Internațional

COLOANA international

Ziarul de Vrancea
13 nov 2011 370 vizualizări
China înfiinţează un institut de studii înalte privind ceaiul

Construirea primului institut chinez de studii înalte privind ceaiul a început sîmbătă la Anxi, autorităţile dorind ca din toamna anului 2012 să poată fi dat în folosinţă studenţilor, informează Agerpres. Situat în provincia Fujian (est), el va oferi cursuri privind ceaiul pentru studenţii din cadrul Universităţii de Agricultură şi Sivicultură din Fujian. Lan Siren, rector al universităţii, a afirmat că firmele de ceai au mare nevoie de vînzări, management şi persoane cu aptitudini pentru dezvoltarea de afaceri în domeniu. Potrivit rectorului, peste jumătate din investiţia în valoare de 500 de milioane de yuani (78 milioane de dolari americani) necesară pentru construirea institutului provine din donaţii de la persoane născute în Axi. China produce aproximativ 45.000 de tone de frunze de ceai în fiecare an, o treime din producţia totală de ceai a ţării. Tieguanyin, cea mai bună varietate de ceai chinezesc din Anxi, se numără printre cele mai cunoscute mărci de ceai chinezesc pentru străini.

"Indignaţii" spanioli şi-au pierdut puterile

Aproximativ 1.000 de "indignaţi" au manifestat ieri la Madrid, cu o săptămînă înaintea alegerilor legislative, sub sloganul "să schimbăm modelul acum", în timp ce Spania, afectată de criză şi de şomaj, se pregăteşte să ofere o majoritate extinsă dreptei. La şase luni de la apariţia acestei mişcări, copiate în lumea întreagă, "indignaţii" spanioli vor să apere "programul electoral al cetăţenilor" în faţa marilor partide politice. "Acestea nu ne reprezintă", "Ei numesc asta democraţie, dar nu este", strigau manifestanţii, reluînd sloganurile lor favorite, în timp ce defilau spre piaţa Puerto del Sol, punctul de plecare al mişcării lor în luna mai. Manifestanţii sînt mult mai puţin numeroşi decît la marile reuniuni din primăvară, care au mobilizat zeci de mii de persoane împotriva sărăciei, a puterii finanţelor sau a politicii duse de Guvernul socialist. "Presupun că alegătorii aşteaptă un miracol. Acest lucru mi se pare incredibil, cele cinci milioane de şomeri cel puţin ar trebui să fie aici", remarca Angeles de la Torre, o manifestantă în vîrstă de 47 de ani.

Sirienii au atacat ambasadele străine după excluderea ţării lor din Liga arabă

Zeci de mii de manifestanţi s-au adunat ieri în centrul capitalei siriene Damasc pentru a-şi manifesta sprijinul pentru preşedintele Bashar al-Assad şi a denunţa decizia Ligii Arabe de a suspenda participarea Siriei în acest for. "Poporul îl doreşte pe Bashar al-Assad", au scandat manifestanţii reuniţi în piaţa Sabaa Bahrat. Liga Arabă a suspendat sîmbătă participarea Siriei la reuniunile sale şi a ameninţat cu sancţiuni din cauza refuzului regimului de la Damasc de a aplica planul arab de ieşire din criză. În schimb, Consiliul naţional sirian (CNS), din care fac parte majoritatea curentelor opoziţiei siriene, a salutat decizia arabă de a suspenda Siria, apreciind că acesta este un pas în direcţia bună. Sîmbătă seara, mai multe grupuri au atacat sediile unor ambasade şi consulate, respectiv ale Turciei - ţară care a susţinut decizia Ligii arabe, ambasada Franţei - motiv pentru care Parisul a convocat-o pe ambasadoarea Siriei pentru a da explicaţii, şi reprezentanţa diplomatică a Arabiei Saudite, ţară care de asemenea a votat contra regimului sirian în Liga Arabă.

Ultimul cutremur din Turcia a ucis 37 de oameni, printre care şi doi jurnalişti

Cutremurul produs miercuri seara la Van, în estul Turciei, a provocat moartea a 37 de persoane. Echipele de salvare au extras în cursul nopţii cadavrele a doi jurnalişti ai agenţiei de presă Dogan, dintre ruinele unui hotel prăbuşit. Cei doi bărbaţi veniseră la Van pentru a efectua un reportaj după precedentul seism din regiune, care a avut magnitudinea de 7,2 şi care a provocat moartea a 600 de persoane la 23 octombrie. Cutremurul de miercuri, cu o magnitudine de 5,6 şi cu epicentrul situat la 17 kilometri sud-vest de Van, a provocat prăbuşirea a 25 de clădiri, a căror structură fusese deja afectată de seismele precedente, la Van.

Parlamentul iranian doreşte "revizuirea cooperării" cu AIEA

Parlamentul iranian consideră că este necesară "revizuirea cooperării" Teheranului cu Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) din cauza "ostilităţii" ultimului raport cu privire la Iran, a declarat ieri preşedintele parlamentului iranian, Ali Larijani. AIEA a exprimat "serioase îngrijorări" cu privire la o eventuală dimensiune militară a programului nuclear iranian în ultimul său raport, alimentînd suspiciunile comunităţii internaţionale. Teheranul a respins în bloc elementele acestui raport, estimînd că răspunsese deja la ele, în mod detaliat, în trecut. Reprezentantul Iranului pe lîngă agenţia ONU, Ali Asghar Soltanieh, afirmase că Iranul, "ţară responsabilă", va continua să coopereze cu Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică. Parlamentul iranian, dominat de linia dură a regimului, adoptă în mod tradiţional poziţii mai radicale decît cea a guvernului cu privire la politica nucleară sau relaţiile cu occidentalii, potrivit aceleiaşi surse. Legislativul iranian a votat în 2010 o lege care-i interzice guvernului să renunţe la îmbogăţirea uraniului, într-un moment în care Teheranul încerca să ajungă la un acord cu marile puteri pentru un schimb de combustibil nuclear.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.