Internațional

Turcia bate palma cu ruşii pentru construirea South Stream

Ziarul de Vrancea
28 dec 2011 3272 vizualizări
Gazoductul urmează să treacă pe sub Marea Neagră şi să se ramifice apoi în Europa

Turcia şi-a dat acordul pentru construirea unui segment al gazoductului South Stream pe sub Marea Neagră, a confirmat ieri compania rusă Gazprom într-un comunicat transmis Agerpres. Ministrul turc al Energiei, Taner Yildiz, i-a transmis ieri premierului rus Vladimir Putin o notă a diplomaţiei de la Ankara cu privire la proiectul South Stream, relatează sursa citată. South Stream poate să devanseze astfel Nabucco, menit să transporte gaze din Azerbaidjan şi Asia Centrală pentru a reduce dependenţa Europei de Rusia, şi va ocoli Ucraina, una dintre principalele rute de tranzit al gazelor ruseşti. "Aş vrea să mulţumesc guvernului turc pentru decizia de a permite construcţia South Stream în zona economică a Turciei", a declarat premierul rus Vladimir Putin la Moscova.
"Au fost date toate aprobările necesare şi necondiţionate, ce permit realizarea fără obstacole a proiectului gazoductului South Stream prin zona economică exclusivă a Turciei", precizează Gazprom. Directorul companiei ruse a afirmat că "permisiunea de construire dată de partea turcă este cea mai serioasă confirmare că proiectul va fi construit în strictă conformitate cu graficul, şi anume pînă la sfîrşitul anului 2015".
Gazprom intenţionează să construiască gazoductul South Stream, considerat rival al proiectului european Nabucco, pentru a diversifica traseele de export al gazului natural prin Marea Neagră spre Europa Centrală şi de Sud.
Lungimea tronsonului pe sub Marea Neagră este de 900 de kilometri, la adîncimea maximă de 2000 de metri. Partea terestră este împărţită în două ramuri: una sudică, ce ar urma să treacă prin Grecia şi să ajungă în Italia, şi una nordică, ce ar urma să treacă prin Serbia şi Ungaria şi ar ajunge în Austria. Vicepreşedintele Gazprom, Aleksandr Medvedev, nu a exclus o modificare a rutei South Stream prin nordul Italiei şi nu prin Austria, ţară care a promovat intens în ultimul timp gazoductul european Nabucco.
Capacitatea proiectată a conductei este 63 de miliarde de metri cubi de gaz anual. Gazoductul ar urma să fie lansat pe 31 decembrie 2015.

Ziarele ruse scriu altceva

Cu o zi înainte, presa de la Moscova specula asupra posibilităţii ca grupul rus de stat Gazprom să renunţe la construcţia gazoductului South Stream, estimat la 30 miliarde dolari, dacă va încheia un acord cu Ucraina pentru folosirea în comun a conductelor ucrainene, au declarat surse guvernamentale şi din interiorul Gazprom. Într-un articol sub numele "Conducta de care nu este nevoie", publicaţia rusă Vedomosti scria că, dacă Moscova şi Kiev vor ajunge la un acord pentru înfiinţarea unei companii mixte care să administreze gazoductele din Ucraina, Rusia ar putea renunţa la planurile pentru South Stream.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
donna, acum 4496 zile, 7 ore, 42 minute, 27 secunde
In mod normal, ca tara membra NATO Turcia nu trebuia sa semneze acordul de construire a gazoductului South Strem cu Rusia mai ales ca nu are nici un castig economic din aceasta tranzactie.In acest mod citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.