Internațional

COLOANA international

Ziarul de Vrancea
9 oct 2011 445 vizualizări
Afluenţă neaşteptată la casele de pariuri înainte de anunţarea cîştigătorului Premiului Nobel pentru Literatură

Un procuror anticorupţie suedez a anunţat că analizează zvonurile privind o scurgere de informaţii referitoare la laureatul Premiului Nobel pentru Literatură, devenit marele favorit al pariorilor cu puţin timp înainte de anunţul oficial. Procurorul Alf Johansson a afirmat că vrea să stabilească "dacă a existat o scurgere de informaţii în schimbul unei sume de bani, de exemplu". "Vom analiza circumstanţele (...) Vom revedea datele Academiei suedeze şi ne vom informa despre funcţionarea sistemului de pariuri", a adăugat el. Johansson a insistat însă asupra faptului că procuratura nu a deschis o anchetă oficială, ci doar strînge informaţii. Poetul suedez Tomas Transtromer a înregistrat o creştere spectaculoasă a cotei la pariuri în Suedia, cu puţin timp înainte ca Academia să îl anunţe, joi, drept laureat al Premiului Nobel pentru Literatură. Pe site-ul de pariuri britanic Ladbrokes, cota sa a crescut de la 13 la 1 în cursul dimineţii la 1,66 la 1 înaintea anunţului oficial, iar presa suedeză a invocat o posibilă scurgere de informaţii de la Academia suedeză. Un purtător de cuvînt al filialei suedeze a Ladbrokes a declarat că nu a mai fost înregistrată niciodată o schimbare atît de bruscă a preferinţelor pariorilor.

PF Daniel a sfinţit o biserică ridicată în Cehia în memoria ostaşilor români

PF Daniel şi PF Mitropolit Krystoph al Bisericii Ortodoxe din Cehia şi Slovacia au sfinţit, ieri, biserica din localitatea Most, construită în memoria celor peste 40.000 de ostaşi români care au murit în luptele pentru eliberarea Cehoslovaciei în cel de al doilea război mondial. Piatra de temelie a bisericii cu hramurile Înălţarea Domnului - Ziua Eroilor şi Sfîntul Mucenic Valentin fusese sfinţită de către patriarhul Teoctist al României şi de PF Mitropolit Krystoph al Cehiei şi Slovaciei în 14 iulie 2007, informează Patriarhia Română, într-un comunicat. Biserica de lemn, lucrată în stil maramureşean de meşteri lemnari din Bârsana - Maramureş, a fost achiziţionată de Patriarhia Română în 2010 cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni al Guvernului României şi amplasată pe terenul oferit de Primăria oraşului Most. În această vară, cu sprijinul Patriarhiei Române au fost executate lucrări de amenajare a interiorului bisericii, respectiv placarea pereţilor cu lambriuri de molid, instalarea Sfintei Mese de marmură, parchetarea întregului spaţiu, pictarea bolţii din sfîntul altar şi montarea catapetesmei sculptată în lemn de stejar în Atelierele Patriarhiei Române.

Aşa, da, cîştig la loterie: 117 milioane de euro

Un bilet de loterie cumpărat în Marea Britanie a fost desemnat cîştigătorul sumei de 117 milioane de euro la loteria Euromillions. Loteria Naţională din Marea Britanie nu a putut preciza însă dacă premiul va reveni unei singure persoane sau biletul a fost colectiv. Cîştigul este cel de-al doilea înregistrat în Marea Britanie în cursul acestui an, după ce, în iulie, doi britanici au cîştigat 161 de milioane de euro la acelaşi joc. "Este al treilea cîştig ca mărime înregistrat în ţara noastră (...); am pus şampania la rece şi abia aşteptăm să-l primim pe cîştigător în clubul milionarilor", a declarat un purtător de cuvînt al Loteriei Naţionale britanice. La loteria Euromillions participă nouă ţări - Marea Britanie, Irlanda, Spania, Portugalia, Franţa, Belgia, Luxemburg, Elveţia şi Austria.

