Internațional

56 de români scăpaţi teferi din catastrofa maritimă din Italia

Ziarul de Vrancea
15 ian 2012 1246 vizualizări
Nava de croaziera pe care se aflau a eşuat vineri noapte pe un banc de nisip, după ce a lovit o stîncă în largul coastelor Italiei. Peste 4000 de persoane au fost salvate, dar bilanţul pierderilor indică 5 morţi şi 39 de dispăruţi. Căpitanul vasului a fost arestat.

Consulatul General al României la Bologna a luat legătura cu cei 27 de români membri ai personalului navigant al navei de croazieră Costa Concordia, un reprezentant al Consulatului urmînd să se deplaseze la Grosseto pentru înmînarea titlurilor de călătorie, în regim de gratuitate. "Cetăţenii români implicaţi în acest incident sau rudele acestora sînt rugaţi să contacteze oficiile diplomatice ale României din Italia, pentru a solicita acordarea asistenţei consulare de specialitate: Ambasada României la Roma - telefon de urgenţă (0039) 345.230.2489, Consulatul General al României la Bologna - telefon (0039) 347.324.5309, Consulatul General al României la Torino - telefon de urgenţă (0039) 338.756.8134", se arată într-un comunicat al MAW.
Compania deţinătoare a vasului de croazieră naufragiat în Marea Mediterană a comunicat oficiilor diplomatice ale României în Italia că la bordul navei Costa Concordia se aflau 29 de turişti români, precum şi 27 de cetăţeni români care făceau parte din personalul de bord şi servicii al navei.

Salvaţi la mai mult de o zi de la scufundare

Trei persoane au fost eliberate ieri din corpul navei - care s-a înclinat la 90 de grade - la mai bine de 24 de ore de la producerea tragediei la scurt timp după ce făcuse un ocol în jurul insulei italiene Giglio. Astfel, salvatorii au scos un cuplu de coreeni, ambii în vîrstă de 29 de ani, care se aflau în luna de miere. Ei au fost localizaţi într-o cabină. O altă persoană rămăsese de asemenea blocată în zona restaurantului de pe Puntea numărul 3 şi a fost salvată ieri, de data aceasta fiind vorba de un membru al echipajului care nu se putea mişca pentru că avea un picior rupt. În cursul dimineţii, echipele de intervenţie auziseră o voce în zona Punţii 3 a navei.
La bordul navei se aflau 4.229 de persoane. Trei dintre acestea - doi francezi şi un peruan, au murit în accident. Naţionalitatea celor două persoane găsite moarte ieri nu a fost dezvăluită. De asemenea, tragedia maritimă a provocat rănirea a 20 de persoane, alte 15 fiind date dispărute.

Comandantul navei s-a evacuat înaintea ultimilor pasageri

Comandantul navei de croazieră Costa Concordia a părăsit nava vineri seara înainte de evacuarea ultimilor pasageri, a declarat duminică procurorul însărcinat cu ancheta. Întrebat dacă ştie că Francesco Schettino, arestat sîmbătă pentru omor multiplu, naufragiu şi abandonarea navei, a părăsit vasul înainte ca toţi pasagerii să fie evacuaţi, procurorul Francesco Verusio, de la parchetul din Grossetto, a răspuns: "Din păcate, trebuie să confirm această circumstanţă"

Lux mai ceva ca pe Titanic

Nava de croazieră Costa Concordia are o mie cinci sute de cabine, două mii de metri pătraţi împărţiţi pe două punţi pentru sport şi facilităţi de îngrijire medicală, o zonă de spa de 6 000 de metri pătraţi construită pe două etaje, şi alte locuri de distracţie: 58 apartamente cu balcoane, 13 baruri, 5 jacuzzi, 4 piscine. Un templu plutitor al distracţiei, scrie un site specializat în croaziere. Gol, vasul cîntăreşte cît 110 Boeing-uri 747. Decoraţiunile din lemn de tec (arbore exotic cu lemn foarte tare) pot acoperi o suprafaţă cît două terenuri de fotbal. Cel care a proiectat nava, Joe Farcus - un arhitect din Miami, s-a inspirat din stiluri artistice europene.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.