de rasism", a declarat judecătorul. "Intenţia mea nu a fost în nici un caz să fie făcut public (mesajul). Îmi cer scuze în faţa oricui care s-a simţit ofensat şi pot să înţeleg, în mod evident, de ce s-ar putea simţi ofensat cineva", a adăugat acesta. "Singura explicaţie pe care o pot oferi este că nu sînt un admirator al preşedintelui nostru, doar că asta depăşeşte faptul de a fi admirator. Nu l-am trimis (mesajul) pentru că era rasist. L-am trimis pentru că era împotriva lui Obama", a menţionat Cebull. Judecătorul, numit de către fostul preşedinte, George W. Bush, a trimis acest mesaj electronic folosind adresa sa de e-mail profesională, pe 20 februarie.

Bătrînii au un somn mai liniştit

Persoanele în vîrstă de peste 60 de ani dorm mai bine în comparaţie cu persoanele mai tinere, contrar opiniei generale, afirmă autorii unui studiu realizat în Statele Unite, ale cărui rezultate au fost publicate în revista Sleep. Potrivit autorilor acestui studiu, realizat sub forma unui sondaj prin telefon pe 155.000 de adulţi americani, persoanele octogenare s-au plîns cel mai puţin de existenţa unor tulburări asociate somnului. Dificultatea de a adormi pare să crească la persoanele cu vîrstele cuprinse în intervalul 40-59 de ani, în special în cazul femeilor. Frecvenţa acestei probleme scade după împlinirea vîrstei de 60 de ani. "Aceste rezultate contrazic ceea ce se crede cel mai adesea", a subliniat medicul Michael Grandner, principalul autor al studiului. "Aceste rezultate ne fac să ne revizuim cunoştinţele pe care le aveam despre somnul persoanelor în vîrstă - femei sau bărbaţi", a adăugat acelaşi cercetător. Medicul american a citat mai multe studii epidemiologice anterioare, care indicau faptul că plîngerile asociate cu lipsa somnului şi dificultatea de a adormi sînt mai frecvente la bărbaţii şi femeile care au vîrste avansate.
Medicul american a avansat mai multe explicaţii posibile ale faptului că, odată cu înaintarea în vîrstă, calitatea somnului se ameliorează. Starea generală de sănătate este strîns legată de calitatea somnului, afirmă specialistul american. Indivizii cu o sănătate fragilă sînt cei care au cele mai puţine şanse de a ajunge la o vîrstă înaintată. În plus, adulţii cei mai tineri se confruntă cu situaţii stresante - studii universitare, probleme profesionale, apariţia copiilor, apariţia menopauzei la femei -, care reprezintă factori ce pot să perturbe somnul, afirmă Michael Gardner.

Cum luptă spaniolii cu şomajul: încurajează producţia şi consumul de marijuana

O localitate din Spania a închiriat terenuri agricole pentru plantaţii de marijuana, în contextul în care consumul acestui drog nu este ilegal, informează ziarul The Guardian. Localitatea spaniolă Rasquera (provincia Catalonia) a descoperit o modalitate pentru atenuarea ratei şomajului şi problemelor cauzate de criza economică, prin închirierea unor terenuri agricole pentru cultivarea de marijuana. Localitatea a încheiat un acord cu un club din apropiere de Barcelona care militează pentru consumul de canabis. Clubul va avea astfel posibilitatea de a cultiva marijuana pe o suprafaţă de şapte hectare, pusă la dispoziţie de localitatea Rasquera.
Clubul argumentează că este legală cultivarea şi deţinerea de marijuana în scopul consumului personal.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.