Recompensă uriaşă oferită de americani pentru un lider terorist irakian

Departamentul american de Stat a anunţat o recompensă de 10 milioane de dolari pentru prinderea unui irakian desemnat recent drept lider terorist internaţional, relatează CNN. Ibrahim "Awwad Ibrahim" Ali al-Badri, cunoscut şi drept Abu Du'a, a fost inclus în lista globală a teroriştilor la începutul săptămînii trecute, el fiind considerat lider al reţelei al-Qaida în Irak, potrivit Departamentului de Stat. Conform unui buletin al Departamentului de Stat, el supervizează toate operaţiunile al-Qaida din Irak şi a ameninţat cu "represalii violente" după uciderea lui Osama ben Laden. La trei zile după asasinarea liderului al-Qaida, Abu Du'a a revendicat un atac soldat cu moartea a 24 de poliţişti şi rănirea altor 72. Grupul pe care îl conduce şi-a asumat şi responsabilitatea pentru o serie de atacuri comise în august, soldate cu mai mult de 70 de morţi.

Parlamentul croat pregăteşte o lege care îngrijorează UE

Comisia Europeană şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu un proiect de lege croat, care declară nule procedurile declanşate de justiţia sîrbă împotriva cetăţenilor croaţi bănuiţi de comiterea de crime de război în timpul războiului din 1991-1995. "Ne-am exprimat îngrijorarea şi am formulat o serie de întrebări" cu privire la proiectul de lege susţinut de guvern, a declarat şeful delegaţiei UE în Croaţia, Paul Vandoren. Proiectul de lege, care mai trebuie aprobat şi de Parlament, declară "nul şi neavenit orice act juridic" al fostei Iugoslavii şi Serbiei care vizează cetăţeni croaţi "bănuiţi, inculpaţi sau condamnaţi" pentru crime de război comise în Croaţia în timpul conflictului. Preşedintele croat, Ivo Iosipovici, şi avocatul statului, Mladen Bajici, au criticat deja proiectul de lege. Proclamarea independenţei Croaţiei în 1991 a fost urmată de un război între forţele autorităţilor de la Zagreb şi secesioniştii sîrbi susţinuţi de Belgrad, soldat cu cel puţin 20.000 de victime. Relaţiile dintre Croaţia şi Serbia s-au îmbunătăţit treptat după încheierea conflictului. Croaţia a încheiat deja negocierile de aderare la UE şi urmează să devină membru cu drepturi depline în iulie 2013, printre condiţiile-cheie aflîndu-se cooperarea cu Tribunalul Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie şi gestionarea eficientă a dosarelor de crime de război.

Două taifunuri au făcut ravagii în Filipine

Cele două taifunuri care au afectat unul după altul o mare parte din Filipine, Nesat şi Nalgae, cele mai violente din 2011, au provocat moartea a cel puţin 101 persoane, în timp ce alte zeci de mii de persoane nu s-au putut întoarce la casele lor din cauza inundaţiilor. Mai multe oraşe de pe insula principală, Luzon au fost inundate după trecerea taifunului Nesat, la 27 septembrie, iar apoi a taifunului Nalgae, cinci zile mai tîrziu. Majoritatea deceselor au fost cauzate de inundaţii. Electrocutările şi alunecările de teren s-au aflat, de asemenea, la originea morţii mai multor locuitori din zona cîmpiilor agricole din centrul Luzon. Peste 67.000 de locuitori din Luzon încă nu se întorseseră ieri la casele lor, fiind adăpostiţi în centre de evacuare. Aproximativ 20 de taifunuri lovesc ţara în fiecare an. În 2009, furtuna tropicală Ketsana, în urma căreia o mare parte din Manila a ajuns sub apă, a făcut 464 victime.

Un comandant militar iranian îşi laudă radarele

Sistemul naţional de apărare al Iranului a fost echipat cu radare avansate, capabile să detecteze aparatele de zbor fără pilot, susţine un înalt comandant militar iranian citat de Agerpres. "Nici o dronă neautorizată nu mai îndrăzneşte acum să zboare deasupra Republicii Islamice Iran", a declarat generalul de brigadă Farzad Esmaili. Forţele aeriene ale Iranului sînt pregătite să distrugă orice avion fără pilot aflat în spaţiul aerian al ţării, a spus el. Esmaili a anunţat luna trecută că specialiştii iranieni în apărare aeriană au proiectat un radar spaţial capabil să depisteze şi să urmărească rachete de croazieră, aparate ce zboară la altitudini joase şi obiecte situate la distanţe de mii de kilometri.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.