Internațional

Amenzi pentru părinţii care refuză să-şi lase copiii vaccinaţi la şcoală

Ziarul de Vrancea
3 nov 2011 1208 vizualizări
eşi vaccinarea face parte din Programul Naţional de Imunizări şi este obligatorie pentru toţi elevii, mai mulţi părinţi au spus „NU” imunizării u aceştia riscă să fie amendaţi de Direcţia de Sănătate Publică u 3.500 de copii din clasa I trebuiau să fie vaccinaţi împotriva rubeolei, rujeolei şi oreionului

Din ce în ce mai mulţi părinţi refuză să-şi vaccineze copiii la şcoală. Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Vrancea a început să primească sesizări de la medicii şcolari, care au sarcina să îi vaccineze în această perioadă pe copiii de clasa Iîmpotriva rubeolei, rujeolei şi oreionului (ROR), că mai mulţi părinţi au refuzat să-şi lase copiii înţepaţi. Deşi această vaccinare face parte din Programul Naţional de Imunizări şi este obligatorie pentru toţi elevii care nu au contraindicaţie medicală, mai mulţi părinţi de la Şcoala „Duiliu Zamfirescu” şi Şcoala nr. 3 din Focşani s-au opus acestei vaccinări. În consecinţă, inspectorii DSP atrag atenţia că aceşti părinţi riscă să fie sancţionaţi. „Au fost unităţi de învăţămînt unde s-a înregistrat mai mult decît un refuz din partea părinţilor. Cadrele didactice au creat atmosferă necorespunzătoare şi pînă la urmă unii părinţi au refuzat. Am solicitat medicilor şcolari adresele acestor copii şi le vom trimite părinţilor amenzile acasă. Vom lua atitudine şi împotriva directorilor pentru că trebuiau să se implice ca aceste acţiuni să se desfăşoare cu succes şi să sprijine medicii”, a precizat dr. Marina Maiorov, directorul adjunct al DSP. Aproape 3.500 de copii din clasa I trebuiau să fie vaccinaţi împotriva acestor boli, dar situaţia exactă a celor imunizaţi se va şti în jurul datei de 10 noiembrie, pentru că medicii trebuie să raporteze la DSP situaţia vaccinărilor efectuate. Conducerea celor două unităţi şcolare susţine că atît timp cît părinţii au refuzat vaccinarea nu i-au putut obliga, însă aceştia au semnat o declaraţie pe propria răspundere. „Noi nu am putut să îi obligăm, atît timp cît ei nu au vrut. Avem şi astfel de părinţi mai suspicioşi. Ei au semnat o declaraţie şi vor merge mai departe la medicul de familie”, ne-a spus Mitriţa Dumitrache, directorul Şcolii „Duiliu Zamfirescu” Focşani. 

„Vaccinarea este obligatorie şi nu este necesar acordul părinţilor”

Medicii au întîmpinat probleme chiar dacă DSP a transmis la demararea campaniei Inspectoratului Şcolar Judeţean Vrancea o informare prin care se solicită ca directorii de şcoli şi învăţătorii să dea sprijinul necesar realizării acestei acţiuni. „Conducerea unităţii de învăţămînt are obligaţia să stabilească împreună cu medicul care are în supraveghere colectivitatea, programarea copiilor şi tinerilor la efectuarea examenelor medicale de bilanţ al stării de sănătate, la controale periodice şi la imunizări. Întrucît vaccinarea este obligatorie, nu este necesar acordul părinţilor. Aceştia pot fi informaţi pentru a putea transmite medicului de colectivitate o eventuală contraindicaţie medicală definitivă sau temporară ce nu poate fi depistată la examinarea pe care este obligat să o efectueze medicul vaccinator”, informează DSP. Instituţia din sănătate aşteaptă în acest moment vaccin pentru continuarea campaniilor de imunizare în şcoli. În luna noiembrie vor fi vaccinaţi copiii de clasa a III-a VPI (vaccin polio inactivat), iar în decembrie elevii claselor a IX-a, care nu au fost vaccinaţi anul trecut,  vor primi vaccinul DT (diftero-tetanic). (R. MANOLACHE, G. DRĂGHICI)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
eu, acum 4550 zile, 6 ore, 35 minute, 30 secunde
Este o mare porcarie.Aceste vaccinuri te protejeaza maxim 9 ani sau poate sa nu-ti ofere nici o imunitate. Ia ginditi-va.Ati fost imunizat in schema nationala ,si de la ultimul vaccin prin clasa 8 a citeste integral
doru, acum 4557 zile, 14 ore, 48 minute, 16 secunde
Daca este obligatorie de ce raspunderea este a parintilor !!!?? De ce trebuie sa mai semneze !? Nu cumva suna ca test !?
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.