Internațional

COLOANA international

Ziarul de Vrancea
1 nov 2011 525 vizualizări
Patronul Ferrari i-a cerut lui Silvio Berlusconi să demisioneze

Patronul Ferrari, unul dintre cei mai cunoscuţi oameni de afaceri din Italia, l-a îndemnat pe premierul italian Silvio Berlusconi să demisioneze, pentru ca ţara să poată să se ocupe de criza datoriei, într-o scrisoare deschisă publicată în cotidianul La Repubblica. Luca Cordero di Montezemolo afirmă în scrisoare că Italia a ajuns într-un "punct fără întoarcere" şi a făcut apel la formarea unui "Guvern de uniune naţională". Berlusconi este supus unor presiuni pentru accelerarea măsurilor de austeritate, în contextul unei creşteri economice slabe şi unei datorii publice uriaşe. El se bucura de o puternică susţinere în rîndul celor mai importanţi oameni de afaceri italieni, dar tot mai mulţi dintre aceştia au început să îi ceară să demisioneze. Imaginea lui Il Cavaliere a fost afectată de scandaluri sexuale şi mai multe procese pe rol. Di Montezemolo a declarat că "dacă Berlusconi continuă să pună ambiţiile sale înaintea binelui Italiei", cariera sa politică se va "încheia în cel mai rău mod". "Nu este nici un minut de pierdut. Economiile italienilor, coeziunea socială şi calitatea Italiei de ţară membră a zonei euro sînt supuse la risc", a conchis patronul Ferrari. Datoria publică a Italiei se ridică la 1.800 de miliarde de euro şi reprezintă 120 la sută din PIB. La summitul zonei euro de săptămâna trecută, liderii Uniunii Europene (UE) l-au îndemnat pe Berlusconi să pună în aplicare măsurile de austeritate şi reformele promise.

China se pregăteşte să trimită, anul viitor, echipaj uman în spaţiu

China a lansat cu succes, ieri, un vechicul spaţial fără echipaj uman la bord, care va încerca să realizeze prima "întîlnire spaţială" chinezească, conectîndu-se cu un modul de teste aflat deja pe orbită, o etapă crucială pentru construirea unei staţii spaţiale prevăzută pentru 2020. Conectarea va avea loc "în următoarele două zile după lansarea vehiculului Shenzhou VIII la o altitudine de 343 de kilometri deasupra Terrei", a anunţat agenţia de presă China Nouă. Vehiculul Shenzhou VIII a fost lansat la ora locală 05.58 (21.50 GMT, luni) din deşertul Gobi (nord-vestul Chinei) cu ajutorul unei rachete Long March 2F. S-a separat de racheta lui propulsoare la 200 de kilometri deasupra Terrei, a precizat aceeaşi agenţie de presă. Shenzhou VIII se va conecta cu modulul de teste Tiangong-1 ("Palat celest"), lansat pe 29 septembrie, cele două vehicule spaţiale fiind plasate pe aceeaşi orbită şi navigînd cu o viteză de aproximativ 28.000 de kilometri/ oră în jurul Terrei. Stăpînirea procedurilor de conectare pe orbită reprezintă o etapă crucială în cucerirea spaţiului, reuşită deja de ruşi şi de americani încă din anii '60. Dacă misiunea Shenzhou VIII va fi un succes, China va lansa în 2012 alte două vehicule care se vor conecta cu Tiangong-1 - Shenzhou IX şi Shenzhou X, iar unul dintre ele va avea la bord un echipaj uman.

