Internațional

Asta mai lipsea:Noi tensiuni între Marea Britanie şi Argentina

Ziarul de Vrancea
31 ian 2012 1197 vizualizări
Pe fondul ultimelor şicane ale autorităţilor de la Buenos Aires în zona insulelor Falkland, britanicii au anunţat că vor trimite în Atlanticul de Sud cea mai modernă navă de război de care dispune

Cea mai sofisticată navă de război a Marinei Regale Britanice (Royal Navy) va fi trimisă în Atlanticul de sud, pe fondul tensiunilor în creştere în relaţia cu Argentina şi a disputelor legate de insulele Falkland, scrie The Daily Telegraph. Denumită Dauntless, nava va începe să navigheze spre Insulele Falkland în următoarele săptămîni, înarmată cu o baterie de rachete care ar putea "să elimine toate avioanele de vînătoare din America de Sud, fără a vorbi doar de Argentina", a afirmat o sursă din Marina Regală Britanică. Distrugătorul de Tip 45 este cea mai avansată navă anti-avioane şi anti-rachete din lume, fiind echipată cu 48 de rachete 48 Sea Viper şi cu un radar Sampson, care este mai dezvoltat decît sistemul de control al traficului aerian de care dispune aeroportul Heathrow. "Poate doborî avioanele argentiniene imediat ce decolează de pe bazele lor", a spus o altă sursă din Royal Navy. "În acest fel Buenos Aires va beneficia de o pauză serioasă pentru a se gîndi".
Misiunea acestei nave, care va ajunge la destinaţie la finele lui martie, vine în momentul în care Argentina a făcut noi paşi în încercarea de a prelua controlul asupra insulelor, interzicînd intrarea navelor înregistrate în Falkland în porturile sale. De cealaltă parte, premierul David Cameron a răspuns că suveranitatea insulelor nu poate fi negociată.

După 30 de ani

Trimiterea distrugătorului Dauntless, în valoare de un miliard de lire sterline, în regiune va întări poziţia britanică dar va produce neplăceri ministerului de Externe, care încearcă să minimizeze retorică în acest dosar, scrie Hotnews citînd presa din Insulă. Amiralul Lord West, fost şef al marinei şi un veteran al războiului din Falklands, afirma că acest distrugător deţine "capacităţi anti-aeriene uluitoare". El a transmis şi un avertisment către Buenos Aires. "Să nu existe nici o nebunie fără sens din partea Argentinei, Dauntless poate elimina orice avion. E un element care schimba regulile jocului". Un purtător de cuvînt al marinei a precizat însă împăciuitor: "Royal Navy menţine o continuă prezenta în Atlanticul de Sud de mulţi ani. Amplasarea HMS Dauntless în Atlanticul de Sud a fost planificată de mult timp, este strict o activitate de rutină şi înlocuieşte o altă navă de patrulare". La începutul acestei luni, Royal Navy a trimis distrugătorul Daring, primul de Tip 45, în Golful Persic, pe fondul creşterii tensiunilor cu Iranul.
Insulele Falkland sînt un arhipelag situat în Atlanticul de Sud, la 483 km est de coasta Americii de Sud. Insulele sînt un teritoriu britanic dar sînt revendicate de Argentina încă de la independenţa acesteia din 1810. În 1982, după invadarea arhipeleagului de către Argentina şi riposta armatei britanice cele două luni de conflicte armate s-au încheiat cu retragerea trupelor argentiniene.

Breivik vrea să acorde un interviu unui post de televiziune străin

Autorul atacului din Norvegia care a provocat moartea a 77 de persoane, în iulie 2011, extremistul de dreapta Anders Behring Breivik, vrea să acorde un interviu unui post de televiziune străin, a declarat ieri avocatul său. Geir Lippestad a dat asigurări că i-a recomandat clientului său să nu vorbească cu presa pentru că "nu este înţelept să îşi exprime opiniile înaintea procesului", potrivit tabloidului Verdens Gang. "Cu toate acestea, Breivik a spus că se va lăsa intervievat de un post de televiziune străin", a declarat Lippestad. Marea parte a presei norvegiene şi străine şi-a manifestat interesul de a-l intervieva pe Breivik, încarcerat provizoriu în apropierea oraşului Oslo, unde aşteaptă începerea procesului, preconizată pentru 16 aprilie. "Este adevărat că în acest moment există o televiziune străină" pe care extremistul a ales-o, "însă aceasta nu doreşte să spună daca a încheiat vreun acord", a declarat un alt avocat al lui Breivik, Vibere Hein Baera. Conform lui Baera, în afară de normele de securitate în vigoare, nici un alt obstacol nu s-ar interpune în efectuarea acestui interviu.
Ostil islamului şi multiculturalismului în Europa, Breivik a detonat o bombă în apropiere de sediul Guvernului norvegian, la 22 iulie, apoi a deschis focul timp de mai mult de o oră asupra a sute de tineri laburişti, reuniţi la o şcoală de vară pe insula Utoeya, în apropiere de Oslo.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.