Internațional

Criza i-a alungat de la putere pe socialiştii spanioli

Ziarul de Vrancea
21 nov 2011 653 vizualizări
Dificultăţile economice prin care trece Spania a determinat alegătorii să voteze masiv cu Partidul Popular, care, la rîndul lui, fusese nevoit să predea puterea stîngii în 2004

Susţinătorii văd în Mariano Rajoy omul capabil să impună măsurile necesare pentru a scăpa Spania de un bail-out al Uniunii Europene. Criticii îl acuză că s-a prezentat drept moderat pentru a cîştiga sprijinul alegătorilor şi că, odată ajuns la putere, va  lansa o agendă economică şoc, pe care a ţinut-o bine ascunsă în campanie. Atît unii cît şi ceilalţi sînt de acord că Rajoy nu este tipul politicianului carismatic, însă nu de carismă are Spania nevoie în acest zile. Pînă acum, spaniolii nu au acordat prea multă atenţie politicianului puţin carismatic, care refuza să lucreze cu un consultant de imagine şi care a reuşit să îşi exaspereze colegii de partid cu inabilitatea sa de a se apropia de alegători. De această dată, Mariano Rajoy, un critic dur al politicilor lui Jose Louis Rodriguez Zapatero, a reuşit să ofere publicului o alternativă la politicile socialiştilor, politici considerate responsabile pentru situaţia nefericită a peninsulei.
Încăpăţînat şi tenace, după cum îl descriu apropiaţii, Rajoy mai are un atu în mînecă: este faimos pentru abilitatea de a-şi mentine intenţiile ascunse. În fiecare scrutin electoral la care a luat parte, el a reuşit să fie ambiguu, evitînd să dea detalii despre măsurile pe care urmează să le impună.
Situaţia economică gravă a Spaniei cere ca noul guvern să implementeze măsuri dure pentru a evita o nouă intervenţie de proporţii a Uniunii Europene. În cadrul campaniei, Rajoy a anunţat că va impune tăieri ale programelor sociale şi ale cheltuielilor administraţiei publice. A evitat să dea însă detalii cu privire la măsurile exacte pe care le va lua. A promis totuşi că nu va micşora pensiile, că va crea noi locuri de munca şi că va avea drept ţintă creşterea economică. Potrivit înţelegerilor cu UE, Spania trebuie să îşi micşoreze deficitul, lucru pe care îl poate face doar cu ajutorul unor măsuri de austeritate precum reducerea salariilor.
Partidul Popular, aflat pînă acum în opoziţie, a obţinut majoritatea absolută în urma scrutinului parlamentar. Formaţiunea a obţinut 187 de locuri în Parlamentul de la Madrid, în timp ce socialiştii (PSOE), aflaţi la putere de peste şapte ani, vor avea doar cel mult 115 locuri. Victoria conservatorilor era aşteptată într-o ţară grav afectată de criza economică şi de şomaj, actualul Guvern socialist devenind extrem de nepopular după adoptarea măsurilor de austeritate.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.