Internațional

COLOANA: Ziarele tradiţionale vor dispărea pînă în 2040

Ziarul de Vrancea
3 oct 2011 575 vizualizări
Ziarele tradiţionale, pe hîrtie, vor dispărea pînă în 2040 şi vor fi înlocuite de suporturi digitale, a preconizat Francis Gurry, director general al Organizaţiei Mondiale a Proprietăţii Intelectuale (OMPI), o agenţie a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), cu sediul la Geneva.

Într-un interviu acordat cotidianului elveţian La Tribune, Gurry a declarat: "În cîţiva ani, nu vor mai exista ziare tipărite aşa cum sînt cele pe care le ştim astăzi. Este o evoluţie. Nu este nici bine, nici rău. Există studii care anunţă că ele (ziarele tipărite, n.r.) vor dispărea pînă în 2040. În Statele Unite vor dispărea în 2017". În opinia lui Gurry, este vorba de o evoluţie inevitabilă, dat fiind că, în Statele Unite ale Americii, se vînd mai multe cărţi digitale decît pe hîrtie, iar în oraşe se găsesc din ce în ce mai puţine librării. Una dintre problemele legate de această evoluţie este plata jurnaliştilor, potrivit specialistului. "Cum vor găsi editorii un venit pentru a-i plăti pe cei care scriu articolele?", s-a întrebat Gurry, care susţine că trebuie să fie păstrat "sistemul drepturilor de autor ca mecanism de recompensare a autorilor. Fără asta, ei nu pot trăi".

Nepotul lui Kiril Raşkov s-a predat

Nepotul liderului interlop Kiril Raşkov, căutat la nivel naţional după ce a proferat ameninţări cu moartea, s-a predat ieri poliţiei. Procurorul-şef din oraşul Asenovgrad, Kaloian Dimitrov, l-a pus sub acuzare pe nepotul lui Kiril Raşkov pentru că l-a ameninţat cu moartea, la 23 septembrie, pe tînărul Anghel Petrov, în vîrstă de 19 ani, care a murit în aceeaşi zi în urma unui accident provocat de un microbuz condus de un asociat al controversatului lider al clanului rom. Dimitrov a declarat că ameninţările au fost lansate înainte de moartea lui Anghel Petrov. Un mandat de arestare naţional a fost emis pe numele lui Kiril Rashkov Jr. duminică, după ce Veselin Hristov, unchiul lui Petrov, a depus o plîngere în legătură cu ameninţările cu moartea. În noaptea crimei, pe 23 septembrie, Hristov a apelat de două ori serviciul 112, prima dată pentru a reclama ameninţările, iar apoi pentru a spune că aveau loc confruntări în faţa casei lui Raşkov din Katuniţa. Hristov susţine că a depus plîngerea la o săptămînă de la crimă deoarece a sunat un ofiţer de poliţie din Asenovgrad pentru a-l întreba dacă Raşkov Jr. va fi pus sub acuzare şi i s-a spus că nu există o plîngere oficială împotriva lui.

Insula masacrului a fost redeschisă pentru public

Autorităţile norvegiene au redeschis ieri insula Utoeya, unde Anders Behring Breivik a recunoscut că a ucis nu mai puţin de 69 de persoane, la 22 iulie. Poliţia a închis insula, aflată la circa 40 de kilometri de capitala Oslo, după atacurile comise de Breivik, care a deschis focul asupra participanţilor la o tabără de vară a tineretului laburist şi s-a aflat în spatele unui atentat cu bombă împotriva sediului guvernului norvegian. Adrian Pracon, un supravieţuitor în vîrstă de 21 de ani, a afirmat că redeschiderea insulei este importantă pentru ca "oamenii să înţeleagă ce s-a întîmplat acolo". Peste 100 de jurnalişti au participat la redeschiderea insulei, un centru popular de recreare deţinut de Partidul Laburist (de guvernămînt).

Familie bulgară asediată de 40 de ţigani după ce un copil rom fusese prins în curtea vecinilor

O familie bulgară a fost agresată de aproximativ 40 de etnici romi în cartierul Moderno Predgradie din Sofia, informează site-ul Novinite.com. Informaţia a fost dezvăluită ieri de postul public de radio din Bulgaria (BNR), care citează una dintre victime. O persoană a fost internată la spitalul de urgenţă Pirogov, dar este în stare bună. Iva Şişkova afirmă că mama ei, tatăl şi prietenul au intervenit după ce au văzut un adolescent rom care sărea gardul în curtea unui vecin. Au încercat să îl ţină pe copilul rom pînă la venirea poliţiei. Însă copilul a reuşit să fugă. În scurt timp, au venit 40 de romi, bărbaţi, femei şi copii, înarmaţi cu bîte şi cărămizi şi strigînd "omorîţi-i!". Martora spune că prietenul ei a fost pus la pămînt, tatăl ei a fost lovit în cap, iar mama ei a fost lovită cu bîte. Şişkova a lăudat intervenţia rapidă a poliţiei şi faptul că aceştia au efectuat arestări şi le-au protejat casa în cursul nopţii care a urmat. "Dar ce se va întîmpla zilele următoare?", se întreabă femeia îngrijorată. Secretarul de stat din Ministerul de Interne Kalin Gheorgiev a confirmat existenţa incidentului, afirmînd că o persoană a fost deja reţinută şi că urmează mai multe arestări. Incidentul intervine pe fondul situaţiei tensionate care există deja în Bulgaria, după violenţele împotriva romilor din satul Katuniţa, provocate de un asasinat.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.