Internațional

Numarul de prieteni, dictat de marimea creierului

Ziarul de Vrancea
31 aug 2011 562 vizualizări
Creierul uman nu este suficient de mare pentru a ne permite sa mentinem prietenii cu mai mult de 150 de persoane. Chiar si aceasta limita, dictata de capacitatea noastra cognitiva, este o performanta a evolutiei umane, datorita neocortexului foarte extins al speciei noastre

La aceasta concluzie a ajuns antropologul Robin Dunbar, directorul Institutului de Antropologie Cognitiva si Evolutionista de la Universitatea Oxford. 150 era numarul mediu al membrilor unei asezari din neolitic, numarul de indivizi dintr-o unitate militara de baza în Roma Antica si limita de persoane la care sint dimensionate multe birouri moderne. Unii antropologi sustin ca acest numar ar putea fi usor mai mare (circa 200), dar ideea de baza a numarului lui Dunbar ramîne aceeasi. "Modul în care mediul social actual este construit este consecinta mostenirii noastre biologice. Alaturi de maimute, sîntem membrii familiei de primate. În cadrul acestei familii exista o legatura generala între dimensiunea creierului si cea a grupului social. Ne încadram într-un sablon. Exista cercuri sociale dincolo de acest grup si alte paturi sociale în cadrul lui, dar numarul general de persoane cu care putem mentine o relatie mai strînsa este de 150. În aceste persoane putem avea încredere, le putem cere ajutorul si avem o istorie împreuna, nu le retinem doar numele si figura" explica Robin Dunbar într-un interviu pentru The Guardian, citat de medlive.ro.

Maximum 12 prieteni apropiati

Oamenii sint, la rîndul lor, primate, deci se încadreaza în sablonul aplicabil maimutelor? Aceasta este întrebarea cheie ridicata de Robin Dunbar, al carei raspuns l-a condus catre anticiparea modului în care se construiesc grupurile sociale, în relatie cu volumul neocortexului. Rezultatul consta în 150 de prieteni, dintre care maximum 12 sînt prieteni foarte intimi. În continuare Robin Dunbar a decoperit si ca oamenii utilizeaza o ierarhie pentru a-si construi un grup de apropiati. Acest numar nu este în mod necesar fix, intervalul propus de Dunbar fiind între 100 si 230 de prieteni. Printr-o relatie sociala solida se întelege ca oamenii se recunosc între ei si, spre exemplu, "îsi pot împrumuta, cu încredere, cinci dolari".

Facebook nu ne ajuta sa ne extindem grupul de prieteni

"Poate ca de pe Facebook putem afla ce a mîncat de dimineata cineva din lista noastra de prieteni, dar asta nu ma ajuta sa cunosc un om mai bine. Dezvoltarea tehnologiei ne ajuta sa pastram legaturile între noi, în timp ce în trecut prieteniile s-ar fi pierdut. În definitiv trebuie sa ne întîlnim pentru a face ca o relatie sa functioneze mai bine. Înca nu am ajuns sa concepem atingerea virtuala. Cuvintele sînt înselatoare. O atingere face cît 1000 de cuvinte", mai explica antropologul Robin Dunbar. Dependenta de instrumente online a societatii moderne lanseaza noi oportunitati de studiere a interactiunilor sociale. Un chestionar referitor la conversatiile si schimbul de informatii de pe Twitter, aplicat unui numar de 1,7 milioane de persoane, confirma teoria prezentata de Robin Dunbar. "Am testat limita conitiva a numarului de relatii stabile, teoretizata de Dunbar. Am descoperit ca utilizatii pot mentine un numar de 100-200 de prietenii în mediul online, conform predictiilor lui Dunbar", au declarat autorii studiului "Validarea numarului lui Dunbar în conversatiile purtate pe Twitter".


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.