Internațional

Comandantul vaporului eşuat a refuzat să urce înapoi la bord

Ziarul de Vrancea
17 ian 2012 990 vizualizări
într-o convorbire telefonică cu un ofiţer de la căpitănie, el a susţinut că se află pe nava de croazieră şi coordonează evacuarea pasagerilor şi a membrilor echipajului n de fapt, el ajunsese deja la mal

O conversaţie telefonică înregistrată între căpitănia portului şi comandantul navei Costa Concordia, care a naufragiat vineri seara în zona insulei italiene Giglio, arată că acesta a refuzat să urce la bord pentru a evacua pasagerii, potrivit transcrierii difuzate de agenţia ANSA. La ora 1.46 (2.46, ora României), în timp ce sute de persoane trebuiau evacuate, un ofiţer de la căpitănie îi ordonă comandantului Francesco Schettino, contactat pe telefonul mobil, să se întoarcă pe navă.
"Acum, mergeţi la proră (partea din spate a navei, n.r.) urcaţi pe scara de salvare (de frînghie) şi coordonaţi evacuarea. Trebuie să ne spuneţi cîţi oameni sînt, cîţi copii, femei, pasageri, numărul exact din fiecare categorie", indică vocea ofiţerului, potrivit înregistrării.
"Ce faceţi? Abandonaţi operaţiunile?", întreabă ofiţerul. Schettino răspunde: "Nu, sînt aici, coordonez operaţiunile". Ofiţerul continuă: "Comandante, este un ordin, eu comand acum, aţi anunţat abandonarea navei, trebuie să mergeţi la proră, să urcaţi din nou la bord şi să coordonaţi intervenţia".
Bărbatul îi spune atunci comandantului că "deja sînt cadavre". "Cîte?", întreabă Schettino. "Dumneavoastră trebuie să-mi spuneţi asta, ce faceţi? Vreţi să mergeţi acasă?", se enervează ofiţerul. "Acum vă întoarceţi acolo şi ne spuneţi ce putem face, cîţi oameni sînt, care sînt nevoile lor", continuă ofiţerul, căruia comandantul îi dă asigurări că va reveni la bord.
Dar potrivit căpităniei şi mai multor martori, el era deja refugiat pe mal înainte de miezul nopţii, poate chiar de la 23.40 (00.40, ora României). De fapt, într-un apel precedent, la 00.42 (1.42, ora României), comandantul a făcut o afirmaţie compromiţătoare: "Nu mai putem urca la bord deoarece nava este pe punctul de a cabra la pupa". "Comandante, aţi abandonat nava?", întreabă uluit ofiţerul, căruia acesta îi răspunde: "Nu, evident că nu!".

Scafandrii caută din cabină în cabină. Bilanţul a ajuns la 11 morţi

Scafandrii pazei de coastă italiene au descoperit încă cinci cadavre în epava navei de croazieră Costa Concordia, pachebotul naufragiat vineri seară în apropierea insulei Giglio, a anunţat un purtător de cuvînt al primăriei locale. Bilanţul provizoriu al naufragiului a ajuns astfel la 11 morţi. Trupurile neînsufleţite au fost găsite în partea scufundată a pupei vasului, a indicat purtătorul de cuvînt Cristiano Pellegrini. Acesta nu a putut preciza dacă este vorba despre pasageri sau membri ai echipajului, nici dacă printre victime se află şi o fetiţă de 5 ani, dată dispărută.
Scafandrii au început ieri să facă uz de explozivi pentru a pătrunde mai repede în carena navei, răsturnată pe o parte din momentul naufragiului. Conform bilanţului oferit de paza de coastă înainte de descoperirea celor cinci victime, 29 de persoane erau încă date dispărute, printre care turişti germani, italieni, francezi, americani, precum şi un ungur, un peruvian şi un indian, probabil membri ai echipajului.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
boc, dop, top, acum 4481 zile, 20 ore, 52 minute, 13 secunde
Mare accident petrecut in estul Europei, un capitan de vas beat si chior a esuat cu nava pe care o pilota, denumita ROMANIA. Acum, acesta tace si asteapta judecata poporului, la viitoarele alegeri. In citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.