Internațional

Gerul face ravagii în Europa de Est

Ziarul de Vrancea
30 ian 2012 529 vizualizări
Zeci de persoane şi-au pierdut viaţa în ultimele zile din cauza temperaturilor scăzute

Un val de frig care afectează de cîteva zile Europa de Est a provocat moartea a 22 persoane, au anunţat ieri autorităţile din aceste ţări, unde temperaturile scăzute se vor menţine şi în zilele următoare. În Polonia, unde au fost pînă la minus 27 de grade Celsius în sud-estul ţării, zece persoane au murit din cauza frigului la acest sfîrşit de săptămînă, a anunţat ieri poliţia poloneză. În total, în această ţară au murit 46 de persoane din cauza frigului (22 în ianuarie, 19 în decembrie şi şapte în noiembrie). Dar cifrele sînt net mai mici decît în anii precedenţi, potrivit unei purtătoare de cuvînt a poliţiei naţionale, graţie "unui început de iarnă deosebit de blînd".
"Victimele frigului sînt adeseori persoane fără adăpost, cele care au făcut abuz de alcool şi persoane în vîrstă", a adăugat ea. În Bulgaria frigul siberian s-a abătut asupra ţării ieri, temperaturile scăzînd pînă la minus 24 de grade Celsius. Presa a anunţat cinci morţi în urma viscolului de săptămîna trecută. Temperaturile cele mai scăzute au fost înregistrate la Cirpan (sud), de minus 24 de grade Celsius, şi la Sevlievo (centru), cu minus 23,4 grade Celsius, a anunţat serviciul de meteorologie, care prevede temperaturi şi mai scăzute în zilele următoare. Majoritatea victimelor din Bulgaria sînt persoane în vîrstă.
În Serbia, trei persoane au murit sîmbătă şi duminică în vestul ţării din cauza ninsorilor abundente, care au perturbat, de asemenea, traficul rutier în sudul ţării. O femeie în vîrstă de 49 de ani a fost găsită moartă de hipotermie în regiunea Valjevo, oraş situat la 80 de kilometri sud-vest de Belgrad. Un bărbat în vîrstă de 52 de ani a fost găsit duminică în apropierea casei sale din satul Bobovo, situat în aceeaşi regiune. În satul Taor, un bătrîn în vîrstă de 81 de ani a murit de frig în propria casă. Ninsorile din Serbia de la acest sfîrşit de săptămînă au perturbat puternic traficul rutier şi alimentarea cu electricitate în sudul ţării, unde a fost decretată stare de alertă în 14 municipalităţi. Ninsorile au încetat duminică, dar ţara era afectată ieri dimineaţa de un val de frig, temperaturile scăzînd pînă la minus 20 de grade Celsius în cursul nopţii în centrul ţării. În Lituania, poliţia a anunţat moartea din cauza frigului a trei persoane, între care o femeie în vîrstă de 91 de ani şi un bărbat în vîrstă de 78 de ani.
În Cehia, un bărbat în vîrstă de 26 ani a fost găsit mort pe un cîmp din apropiere de oraşul Obava în estul ţării.

Frigul a mai omorît patru romani

Patru decese cauzate de hipotermie severă s-au înregistrat în ultimele două zile în judeţele Tulcea, Botoşani, Neamţ şi Olt, a anunţat ieri Ministerul Sănătăţii, citat de Agerpres. De la avertizarea cod galben de ger emisă de meteorologi şi pînă în prezent, la nivel naţional, s-au înregistrat şapte decese din cauza hipotermiei severe. Potrivit unui comunicat al Ministerului Sănătăţii, numărul persoanelor fără adăpost care au fost transportate de către serviciile de ambulanţa şi echipajele SMURD la unităţile sanitare şi în centrele sociale este în uşoară creştere faţă de ziua precedentă. Ministerul Sănătăţii reaminteşte populaţiei că, în această perioadă cu temperaturi extrem de scăzute, să asculte sfatul medicilor, să evite deplasările în spaţii deschise şi expunerea la frig, să respecte regulile de igienă pentru evitarea îmbolnăvirilor şi să consume alimente bogate în proteine, fructe şi legume. În cazul în care este necesară deplasarea în spaţii deschise, este recomandată folosirea mijloacelor de protecţie adecvate - căciuli, mănuşi etc. Este recomandat ca persoanele vîrstnice, în special cele cu afecţiuni cardiace şi respiratorii, să evite deplasările şi frecventarea locurilor aglomerate care creează premisele decompensării în condiţii de temperaturi scăzute. De asemenea, trebuie evitat consumul băuturilor alcoolice. În această perioadă, trebuie să se acorde o atenţie specială copiilor - evitarea situaţiilor în care aceştia sînt lăsaţi să aştepte în interiorul autovehiculelor parcate, evitarea transporturilor pe distanţe lungi în vehicule fără posibilităţi de climatizare şi neechipate corespunzător. Locuinţele şi spaţiile închise de locuit trebuie să fie încălzite corespunzător şi trebuie evitată utilizarea instalaţiilor improvizate, care pot duce la intoxicaţii cu monoxid de carbon.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.