Internațional

Americanii, impresionati de vilele vamesilor romani

Ziarul de Vrancea
4 sep 2011 687 vizualizări
Cotidianul New York Times trateaza pe larg subiectul coruptiei din vamile romanesti si bulgaresti

Semnele coruptiei marcheaza peisajul în regiunile de frontiera ale României si Bulgariei, sub forma vilelor luxoase apartinind vamesilor si politistilor de frontiera, comenteaza New York Times.  Zeci de astfel de vile se afla în Svilengrad, un oras cu circa 20.000 de locuitori la granita sudica a Bulgariei. Comportamentul vamesilor este atit de cunoscut încit a generat glume în rindul populatiei: "Ce cadou îi faci unui vames de ziua lui? O tura de unul singur". Dar un taximetrist local i-a aparat pe politistii de frontiera, afirmind ca au adus bogatie în oras. El a precizat ca un vames, în prezent proprietar al unui hotel si unui cazino, a înlocuit geamurile scolii si a reconstruit biserica locala. "Cind ei au bani si noi avem bani", a declarat acesta. Încercind sa combata coruptia, Bulgaria a început sa foloseasca programarea computerizata a politistilor de frontiera în diferite posturi. România a arestat în ultimul an 248 de politisti de frontiera si vamesi. Conform expertilor, în trecut aceste arestari ar fi fost suficiente pentru a cistiga aprobarea Uniunii Europene, dar acum nu mai este asa. "Este un moment de conservatorism extrem, iar România si Bulgaria sufera din aceasta cauza", a declarat Heather Grabbe, director al Institutului pentru o Societate Deschisa din Bruxelles.

"Poti plati 500 de euro cuiva pentru a privi in alta directie"

În ceea ce priveste echipamentul, în Bulgaria, barierele de la frontiera, care existau cindva pentru a împiedica cetatenii sa fuga din tara în perioada comunista, sint acum reechipate pentru a împiedica intrarea imigrantilor si a traficantilor. În România, politistii de frontiera din Vaslui patruleaza cu barci rapide, camioanele pot fi verificat cu dispozitive cu raze X si chiar cu aparate care masoara nivelul de dioxid de carbon, pentru a descoperi eventuale persoane ascunse înauntru. "Este dragut sa ai un aparat care verifica daca sint clandestini în spatele unui camion", a declarat Karel van Kesteren, ambasadorul Olandei în Bulgaria. "Dar daca poti plati 500 de euro cuiva pentru a privi în cealalta directie, nu are nici un sens". Geografia este un alt factor pentru lipsa de entuziasm în ceea ce priveste aderarea României si Bulgariei la Schengen, cele doua tari platind pretul pentru ca se afla aproape de Grecia, care nu controleaza eficient fluxul de imigranti si traficul de masini si tigari, conchide New York Times.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.