Internațional

COLOANA de stiri internationale: Preşedinele Chinei e gata de război

Ziarul de Vrancea
6 dec 2011 1566 vizualizări
Preşedintele chinez, Hu Jintao, a îndemnat ieri Forţele Navale să fie pregătite de confruntări armate şi să continue modernizarea pentru a garanta securitatea naţională a Chinei.

Preşedintele Hu a îndemnat Forţele Navale să "accelereze modernizarea" şi să "înceapă pregătiri intensive pentru confruntarea militară", pentru a " garanta securitatea naţională şi pacea mondială", raportează agenţia oficială chineză, în timp ce ambiţiile maritime ale Chinei stîrnesc preocuparea Statelor Unite. Hu Jintao a făcut aceste declaraţii în faţa membrilor Comisiei Militare Centrale, pe care o conduce, şi în prezenţa potenţialului succesor la conducerea ţării, vicepreşedintele Xi Jinping. Armata chineză anunţase că va efectua la sfîrşitul lunii noiembrie manevre navale în "vestul Oceanului Pacific", într-un context de tensiuni accentuate din cauza disputelor teritoriale cu vecinii.

Avionul ultraperformant, fără pilot, doborît în Iran aparţinea CIA

Avionul american de recunoaştere fără pilot doborît în Iran era un aparat invizibil pe radare folosit în misiuni secrete ale CIA, conform unor declaraţii oficiale făcute luni, citate de Washington Post. Oficialii americani citaţi au declarat că Iranul pare să se afle în posesia unui aparat de zbor foarte sensibil construit pentru a nu fi depistat de radarele inamicului. Misiunea avionului fără pilot rămîne neclară. Serviciile de informaţii americane consideră că Iranul, adversar de durată al SUA, dezvoltă arme nucleare şi acordă susţinere insurgenţilor din Irak şi Afganistan. Avionul RQ-170 a fost folosit de CIA pentru misiuni delicate în spaţiul aerian al altor state, inclusiv pentru supravegherea complexului din Pakistan unde se ascundea Osama ben Laden înainte de a fi ucis în raidul organizat în mai. O declaraţie dată de ISAF duminică în Afganistan arăta că avionul fără pilot "poate fi un aparat de zbor american neînarmat care era în misiune în vestul Afganistanului spre sfîrşitul săptămînii trecute. Operatorii avionului au pierdut controlul aparatului şi caută să îi determine poziţia". Senatorul republican Mark Kirk a declarat că este puţin probabil ca iranienii să fi doborît avionul. El afirmă că acesta mai degrabă s-a prăbuşit din cauza unei defecţiuni mecanice sau informatice. Iranienii au folosit apoi incidentul "în scopuri de propagandă", adaugă el.

Cerşitul a fost interzis în capitala Lituaniei

În capitala Lituaniei, Vilnius, a fost adoptată recent o interdicţie privind cerşitul care îi pedepseşte cu amenzi de pînă la 2.000 de litas (770 de dolari) atît pe cerşetori cît şi pe cei care le dau bani. Potrivit grupurilor pentru apărarea drepturilor omului, interdicţia sporeşte suferinţa celor nevoiaşi în una dintre cele mai sărace ţări din Europa odată cu venirea iernii şi în contextul crizei economice care se răspîndeşte pe continent. Ca şi alte state ale UE, Lituania a adoptat măsuri economice severe care îi vor afecta cel mai rău pe cei nevoiaşi. "Cerşitul este un drept uman", a afirmat Linas Kukuraitis, director al filialei lituaniene a grupului catolic de caritate Caritas. "Exista înainte de apariţia oraşelor. Întotdeauna au fost oameni care au cerşit şi oameni care i-au ajutat", a declarat sursa citată. Dar primarul Vilnius Arturas Zuokas afirmă că interdicţia îi va ajuta pe cerşetori să găsească mai multe moduri de a-şi cîştiga existenţa. Ordinul a intrat în vigoare săptămîna trecută. Poliţia din Vilnius nu a emis încă amenzile, dar furnizează carduri cerşetorilor cu adrese şi numere de telefon ale unor organizaţii de caritate şi adăposturi. Aplicarea strictă a legii urmează să înceapă în luna ianuarie.

Priştina consideră că Belgradul a recunoscut Kosovo

Belgradul a recunoscut "de jure" independenţa Kosovo acceptînd acordul privind gestionarea în comun a punctelor de frontieră, consideră premierul kosovar, Hashim Thaci. "Acest acord constituie o recunoaştere de jure a Republicii Kosovo de către Serbia", a declarat Thaçi. "Practic, Serbia a recunoscut frontierele Kosovo", adaugă el. Belgradul şi Priştina au semnat un acord vineri, la Bruxelles, privind gestionarea în comun a punctelor de trecere a frontierei. Negociatorul sîrb, Borko Stefanovici, a subliniat că acest acord nu înseamnă recunoaşterea punctelor de trecere a frontierei unui stat.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.