Internațional

Se pregătesc nemţii să îngroape proiectul Nabucco?

Ziarul de Vrancea
17 ian 2012 958 vizualizări
Grupul german RWE ar putea renunţa la proiectul gazoductului, la care participă alte cinci companii, inclusiv Transgaz Mediaş şi OMV Austria, a declarat directorul general al RWE, Jurgen Grossmann, într-un interviu pentru Wall Street Journal (WSJ).

Prioritatea RWE este să-şi asigure surse de gaz natural cu investiţii cît mai mici, pentru a-şi reduce îndatorarea, după ce schimbarea politicii Germaniei referitoare la energia nucleară a lovit finanţele grupului, a spus Jurgen Grossmann. Comentariile acestuia reprezintă primul semnal concret din partea unui membru al consorţiului Nabucco că gazoductul s-ar putea să nu mai fie construit, în pofida pregătirilor din ultimii ani.
Companiile de utilităţi din Germania au avut un an dificil în 2011, notează WSJ, după ce guvernul a decis reorientarea strategiei de la energia nucleară, în timp ce introducerea unei taxe pe combustibilul nuclear a înrăutăţit un climat de afaceri deja dificil din cauza preţurilor la energie şi gaze naturale. Inversarea politicii nucleare a cauzat pierderi de miliarde de euro companiilor, care au redus investiţiile şi au avertizat că nu vor mai cheltui banii ca răspuns la această măsură.
Retragerea din proiectul Nabucco ar însemna o economie importantă pentru RWE. "Important este ca gazul din regiunea Mării Caspice să ajungă în Europa, în cantităţile necesare şi acolo unde avem nevoie", a spus Grossmann, adăugînd că grupul ar fi mulţumit să-şi asigure gaz şi prin alte conducte. Membrii fondatori ai Nabucco au format consorţiul în timpul unei reuniuni la Viena în 2002, după care au ascultat opera Nabucco a lui Verdi la Opera de Stat din Viena.

Construcţia ar trebui să înceapă anul viitor

RWE, Transgaz, OMV, Botas (Turcia), Bulgargaz (Bulgaria) şi MOL (Ungaria) plănuiesc de mai mulţi ani să construiască Nabucco şi au beneficiat de sprijin politic puternic din partea UE, care consideră proiectul cheie pentru diversificarea aprovizionării Europei, dominată în prezent de Rusia. Totuşi, costurile Nabucco, oficial de 7,9 miliarde de euro, sînt enorme, iar unii analişti din industrie se aşteaptă la o creştere considerabilă, potrivit WSJ. Un acord recent între Turcia şi Azerbaidjan pentru construcţia unui gazoduct de la Marea Caspică pînă la graniţa vestică a Turciei pentru a exporta gaz azer în Europa a alimentat temerile legate de proiectul Nabucco.
Implicarea RWE în proiectul Nabucco a adus deja beneficii grupului, a spus Grossmann. "Avem licenţe de explorare în Azerbaidjan şi Turkmenistan, a căror valoare a crescut", a spus el, adăugînd că aceste concesiuni au fost obţinute în discuţiile legate de construcţia Nabucco.
Gazoductul Nabucco este proiectat să transporte gaze naturale pe o distanţă de peste 3.900 de kilometri, din Turcia în Austria, pe traseul Bulgaria - România - Ungaria. Lucrările de construcţie a gazoductului, care va avea o capacitate de 31 milioane de metri cubi pe an, sînt planificate să aibă loc în perioada 2013-2017.

Astăzi - fără Wikipedia!


n portalul îşi închide paginile în engleză pentru a protesta faţă de o lege contra pirateriei

Enciclopedia online Wikipedia a anunţat că intenţionează să îşi închidă paginile în limba engleză pentru 24 de ore, astăzi, cu scopul de a protesta faţă de un proiect de lege contra pirateriei pe internet, care este analizat în această perioadă de Congresul american.
"Avertisment pentru studenţi şi elevi! Faceţi-vă temele din timp. Wikipedia protestează, miercuri, faţă de o lege rea", a scris pe contul său de Twitter Jimmy Wales, fondatorul acestei enciclopedii participative online. "Ultimele detalii sînt încă analizate, dar se pare că acest consens va viza mai degrabă o închidere totală decît una parţială. Va fi o nebunie. Sper că Wikipedia va conduce la o blocare a sistemului telefonic de la Washington, miercuri! Transmiteţi acest mesaj tuturor cunoştinţelor", a adăugat Jimmy Wales.
"Libertatea nu este niciodată oferită de opresor, ea trebuie să fie cerută de cel oprimat", a continuat Jimmy Wales, citîndu-l pe fostul lider american de culoare al mişcării pentru drepturile civile Martin Luther King. "Miercuri, Wikipedia va cere", a adăugat Wales.
Proiectele de legi "Stop Online Piracy Act", depus la Camera Reprezentanţilor, şi "Protect IP Act", analizat în Senatul american, vizează combaterea pirateriei online. Ele au primit deja sprijin din partea Hollywoodului, a industriei muzicale şi a Camerei de comerţ americane.
Însă în decembrie 2011, mai mulţi "pionieri" ai internetului, precum fondatorii eBay, Google, Twitter, Yahoo! şi Wikipedia, au publicat o scrisoare deschisă în care îşi exprimau îngrijorarea faţă de proiectele Congresului american. Potrivit lor, propunerile aflate în studiu "ar oferi guvernului american puterea de a cenzura internetul, folosind proceduri similare cu cele folosite de China, Malaysia şi Iran".
"Cu toţii avem şansa de a înfiinţa grupuri şi asociaţii (...) care promovează spiritul antreprenorial, inovaţia, crearea de conţinut şi libertatea de expresie online", afirmă autorii acelei scrisori deschise. Ei se tem totodată că mediul care a contribuit la succesul lor va fi pus sub semnul întrebării de politicieni.
Wikipedia, care a celebrat pe 15 ianuarie cea de-a 11-a aniversare a ei, este cea mai importantă enciclopedie online din lume, cu peste 20 de milioane de articole în 282 de limbi.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.