Drapelul al-Qaida, arborat în Libia după ce NATO şi-a încheiat oficial campania militară

Drapelul organizaţiei teroriste al-Qaida a fost arborat în Libia luni, ziua în care NATO şi-a încheiat oficial campania militară în această ţară, relatează cotidianul britanic The Daily Mail. Drapelul a fost văzut pe acoperişul clădirii tribunalului din Benghazi, care a fost folosit de forţele rebele pentru a-şi stabili guvernul provizoriu şi centrul media. Consiliul Naţional de Tranziţie (CNT), structura de conducere a noilor autorităţi libiene, a negat că ar fi responsabil de arborarea drapelului, văzut de mai multe ori pe clădirea tribunalului. Drapelul, pe care scrie în limba arabă "nu există alt Dumnezeu decît Allah" şi pe care figurează o lună plină, a fost arborat alături de steagul naţional libian. Potrivit unor informaţii, pe străzile din Benghazi au fost văzuţi extremişti noaptea, fluturînd drapelul al-Qaida şi strigînd "Islamiya, Islamiya! Nici Est, nici Vest". O alunecare bruscă spre extremism al îngrijora Occidentul, care a susţinut înlăturarea colonelului Muammar Gaddafi de la putere, comentează Daily Mail. NATO şi-a respectat decizia de a pune capăt operaţiunii care a durat şapte luni, în pofida apelurilor CNT de a continua misiunea.

Britanicii ar vrea să revină în centrul decizional al UE

Marea Britanie se va confrunta cu o "sinucidere economică" dacă va decide să se retragă la marginea procesului decizional din Uniunea Europeană, a declarat vicepremierul britanic Nick Clegg, după ce un sfert din parlamentarii Partidului Conservator al premierului David Cameron s-au pronunţat pentru organizarea unui referendum privind apartenenţa britanicilor la UE, relatează EurActiv. Germania a evocat recent posibilitatea amendării Tratatului de la Lisabona pentru a crea un sistem de supraveghere bugetară mai strict pentru cele 17 state din zona euro. Mulţi britanici se tem însă că ţara lor, care nu se află în zona euro, va trebui să suporte costuri suplimentare pentru salvarea Uniunii Economice şi Monetare (UEM, formată din ţările ce au adoptat moneda unică europeană) şi în aceste condiţii devin tot mai reticenţi faţă de ceea ce consideră a fi o Europă ce tinde tot mai mult să îi ţină sub control. Cel mai recent Eurobarometru, publicat de Comisia Europeană, relevă că doar 35% din britanici cred că aderarea ţării lor la UE a fost benefică. Totuşi, liderul liberal-democraţilor (partenerul de guvernare al conservatorilor britanici) Nick Clegg este de părere că renegocierea tratatelor UE riscă să "deschidă o cutie a Pandorei, lăsînd Marea Britanie blocată în lupte ideologice şi cereri speciale de la fiecare stat membru".

Băsescu reafirmă la Belgrad că România nu va recunoaşte Kosovo

Preşedintele Traian Băsescu a reiterat ieri faptul că România nu recunoaşte independenţa Kosovo, menţionînd că este necesară o soluţie negociată între Belgrad şi Priştina, care să le ofere sîrbilor din Kosovo sentimentul că instituţiile sîrbeşti îi protejează. "Un lucru extrem de important pentru noi, în relaţia bilaterală şi nu numai, este legat de evoluţia situaţiei din provincia sîrbă Kosovo. România nu a recunoscut şi nu recunoaşte independenţa Kosovo şi credem că o soluţie negociată în care sîrbii din Kosovo în orice caz trebuie să aibă sentimentul că instituţiile sîrbeşti îi servesc şi îi protejează trebuie să existe", a declarat, la Belgrad, preşedintele Băsescu, într-o declaraţie comună cu omologul sîrb. Traian Băsescu, care efectuează o vizită de două zile în Serbia, a precizat că nu există, în acest moment, nici o analiză care să justifice de ce România ar putea să recunoască Kosovo. "Pentru moment, nu avem nici o analiză care ar putea spune că România ar trebui sau ar putea să recunoască Kosovo. Ne menţinem poziţia afirmată încă de a începutul acestei dispute. Nu avem condiţii pozitive pentru Kosovo", a spus Băsescu, întrebat în ce condiţii România ar recunoaşte Kosovo.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.